Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 30. 07:44

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Légy zöld, légy tudatos, gondolkodj okosan, gondolj a jövődre, a gyermeked jövőjére, gyűjtsd a szemetet szelektíven, hasznosíts újra, ne használj nejlont, kerüld az egyszer használatos műanyagot, termeld meg magadnak! – ez számos olyan tanács, melyet nap mint nap hallunk a klímakutatóktól és szakértőktől, azonban mégsem tudjuk, hogy hogyan csináljuk ezt jól és valóban hasznosan például a lakásunk esetében. Az úgynevezett okosotthonok kialakításához nagy segítséget jelenthet a K&H Banknál elérhető piaci zöld lakáshitel. De mit is jelent ez pontosan és kinek és milyen feltételekkel nyújt segítséget? Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a már igényelhető első piaci zöld lakáshitelről.

Az extrém módon megemelkedett energiaárak mellett mindenki keresi a lehetőséget, hogy csökkentse a kiadásait, rezsi költségeit. Az áram és a gáz árának emelkedésével a háztartási gépek használatát és a fűtést is át kell gondolnunk otthonunkban, változtatnunk kell számos szokásunkon és mérlegelnünk kell a lakásunk okosabbá, zöldebbé tételén, energiafelhasználásnak csökkentésén. Ennek számos módja és lehetősége elérhető már, azonban egyik megoldás sem túl olcsó. Mit tehetünk, ha váltanánk? Igényelhetjük például a piaci zöld lakáshitelt. De mi is ez pontosan?

Vásárolnál vagy építkeznél piaci zöld lakáshitelből?

A piaci zöld lakáshitel olyan ingatlan vásárlása vagy építése esetén kínál kölcsönt, ahol a lakás eléri a BB energetikai besorolást, valamint az ingatlan éves primer energiaigénye maximum 80 kWh négyzetméterenként.

Mire igényelhető?

Ha építkezés esetén igényeljük a piaci zöld lakáshitelt, akkor a megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a folyósítás pedig szakaszosan, az építkezés ütemének megfelelően történik az ügyfelek részére. Az építkezéskor igényelt piaci zöld lakáshitelhez energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni a zöld megfelelést, melynek árát a bankok általában visszatérítik az igénylőknek.

A piaci zöld lakáshitel lakásvásárlásnál kizárólag új ingatlanra igényelhető, BB energetikai besorolású, maximum 80 kWh/m2/év primer energiaigényű lakásra, és szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a zöld megfelelést.

A piaci zöld lakáshitel megoldást nyújt lakásvásárlásra és felújításra egyaránt, vagyis kettő az egyben lehetőséget kínál, amennyiben a vásárláskor az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de a felújítással legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés érhető el, így eléri a BB kategóriát. A piaci zöld lakáshitel felvételét követően 12 hónap áll rendelkezésre a vásárlásra és felújításra és szintén szükséges az energetikai tanúsítvánnyal igazolni a zöld megfelelést.

Igényelhető a piaci zöld lakáshitel felújításra abban az esetben is, ha az építmény a renoválás után eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh lesz az évi primer energiaigénye négyzetméterenként, vagy ha a felújítással 30%-os primerenergia-igény javulás érhető el. Ha renoválásra igényli a zöldhitelt, akkor 24 hónap áll rendelkezésre a végrehajtáshoz, az eredményt pedig szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítenéd otthonod? A megoldás: piaci zöld lakáshitel!

A piaci zöld lakáshitel igényelhető továbbá korszerűsítésére is az elérhető 13 energia-hatékonysági cél megvalósítására legalább egy, de akár több elem megvalósításra is. Ez lehet például: napelem, napkollektor, geometrikus levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése, szélturbina kihelyezése, vagy a hőszigetelés javítása, homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos változatra, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, a világítástechnika energiahatékony rendszerének kiépítése, a szaniterrel rendelkező helyiségekben a vízfelhasználást csökkentő rendszer telepítése, az áramfelhasználás nyomon követését segítő okosmérő rendszerek telepítése, okos termosztátok felszerelése, vagy akár az épületautomatikai rendszer telepítése. Ezek megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre a piaci zöld lakáshitel igénylése után, majd műszaki szemle során ellenőrzik a megvalósítást.

Nem utolsó sorban pedig felújításra is igényelhető a piaci zöld lakáshitel. Ehhez azt a feltételt kell megvalósítani, hogy a tatarozás után legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés valósuljon meg, illetve a BB-nél rosszabb energetikai besorolású ingatlanok elérjék a BB kategóriát és maximum 80 kWh/m2/év-re csökkenjen a primer energiaigénye az ingatlannak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

2023.06.13.

A folyószámlahitel egy nagyszerű eszköz arra, hogy kisebb pénzügyi nehézségeket áthidaljunk vele. Utánajártunk, hogy mi az a folyószámlahitel, mire jó, és azt is megmutatjuk, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a folyószámlahitel segítség legyen, ne pedig rémálom. Fontos tartalom következik.

Tovább olvasom
Melyek jelenleg a legnépszerűbb hitelek?

Melyek jelenleg a legnépszerűbb hitelek?

2021.06.09.

A legnépszerűbb hitelek egy csokorba szedve, hogy könnyebb legyen a választás!

Tovább olvasom
Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

2023.04.14.

A tavaszi felújításra egyszerű felkészülni. Csak ismerd meg a legjobb hitelopciókat. Egy jó hitel, és már indulhat is a tavaszi felújítás. Festés? Új fürdőszoba? Amit csak szeretnél. Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, ha valaki tavaszi felújítást tervez.

Tovább olvasom
A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

2021.08.30.

A gyermekek száma a családi adókedvezmény révén befolyásolja a hitelfelvételt is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával