Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyermekednek?

2024.07.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. július 19. 11:46

Gyermekünk pénzügyi tudatosságra nevelése ma egyre fontosabbá válik, hiszen a pénz kezelésének képessége az élet egyik alapvető készsége. Sokan azonban tanácstalanok abban, hogy mikor érdemes elindítani a gyereket ezen az úton. Mikor nyissunk bankszámlát a gyermekünknek? Mutatjuk, hogy miért, mikor és hogyan érdemes belevágni ebbe a kalandba!

Mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyermekednek?

Miért fontos a gyermek bankszámlája?

Először is tisztázzuk, miért is jó ötlet bankszámlát nyitni a gyermekednek.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése már fiatal korban elkezdhető, és egy bankszámla remek eszköz erre. Miért?

  • A gyermek megtanulhatja, hogyan kell kezelni a pénzt, tervezni a kiadásait és spórolni.
  • A bankszámla birtoklása növeli a gyerek önállóságát, hiszen felelősséggel jár.
  • A pénz bankban való tartása biztonságosabb, mint otthon, és így a szülők is nyugodtabbak lehetnek.
  • Bár a gyerekek bankszámláinak kamata nem túl magas, mégis egy kis extra pénzt jelenthet.

Na de mikor érdemes bankszámlát nyitni a gyereknek?

Van néhány kulcsfontosságú szempont, amit érdemes figyelembe venni bankszámla nyitás előtt:

Kor: Bár technikailag már nagyon fiatalnak is nyithatsz számlát, akkor érdemes, amikor a gyermek már érti, mi a pénz. Ez általában 6-8 éves korban következik be. Ekkor már megérti, hogy a pénzért dolgokat lehet venni, és kezdi felfogni a megtakarítás fogalmát.

Zsebpénz bevezetése: Amikor elkezdesz rendszeresen zsebpénzt adni a gyereknek, érdemes elgondolkodni a bankszámla nyitásán. Ez lehetőséget ad neki arra, hogy a pénzt ne csak fizikailag kezelje, hanem megtanulja az elektronikus pénzügyek alapjait is.

Készpénz helyett bankkártya: Ahogy nő a gyerek, és egyre önállóbbá válik, hasznos lehet, ha készpénz helyett bankkártyával rendelkezik. Ez különösen praktikus, ha sokat utazik, vagy táborokba, kirándulásokra jár.

Szülői idő és energia: A bankszámla kezelése, a pénzügyi ismeretek átadása időt és energiát igényel a szülők részéről is. Fontos, hogy a szülők is készen álljanak arra, hogy aktívan részt vegyenek a gyermek pénzügyi nevelésében.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő bankszámlát?

A megfelelő bankszámla kiválasztása is kulcsfontosságú lépés. Melyiket válasszuk?

Gyermekeknek szóló számlák: Sok bank kínál speciális számlákat gyerekeknek, amelyek alacsony vagy nulla költséggel járnak. Érdemes ezeket keresni.

Kamat és díjak: Nézd meg, milyen kamatot kínál a bank, és milyen díjakkal jár a számla fenntartása. A kamatok nem túl magasak, fontos, hogy a díjak se legyenek túl magasak.

Online hozzáférés: Fontos, hogy a számlához könnyen hozzá lehessen férni online, hiszen így a gyerek is nyomon követheti a pénzügyeit.

Szülői felügyelet: Olyan számlát válassz, ahol a szülő is hozzáférhet a számlához, és ellenőrizheti a tranzakciókat. Ez biztonságot nyújt, és segít a pénzügyi nevelésben.

Hogyan tanítsuk meg a gyermeknek a pénzügyeket?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint lényeges, hogy miután megnyitottuk a bankszámlát, a gyerek megtanulja, hogyan kezelje azt. De hogyan?

Kezdj el beszélgetni a gyerekkel a pénz értékéről, a megtakarításról és a kiadásokról. Magyarázd el, miért fontos, hogy ne költsön el mindent azonnal.

Segíts neki kitűzni pénzügyi célokat. Például, ha szeretne egy játékot venni, beszéljétek meg, mennyit kell spórolnia hozzá, és hogyan érheti el a célját.

Rendszeresen nézzétek át együtt a számlakivonatokat. Ez jó alkalom arra, hogy megbeszéljétek a kiadásokat és a megtakarításokat.

Dicsérd meg a gyereket, amikor jól kezeli a pénzét, és jutalmazd meg, ha sikerül elérnie a kitűzött célokat. Ez motiválja őt a helyes pénzügyi viselkedésre.

A gyermek bankszámlájának nyitása nem csak praktikus lépés, hanem egy fontos nevelési eszköz is.

Segít a gyereknek megtanulni a pénzügyi fegyelmet, önállóságot, és biztonságos módja annak, hogy kezelje a pénzét.

Az ideális időpont a bankszámla nyitására akkor jön el, amikor a gyermek már elég érett ahhoz, hogy megértse a pénz fogalmát, és amikor a szülők is készen állnak arra, hogy aktívan részt vegyenek ebben a folyamatban.

Válasszunk gondosan számlát, és legyünk türelmesek és következetesek a pénzügyi nevelés során.

Így a gyermekünk magabiztosan léphet majd a felnőtt életbe, és okosan kezelheti a pénzügyeit.

Összefoglalás

A gyermek pénzügyi tudatosságra nevelése fontos lépés az életben. Érdemes már fiatal korban bankszámlát nyitni a gyermekednek, hogy megtanulja a pénz kezelését és a takarékoskodást. A megfelelő időpont a számlanyitásra akkor jön el, amikor a gyermek már megérti a pénz fogalmát és a szülők is készek segíteni a pénzügyi ismeretek átadásában. A megfelelő bankszámla kiválasztása és a pénzügyi alapismeretek megtanítása segít abban, hogy a gyermek biztonságosan és önállóan kezelje pénzügyeit a jövőben.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

2023.10.31.

Az MBH Bank. A netbank. Az MBH netbank. Három kifejezés. Az MBH Bank egy magyarországi nagybank. A netbank egy interneten elérhető kezelő felület a bankszámlához. Az MBH netbank egy magyarországi nagybank interneten elérhető kezelő felülete a bankszámlához. Mutatjuk a részleteket. Minden az MBH netbankról egy helyen, közérthetően.

Tovább olvasom
Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

2022.08.19.

Valutát, vagy bankkártyát érdemes külföldi nyaraláson használni? Szerintünk sejted a választ; a részleteit megtudhatod az alábbi cikkből!

Tovább olvasom
Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
Drágulhatnak-e a bankszámlák a tranzakciós illeték emelése miatt?

Drágulhatnak-e a bankszámlák a tranzakciós illeték emelése miatt?

2024.08.22.

A tranzakciós illetéket a bankoknak kell megfizetniük, a bankok azonban megtalálhatják a módját, hogy ezt kifizettessék az ügyfeleikkel. Mire számíthatunk ügyfélként a tranzakciós illeték emelése után? Nőni fognak a banki költségeink? És ha igen, mit tehetünk ez ellen? Szakértőink válaszolnak a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával