Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

2021.01.07.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:14

Az ingatlanvásárlás családtagtól a legegyszerűbb – mármint vásárlás szempontjából, a hitelezéssel kapcsolatban azonban akadnak buktatók. Lássuk, hogy miért!

Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

A lakásvásárlás mindig is egy bonyolult procedúra volt, a hitelezés pedig még komplikáltabbá teszi, ezért érthető, hogy aki csak teheti, igyekszik leegyszerűsíteni. Az ingatlanvásárlás családtagtól például lényegesen könnyebb, hiszen számos lépést el lehet hagyni; a megvásárolható lakás keresését például, de a rejtett hibáktól való félelmet is ide számíthatjuk, és még hosszasan sorolhatnánk. Viszont ami a hitelezést illeti, az ingatlanvásárlás családtagtól leszűkíti a lehetőségeket, és bár alapvetően nincs semmi akadálya a hitelfelvételnek, vannak olyan tényezők, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Mi a lehetőségek csökkenésének oka?

A bankok alapvetően minden ingatlan-adásvételre adnak hitelt, ha az megfelel a kritériumoknak, viszont megszűrik a tranzakciókat. Az ingatlanvásárlás családtagtól ugyanis egyes esetekben csak azért jön létre, mert a családnak pénzre lenne szüksége, és a lakáshiteleknek van a legalacsonyabb kamatuk, így olcsó hitelhez juthatnak; ez persze egy szabad felhasználású jelzáloghitellel is megoldható lenne, ám ennek kamata magasabb.

Milyen extra feltételekkel hiteleznek a bankok?

Nincs egységes, minden banknál megjelenő feltételrendszer arra, ha az ingatlanvásárlás családtagok között zajlik le. Néhány banknál például bevett gyakorlat, hogy csak a tulajdonostársak kivásárlására ad hitelt, ezért a vevőnek már rendelkeznie kell tulajdoni hányaddal az ingatlanban, de akad olyan pénzintézet is, amely elvárja, hogy a kivásárolt tulajdonostárs az adásvétel után ne lakjon az ingatlanban, ami szintén a fiktív adásvételek kiszűrését célozza. Gyakori, hogy házas-, vagy élettársak közötti az adásvétel, aminek oka a kapcsolat felbomlása, és ezt a helyzetet bonyolítja még az is, ha közös hitellel vásárolták meg a lakást. Ez a helyzet is megoldható természetesen, ám a bankok más-más módokon állnak ehhez a helyzethez, ezért ebben az esetben különösen fontos az alapos tájékozódás.

Van, ami viszont lehetetlen

A CSOK-ot és a CSOK-hoz kapcsolódó, kedvezményes és államilag támogatott lakáshitelt azonban egyáltalán nem lehet igényelni, ha az ingatlanvásárlás családtagok között zajlik le, mivel ezeknél kizáró ok a családon belüli adásvétel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Új személyi kölcsön a Budapest Banktól!

Új személyi kölcsön a Budapest Banktól!

2020.05.25.

Személyi kölcsönre lenne szükséged, és hallottad, hogy év végéig kedvezményes THM-mel vehetsz fel fedezet nélküli hitelt gyakorlatilag az összes banknál? Ne kapkodd el a hitelfelvételt, hiszen 2021. január 1.-től a régi értékek állnak vissza, és ha rosszul választhatsz, igencsak sok pénzed bánhatja! Olvasd el előbb az alábbi cikket, mert ajánlunk Neked valamit: az új személyi kölcsönt a Budapest Banknál!

Tovább olvasom
Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

Van már kölcsönöd, de ingatlanhitelt szeretnél felvenni?

2020.10.18.

Az, hogy van már egy kölcsönöd, nem jelenti azt, hogy ne vehetnél fel egy újabbat is, ami akár ingatlanhitel is lehet. Egyetlen dologra kell csak odafigyelned: a JTM szabályozásra, ami akár meg is akadályozhatja a terveid megvalósulását.

Tovább olvasom
Földhivatali ügyintézés online? Megoldható!

Földhivatali ügyintézés online? Megoldható!

2019.11.14.

Egy lakáshitel igénylésekor rengeteg dokumentumot kell beszerezni. Még annál is több egyéb tennivaló van, ami ahhoz szükséges, hogy a megvásárolt ingatlan a tulajdonunkba kerülhessen; például a földhivatalban is muszáj lesz megfordulnunk.

Tovább olvasom
Akolcson, mit nyújthat neked?

Akolcson, mit nyújthat neked?

2017.12.15.

Akolcson.hu ahol a legjobb ajánlatok kezdődnek, több bank termékeit mutatjuk meg számodra, ezért kedvedre tudsz válogatni az ajánlatok között és 1 perc alatt online le is tudod adni az ígénylésedet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával