Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

A moratóriumban maradók számára evidens, hogy többet kell majd visszafizetniük, ám sokan nem is tudják, hogy mennyivel – lássuk a részleteket!

A moratóriumban maradni eddig is plusz költséget, illetve meghosszabbodó futamidőt jelentett, ám a legújabb hírek szerint folytatódhat a könnyítés, és az természetesen további költségeket hoz magával. A moratórium időszaka alatt ugyanis a hiteleket nem kell törleszteni, a fennálló tartozásra viszont a kamatok továbbra is terhelődnek, és az így összegyűlt összeget a moratórium vége után egyenlő részletekben kell majd visszafizetni a futamidő végéig. Az erre vonatkozó szabályozás azonban kimondja, hogy a törlesztőrészlet nem nőhet, tehát a futamidő hosszabbodik majd. 

Mennyivel többet kell visszafizetni?

Mivel minden hitel más, más kondíciókkal rendelkezik, és persze más a hitelösszeg, a futamidő és a törlesztőrészlet is, konkrét számot nem tudunk mondani; ezt mindenkinek magának kell kiszámolnia a saját hitelszerződése alapján. Csupán azzal tudunk ebben segíteni, hogy támpontokat adunk.

A moratóriumban maradók – vagyis akik nem léptek ki saját elhatározásukból – eredetileg 2020. december 31.-ig kapták ezt a lehetőséget. Ha ekkor megszakították, akkor 9 hónappal emelkedő futamidővel kell számolniuk, illetve ugyanerre az időszakra vonatkozó kamattal. 

Azok, akik 2021. június 30.-ig maradtak a moratóriumban, már 15 hónappal kell, hogy számoljanak ugyanezen kritériumok alapján.

Meddig maradhatunk moratóriumban a továbbiakban?

Erre egyelőre két lehetőség körvonalazódik: az egyik az augusztus 31.-ét, a másik pedig 2022. júniust jelöli meg – jelenleg még tartanak a tárgyalások, de ez biztosnak tűnik –, az utóbbi viszont csak külön kérésre valósulhat meg. Bármelyik is következzék be, bizonyos, hogy aki marad a moratóriumban, sokkal többet és tovább fizet majd, mint az, aki kilép, és folytatja a hitele rendesen ütemezett törlesztését. 

A mi tanácsunk tehát a következő: ha megteheted, ne maradj a moratóriumban, hanem minél előbb lépj ki belőle, és törleszd tovább a hiteledet a pandémia előtt megszokottak szerint, mert igen komoly összeget is megspórolhatsz így.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel