Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor vehetjük igénybe az ÁFA-visszatérítési támogatást?

2021.04.20.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:29

Az ÁFA-visszatérítési támogatás több fajtája érhető el 2021. január 1.-től, és már nem csupán a preferált kistelepüléseken!

Mikor vehetjük igénybe az ÁFA-visszatérítési támogatást?

Az ÁFA-visszatérítési támogatás ismét csak a magyarok otthonteremtésének megkönnyítését célozza, és meglehetősen népszerű lett az elmúlt időszakban. Nem is csoda, hiszen a segítségével akár 5 millió forint visszatérítés is elérhető, ami – lássuk be – nem kevés pénz, főleg, ha épp egy otthon megvásárlásán vagyunk túl, és még be is kellene rendezni azt.

Mikor vehető igénybe ÁFA-visszatérítési támogatás?

Az 27% ÁFA-visszatérítési támogatás igényelhető új lakás építése esetén maximum 5 millió forintig, 5% ÁFA pedig abban az esetben, ha a a finanszírozáshoz CSOK is kapcsolódik. A falusi CSOK szerinti, preferált kistelepüléseken ingatlan bővítése, illetve korszerűsítése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák szintén visszaigényelhetőek maximum 5 millió forintig .

Az ÁFA-visszatérítési támogatásra jogosult ingatlanok

Az ÁFA-visszatérítési támogatásra azok az ingatlanok jogosultak, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Ez alapján legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület vehet részt benne. Emellett az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárából is lehet ÁFA-visszatérítési támogatást igényelni.

Mekkora az ÁFA-visszatérítési támogatás?

Az ÁFA-visszatérítési támogatást az építkezés helyéül szolgáló építési telek, illetve a lakás, vagy ház építéséhez megvásárolt anyagokról és igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összege adja, de legfeljebb 5 millió forint lehet. Ha telekvásárlásról van szó, akkor a támogatás összege megegyezik a telekárra megfizetett ÁFA összegével.

Fontos tudni, hogy az ÁFA-visszatérítési támogatás a 2018. január 1.-én, illetve azt követően kiállított számlák alapján legkésőbb 2022. december 31.-ig igényelhető.

Az ÁFA-visszatérítési támogatás TB jogviszonyra vonatkozó előírásai

Az igénylőnek egy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolnia, hogy a támogatás kérelmezésének időpontjában a magyar társadalombiztosítási rendszerben legalább 180 napja, folyamatosan biztosított, avagy egy másik állam TB rendszerének hatálya alá tartozik, és ezt hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával tudja igazolni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5% ÁFA változása 2020-ban

5% ÁFA változása 2020-ban

2020.02.25.

Nyilván hallottad a híreket, miszerint 2020-tól nehezebb lesz új lakást vásárolni. Illetve, hogy az építőipari cégeknek eddig tartott a jó világ, ez után jön a lejtmenet. Mindez igazából arról szólt, hogy 2020. januárjától megszűnik a lakások értékesítésekor alkalmazott 5% ÁFA. Helyette az új lakóingatlanok értékesítését 27%-os áfa terheli, méghozzá hasznos alapterülettől függetlenül.

Tovább olvasom
Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

2024.01.16.

Az ÁFA visszatérítési támogatás egy a számtalan támogatás közül, amit a családok igénybe vehetnek 2024-ben. Fontos ismerni ezeket a támogatásokat, mert támogatással könnyebb. Sokkal könnyebb. Mi utánajártunk, hogy miért jó nekünk ez a támogatási forma. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával