Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

CSOK Plusz: amit tudnod kell, ha már van közös ingatlanotok

2024.07.26.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. július 26. 12:42

A CSOK Plusz támogatás népszerű lesz ebben az évben. Az igényléshez azonban minden részlettel érdemes tisztában lenni. Utánajártunk, hogy közös ingatlan esetén milyen lehetőségek vannak. Mutatjuk a fontos részleteket. Szakértőnk cikke.

CSOK Plusz: amit tudnod kell, ha már van közös ingatlanotok

Mindenképpen gyermeket kell vállalni

Az első, és talán a legfontosabb, hogy a gyermekvállalás akkor is feltétele a CSOK Plusz igénylésének, ha már van gyermekünk.

Második ingatlant is vehetünk – 3 fontos szabály

Abban az esetben, ha már van házunk, és újabb gyermeket vállalva igényeljük a támogatást, akkor az új ára nem lehet több 150 millió forintnál. Ez az egyik szabály.

Az is lényeges, hogy a támogatással vásárolt vagy épített háznak drágábbnak kell lennie, mint a mostaninak. Ez a másik szabály.

A harmadik szabály pedig az, hogy két éven belül eladott közös tulajdonú ingatlan eladási árának az igénylő tulajdoni hányadára eső részének kisebbnek kell lenni, mint az új házvételárának.

De mi is ez a CSOK Plusz? – a lényeg röviden

A CSOK Plusz hitel jóváírást ad gyermekszületés után.

A támogatott hitel összege a vállalt gyermekek számától függ, és a következőképpen alakul:

  • Egy gyermek vállalása esetén 15 millió forint.
  • Két gyermek vállalása esetén 30 millió forint.
  • Három gyermek vállalása esetén 50 millió forint.

A támogatást a gyermek születését követő lehet igényelni. A támogatás összege gyermekenként 10 millió forint.

A jóváírást a folyósított CSOK Plusz hitel tőketartozásának csökkentésére lehet felhasználni.

A kamat nem lehet több. mint 3 százalék, de kevesebb lehet.

A pénzügyi szakértők szerint fontos tudni, hogy a szabályok szerint a CSOK Plusz hitel kamata nem lehet nagyobb, mint fix 3 százalék.

A törvényhozó ugyanakkor nem rendelkezett arról, hogy ennél alacsonyabb kamattal ne ajánlhatná egy bank a hitelt.

Jelenleg több pénzintézet is 3 százaléknál alacsonyabb kamatozást kínál.

Bár a kedvezmény egyik esetben sem jelentős, mivel a lakáshitel egy hosszú futamidejű kölcsönforma, ezért még egy minimális különbség is jelentős megtakarítást hozhat az igénylőnek.

Miért fontos, hogy a CSOK Plusznál tisztában legyünk minden részlettel?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a CSOK Plusz program részleteinek ismerete azért fontos, mert jelentős pénzügyi elkötelezettséggel jár, és komoly hatással lehet a családok hosszú távú anyagi helyzetére.

Az igénylés feltételeinek pontos megértése segít elkerülni a későbbi félreértéseket és kellemetlenségeket, például az esetleges visszafizetési kötelezettségeket.

A támogatás összege, valamint a felhasználási célok meghatározása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a családok reális terveket készíthessenek.

Továbbá, a jogszabályok és előírások rendszeres változásai miatt fontos naprakész információkkal rendelkezni.

Az adminisztratív folyamatok és határidők pontos ismerete biztosítja, hogy az igénylés zökkenőmentesen menjen végbe.

Az elérhető hitellehetőség és azok kondícióinak átlátása segíthet a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció kiválasztásában.

Az ingatlanvásárlással vagy építéssel kapcsolatos szabályok és előírások betartása elengedhetetlen a támogatás sikeres felhasználásához.

Végül, a program részleteinek ismerete segít a családoknak abban, hogy hosszú távon is fenntartható és stabil pénzügyi jövőt építhessenek.

A CSOK Plusz hitel minden szabályának ismerete tehát fontos lesz ahhoz, hogy probléma nélkül lehessen végigvinni az igénylést.

Nincs szó nagy ördöngösségről, csupán egy kis odafigyelésre és utánajárásra lesz szükség.

És ha elakadunk, akár segítséget is kérhetünk a pénzintézettől vagy egy szakértőtől.

Összefoglalás

A CSOK Plusz támogatás népszerű választás lehet azoknak, akik már rendelkeznek közös ingatlannal és gyermeket vállalnak. Az igényléshez fontos, hogy a támogatott ingatlan drágább legyen a jelenleginél, és az új ingatlan ára ne haladja meg a 150 millió forintot. A támogatás összege gyermekenként 10 millió forint, amit a CSOK Plusz hitel tőketartozásának csökkentésére lehet felhasználni. Fontos, hogy minden részletet ismerjünk a sikeres igénylés érdekében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

2023.12.22.

A CSOK Plusz egy új támogatási forma, ami mellé még illetékmentességet is kapnak a támogatottak. A CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlan után fizetendő vagyonszerzési illetéket ugyanis 80 millió forintig nem kell megfizetniük. Mutatjuk a részleteket

Tovább olvasom
Mit jelent az egy év türelmi idő a CSOK Plusznál?

Mit jelent az egy év türelmi idő a CSOK Plusznál?

2024.03.08.

A CSOK Plusz hitel az egyik sláger támogatási forma lehet 2024-ben. A kamatkedvezmény, és gyermekszületés utáni jóváírás mellett van egy kevésbé ismert előnye is ennek a támogatási formának: a türelmi idő. Utánajártunk, hogy pontosan mikor és hogyan kapnak egy év türelmi időt a CSOK Plusz hitelt igénylők.

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

2024.01.12.

Az idei év megújult családtámogatása a CSOK Plusz. Ez a hitel formájában nyújtott támogatási forma gyermekszületés utáni jóváírással segíti méltó ingatlanhoz jutni a családokat. A kamata legmagasabb értékét meghatározták, de annak nincs akadálya, hogy egy pénzintézet ennél alacsonyabb kamatozással kínálja az ügyfeleinek. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával