Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

zsebpénz kérdése sokaknál okoz dilemmát, hiszen nem tudják, hogy jó-e, ha a gyerek rendszeresen kapja, vagy inkább nem kéne adni.

Te emlékszel, hogy mikor kaptál először zsebpénzt? Kaptál egyáltalán? Mire használtad? Napjainkban is sokan vannak, akik havonta adnak a gyermeküknek egy kisebb összeget, amivel ő maga rendelkezhet. Amennyiben a zsebpénz nem ajándék, hanem inkább egyfajta jutalom, és egy kis pénzkezelési oktatás is jár mellé, kifejezetten hasznos lehet.

Mikor érdemes elkezdeni a zsebpénz osztását?

Az az igazság, hogy manapság már egészen kis korukban kapcsolatba kerülnek a gyerekek a pénzzel, hiszen az iskolai büfében semmit nem adnak ingyen, de az interneten is sokszor találkoznak fizetős tartalmakkal. Érdemes tehát minél korábban elkezdeni az oktatásukat, de persze csak akkor, ha már felkészültek erre. A pénzügyi tudatosság már egész fiatal korban fontos, hiszen tudniuk kell, hogy mit jelent a pénz, és hogy hol vannak a határok. A zsebpénz tehát egyfajta előregondolkodást alakíthat ki bennük, mivel ha elköltik azt, akkor a következő pénzosztásig nincs mihez nyúlniuk.

Miért lehet hasznos a zsebpénz?

Amellett, hogy a zsebpénze birtokában a gyerek nem fog minden egyes alkalommal hozzád szaladni, amikor valamit szeretne megvenni magának, fejlődik a pénzügyi tudatossága is. Szinte magától fogja megtanulni azt, hogy hogyan ossza be a keretét, hogyan spóroljon, ha valami drágább dolgot szeretne, így gyakorlatilag megbecsüli majd a pénzt, ami a későbbiekben, felnőttként kifejezetten hasznos lesz. Ráadásul, ha nem kap zsebpénzt, viszont bármikor kérhet valamekkora összeget, akkor úgy kezel majd téged, mint egy kiapadhatatlan forrást, és nem fogja megérteni, hogy mekkora értéke is van a pénznek.

Mennyi zsebpénzt kapjon a gyerek?

Ez számtalan tényezőtől függ. Egyrészt az életkor, ami meghatározó, hiszen egy kisiskolás gyermeknek még nem nagyon van szüksége zsebpénzre, azonban, ha kap mondjuk ötszáz forintot, az indulásnak már bőven megfelelő. Idősebbeknél emelhető az összeg, ám nem szabad túlzásba vinni: egy 10-12 éves gyereknek is elegendő pár ezer forint, amit növelhet, ha mondjuk jó jegyeket szerez az iskolában, vagy besegít az otthoni munkákba. Ez utóbbi ráadásul a pénz értékének tudatosításában is szerepet játszik, tehát érdemes a zsebpénzt inkább jutalomként adni, mintha eleve "járna" neki.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120