Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:47

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nem lógsz ki a magyar átlagból, hiszen hazánkban fontos a saját otthon megléte – a népesség több, mint 80%-a így gondolkodik. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy nincs elegendő pénzed a lakás egy összegű megvásárlására, tehát hitelt kell felvenned, tehát az ehhez szükséges önerőt kell összegyűjtened.

Mennyi az önerő?

A törvényi szabályozás szerint a bank csupán a lakás piaci értékének 80%-át finanszírozhatja, a maradék 20%-ot neked kell előteremtened, mivel enélkül a hitelkérelmet nem hogy elutasítják, de be sem fogadják; ha tehát lakásra gyűjtesz, milliókat kell félretenned. Fontos viszont, hogy sok banknál a törvényi szabályozást „túlteljesítik”, és többnyire nem elégszenek meg a 20%-kal, hanem 30, vagy ennél is magasabb százaléknyi összeget várnak el. Érdemes éppen ezért még a kérelem benyújtása előtt utánanézned a dolognak.

Mennyi számszerűsítve?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nagyjából azzal is tisztában vagy, hogy milyenre. Az átlagot figyelembe véve egy 30 milliós lakás esetében tehát minimum 6 millió forintot kell összegyűjtened, de ennél magasabb is lehet az összeg, ha nem a megfelelő bankot választod. Értelemszerűen a drágább lakás több önerőt feltételez, amiből levonható a következtetés: egyáltalán nem lesz könnyű dolgod.

Mennyit kell tehát havonta félretenni?

A kérdés valójában az, ahogy mennyi időn belül szeretnéd, ha a lakásra gyűjtés meghozná a gyümölcsét. Ezzel az időintervallummal – havi bontásban számolva – már csak el kell osztanod szükséges összeget, és meg is kapod a havi megtakarítás mértékét, amit el kell érned a célod érdekében. A fenti összeggel és öt évvel számolva havonta 100.000 forint megtakarítást kell realizálnod, ám azt is fontos hozzátennünk, hogy ez idő alatt a lakásárak több, mint valószínű, hogy változni fognak, ezért érdemes a félretett összeget befektetned, hogy legalább az inflációt kövesse a megtakarításod.

Ha pedig eljött az idő, tekintsd meg lakáshitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom
Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

2023.12.13.

A nyugdíjas éveinkre több módon is takaríthatunk meg pénzt. Választhatjuk a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát. De melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani? Előnyök és érvek közérthetően a cikkben.

Tovább olvasom
Kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát a Gránit Bank

Kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát a Gránit Bank

2024.02.23.

A Gránit Bank kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát. Lekötés nélkül. És ez a lényeg. Nem kell lekötni a pénzt ahhoz, hogy magas kamatot kapjunk érte. De kinek jó ez? Kinek érdemes ilyen bankszámlát nyitni? Érdemes egyáltalán? Minden kérdésre válaszolunk. De annyit már most elárulunk: igen, érdemes.

Tovább olvasom
Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

2024.02.05.

2024. februárban jön az új Prémium Magyar Állampapír. De a feltételek annyival kedvezőtlenebbek, hogy már a reálhozam is veszélybe kerül. Mi történik, ha csökken egy állampapír kamata? Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával