Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel önerő csökkentés Babaváró hitellel

2024.10.18.
Szerző: Ujvári Krisztina
Utoljára módosítva: 2024. október 18. 12:58

Miért jó ötlet a Babaváró hitelt önerőként felhasználni? Az ingatlanvásárlási piacon legtöbbször a vételár legalább 20 százalékát önerőként kell biztosítani a hitelhez. Sok fiatal azonban ezt nem tudja előteremteni, és itt jön képbe a Babaváró hitel. Mutatjuk, mit érdemes erről tudni.

Lakáshitel önerő csökkentés Babaváró hitellel

Az egyik legnépszerűbb támogatás: a Babaváró támogatás

A Babaváró hitel a kormány által adott támogatás, amivel a kormány a gyermekvállalást kívánja segíteni. Tízmillió forintot is kaphatunk, és a Babaváró hitel kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződés feltételeit.  

A Babaváró támogatás a gyermeket vállaló családoknak ad segítséget. A szerződésben vállalni kell, hogy gyerek születik. Ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró támogatás a futamidő végéig kamatmentes lesz. 

Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyermekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk.  A Babaváró hitel húsz évre is igényelhető, és a törlesztőrészletünk nem lehet magasabb havi ötvenezer forintnál. 

A Babaváró hitel, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel pedig a legnépszerűbb hiteltermék a pénzpiacon. Nem véletlenül, hiszen számtalan előnnyel rendelkezik. A hitel öt évig kamatmentes. Ha ez idő alatt nem születik gyermek, vagy a gyermekvállalás nem teljesül a feltételeknek megfelelően, akkor a hitel kamatait vissza kell fizetni.

A lakáshitel önerő csökkentése Babaváró hitellel 

A lakáshitel önerő csökkentése Babaváró hitellel az utóbbi évek egyik népszerű megoldása lett a családok körében, akik lakásvásárlást terveznek.  Az önerő összegének előteremtése sokszor kihívás, különösen fiatal párok számára, akik még nem rendelkeznek jelentős megtakarításokkal.  A Babaváró hitel azonban egy kedvező konstrukció, amely ebben is segítséget nyújthat.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású hitel, amely akár 11 millió forintig igényelhető, és amelyet gyermekvállaláshoz kötnek.  Ha az igénylők gyermeket vállalnak, a hitel törlesztését felfüggesztik, és ha három gyermek születik, akkor a teljes hitelösszeget elengedik.

Az önerőhöz történő felhasználása pedig azért lehetséges, mert a Babaváró hitel nem célzott felhasználású, így a kapott összeget a lakásvásárlás során is felhasználhatjuk.

De miért jó ötlet a Babaváró hitelt önerőként felhasználni? 

Az ingatlanvásárlási piacon a vételár legalább 20 százalékát önerőként kell biztosítani egy hitelhez.  Sok fiatal pár azonban ezt nem tudja előteremteni, és itt jön képbe a Babaváró hitel. 

A „biztos, ami biztos” alapon érdemes azonban körültekintően eljárni. Mivel a Babaváró hitel is visszafizetendő (kivéve, ha megfelelünk a gyerekvállalás feltételeinek), fontos mérlegelni, hogy képesek leszünk-e a lakáshitel mellett ezt is törleszteni.

Továbbá, a bankok is eltérően kezelhetik a Babaváró hitel önerőként való beszámítását. Bár elméletileg a legtöbb esetben elfogadható, egyes bankoknál szigorúbb feltételek érvényesek.

Ezért érdemes előzetesen több pénzintézetnél is érdeklődni, és akár egy pénzügyi tanácsadóval konzultálni, hogy a lehető legjobb konstrukciót válasszuk.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői válaszolnak a kérdésekre

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a Babaváró hitel önerőként való felhasználása vonzó lehetőség, különösen azok számára, akik nehezen tudnak elegendő megtakarítást összegyűjteni egy lakáshitelhez. 

Ugyanakkor óvatosságra intenek: mivel a Babaváró hitel is visszafizetendő, fontos, hogy a család pénzügyi helyzete stabil legyen, és képesek legyenek mind a lakáshitelt, mind a Babaváró hitelt kezelni. 

Azt javasolják, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan mérlegeljünk, konzultáljunk szakértőkkel, és vizsgáljuk meg a piaci lehetőségeket, hogy elkerüljük a hosszú távú pénzügyi nehézségeket. A szakértők kiemelik, hogy bár a Babaváró hitel kedvező feltételekkel bír, nem minden család számára optimális megoldás.  Érdemes figyelembe venni az egyéb, hosszú távú pénzügyi célokat is, és azt, hogy a Babaváró hitel törlesztésének elengedése csak gyerekvállalás esetén biztosított. 

Az Akölcsön szakértői szerint a legjobb döntés meghozatala érdekében fontos, hogy az igénylők alaposan átgondolják jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetüket, illetve szükség esetén vegyenek igénybe pénzügyi tanácsadást. A megfelelő információ birtokában a Babaváró hitel hatékonyan támogathatja a lakásvásárlást és az önerő előteremtését.

A Babaváró hitel valóban jó eszköz lehet az önerő csökkentésére, de fontos a megfelelő tervezés, hogy hosszú távon is fenntartható megoldást találjunk.

Összefoglalva

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amely segíthet a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtésében. Fiatal párok számára ideális lehetőség, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással. Azonban fontos mérlegelni, hogy a hitel visszafizetése, különösen lakáshitel mellett, ne terhelje túl a családi költségvetést. A pénzügyi szakértők óvatosságot és alapos tervezést javasolnak, valamint több bank ajánlatának összehasonlítását a legjobb konstrukció megtalálásához.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

10,36% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

2021.09.16.

A Babaváró kölcsön a kormány Otthonteremtési programjának Szent Grálja. A népszerűsége az indulása óta töretlen. Ennek a különleges kölcsönfajtának a célja, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárokat támogassák.

Tovább olvasom
Babaváró hitel KHR (BAR) lista esetén – lehetséges?

Babaváró hitel KHR (BAR) lista esetén – lehetséges?

2020.03.11.

Ha babaváró hitelt szeretnél igényelni, akkor a szokásosnál jóval több feltételt kell teljesítened annak ellenére, hogy gyakorlatilag ez is csak egyfajta személyi kölcsön. A különbségeket már sokszor taglaltuk, így nem mennénk bele részletesen, hiszen az erre vonatkozó cikkeinket megtalálhatod itt, a blogunkon. Az viszont eddig nem került szóba, hogy a babaváró hitel KHR, vagyis BAR listások igényelhetnek-e; ezt most pótoljuk.

Tovább olvasom
Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

2023.04.14.

A tavaszi felújításra egyszerű felkészülni. Csak ismerd meg a legjobb hitelopciókat. Egy jó hitel, és már indulhat is a tavaszi felújítás. Festés? Új fürdőszoba? Amit csak szeretnél. Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, ha valaki tavaszi felújítást tervez.

Tovább olvasom
Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

2021.08.29.

Egyetemista vagy, és szeretnél babaváró hitelt igényelni? Nincs akadálya, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával