Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 4. 09:09

A magyar Sberbank végelszámolását rendelte el a Magyar Nemzeti Bank. A legfontosabb kérdés, ami Sberbank ügyfeleiben felmerül, hogy mi lesz most velük? Mi lesz a pénzükkel? Utánajártunk, hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek. Mutatjuk, mit találtunk.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

Az OBA megkezdte a kártalanítás folyamatát

Az Országos Betétbiztosítási alap, az OBA, elindította a Sberbank ügyfeleinek a kártalanítási folyamatát. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítást nem kell kérni, az automatikusan, a Sberbankos ügyféladatok alapján történik. A kártalanítás díjmentes, önerővel nem kell számolnunk.

Minden magyarországi pénzintézet egyben tagintézete is az OBÁ-nak. Ez azt jelenti, hogy ha egy Magyarországon bejegyzett pénzintézetnél vezetünk számlát, vagy helyezünk el betétet, az biztosítva van.

Hogyan kaphatják vissza a pénzüket a Sberbankos ügyfelek?

A kártalanítási folyamat automatikusan elindul, nincs szükség arra, hogy külön kérjük azt. A kárunkat gyorsan, 10 napon belül kifizeti az Országos Betétbiztosítási Alap. A folyamat elején felveszik velünk a kapcsolatot, és folyamatosan tájékoztatnak a következő lépésekről, az esetleges teendőkről. A kifizetés történhet készpénzben vagy utalással. Készpénzes kifizetések jellemzően a kisebb kárösszegeknél lehetségesek. Magasabb összegnél utalni fog az OBA, ehhez pedig bankszámlával kell rendelkeznünk. Ha a Sberbankos számlánk mellett másik banknál is vezettünk folyószámlát, akkor oda utalják majd a pénzünket. Ha nem volt máshol számlánk, akkor nyitnunk kell egyet.

Mekkora összegig kártalanít az OBA?

A hatályos szabályok szerint 100 ezer euróig kártalanítanak bennünket. Ez körülbelül 36 millió forint. Az OBA a kártalanítás napján esedékes árfolyammal számol majd. A kártalanítás a betétekre és annak kamataira is vonatkozik. Ha több számlánk is volt a Sberbanknál, azokat együttesen számolják, vagyis összesen kaphatunk 100 ezer eurónak megfelelő kártalanítást. A kártalanítás nem minden pénzügyi termékre vonatkozik. Például kamatozó részvények után vagy nyugdíj megtakarításokra nem fizet az OBA. Az általános banki termékek után azonban helytállnak. A számlánkon lévő összeget vagy a lekötött betéteinket visszakapjuk. Azt, hogy pontosan mely banki termékek nincsenek biztosítva, arról a MNB-nél érdeklődhetünk. Alaphelyzetben azonban arra számíthatunk, hogy a teljes, a Sberbank-nál tartott pénzünket visszakapjuk.

Elfogyhat az OBA pénze?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha túl sok pénzt kell kifizetnie az OBÁ-nak, és erre nincsen fedezete. Ilyen eset nem fordulhat elő. Az OBA a tagszervezeteinek írhat elő eseti befizetést, vagy bármilyen más módon is megoldhatja azt, hogy elegendő fedezet álljon a rendelkezésére a kifizetések teljesítéséhez. Az OBA pénze tehát nem fogyhat el, lesz elegendő fedezet mindenki kártalanítására.

Ki kap kártalanítást?

Minden magánszemély kaphat kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát a Sberbank-nál, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós határ.

Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kapunk vissza. A szakértők szerint a 100 ezer eurós összeghatár a bank ügyfeleinek nagy részét teljesen kártalanítja majd.

Hogy válasszunk most jól bankot?

A Sberbank volt ügyfeleinek újabb számlát kell nyitniuk egy másik pénzintézetben. Nehéz lesz megszerezni a bizalmukat, hiszen napokig nem jutnak hozzá a saját pénzükhöz, egyesek pedig elveszítik a pénzük egy részét. Hogy tudunk most jól bankot választani? Mire figyeljünk? A Sberbank végelszámolása a szakemberek szerint az ukrán-orosz válságra adott válaszszankciók miatt következett be. A nemzetközi pénzügyi szankciók az orosz pénzintézetek egy részét sújtják. A szankciók különbözőek, a legerősebb szankció a SWIFT rendszerről való leválasztás. Ez a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok megszakítását jelenti. Az előre megnevezett hét orosz bank között az orosz Sberbank nem szerepelt, a szankciók mégis olyan mértékben érintették az orosz Sberbank-ot, hogy a kialakult likviditási problémák miatt a Sberbank kivonult az európai pénzpiacról.

A Magyarországon működő többi banknak ugyanakkor nincs orosz kötődése, így ezeket nem érintik a szankciók. Nincs tehát ma Magyarországon olyan pénzintézet, ahol várhatóan ennek a konfliktusnak a negatív pénzügyi hatásai érvényesülni fognak. Így bármelyik, az országunkban működő bankban nyithatunk folyószámlát.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön, mit kell tudni róla?

Sberbank Fair Expressz személyi kölcsön, mit kell tudni róla?

2018.08.29.

A Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne nem véletlenül népszerű, hiszen a kamata alacsony. Akár 9,89% is lehet, a THM szintén jóval alatta marad a személyi kölcsönök nagy részének. Egész pontosan 7,97-14,64%, ráadásul akár két napon belül folyósíthatják, ha mindenben megfelelsz a feltételeknek!

Tovább olvasom
A Sberbank Fair személyi kölcsönről röviden

A Sberbank Fair személyi kölcsönről röviden

2020.12.02.

A Sberbank viszonylag új szereplő a magyar piacon, viszont tagadhatatlanul versenyképes, mi több, különleges ajánlatokkal várja az ügyfeleket. Ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, akkor érdemes elgondolkodnod a Sberbank Fair személyi kölcsönén, hiszen számos előnnyel rendelkezik!

Tovább olvasom
Sberbank új személyi kölcsön ajánlata – mit kell tudni róla?

Sberbank új személyi kölcsön ajánlata – mit kell tudni róla?

2020.08.11.

A Sberbank új személyi kölcsönnel jelentkezett, sőt, mindjárt néggyel – persze az lett volna a furcsa, ha nem teszi, hiszen a koronavírus-járvány, annak gazdaságra gyakorolt hatásai, valamint a kormány ezzel kapcsolatos rendeletei miatt ez egyrészt kötelező lépés volt, másrészt követniük kellett a versenytársaikat, ha nem akartak lemaradni.

Tovább olvasom
A Sberbank önvezető autó projektje

A Sberbank önvezető autó projektje

2021.08.13.

A Sberbank önvezető autót mutatott be – ez az, amire igazán nem számítottunk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával