Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel felvétele előtt állsz? Mutatjuk, milyen eltérésekre számíthatsz a bankok között!

2022.06.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. június 17. 11:32

A Babaváró hitel felvétele előtt számos dolgod lesz, és persze számos tényezőre is oda kell figyelned; ezek közül a legfontosabbról szól alábbi cikkünk.

Babaváró hitel felvétele előtt állsz? Mutatjuk, milyen eltérésekre számíthatsz a bankok között!

A Babaváró hitel felvétele előtt nyilván utánanéztél a feltételeknek, a beszerzendő dokumentumoknak, illetve mindennek, amire esetleg szükséged lehet ahhoz, hogy sikeres legyen a hiteligénylés, ám van, amit csak hosszas utánajárással szerezhetsz meg – vagy, ha elolvasod az alábbiakat –: a bankok közötti eltérésekről van szó.

Tény, hogy a Babaváró hitel feltételeit és az igényléshez szükséges dokumentumok listáját minden bank „készen kapta”, ám ez nem jelenti azt, hogy a saját, belső szabályrendszerükkel ne egészíthetnék azt ki. Meg is teszik, és épp ebből adódik, hogy míg egyes bankok elutasíthatják a kérelmedet, addig másoknál gond nélkül folyósítják számodra a Babaváró hitelt.

Alapvető feltétel például a házasság, a gyermek igénylés utáni születése, a feleség életkorára vonatkozó megkötés, azaz, hogy nem töltheti be a 41. életévét az igénylés pillanatáig, és még hosszasan sorolhatnánk, de a szankciók is egységesek, ha valamely feltétel teljesülése megszűnik. Most lássuk tehát azokat a különbségeket, amelyek felmerülhetnek az egyes bankok között a Babaváró hitel igénylése kapcsán.

A minimális életkor kérdése

A Babaváró hitelt elvileg 18. életévét betöltött személyek igényelhetik, azonban a bankok az elvárt, minimális életkort ennél magasabban is megszabhatják, ennek következtében tehát vannak olyan pénzintézetek is, amelyeknél 21, 22, vagy 23 éves kortól lehet hitelt igényelni.

A férj életkorának kérdése

Erre vonatkozó szabályozás nem látott napvilágot, ami nem meglepő, hiszen alapvetően nem lenne sok értelme. Azt azonban fontos tudni, hogy a bankok minden hiteligénylés esetében megadnak egy maximális életkort, ami a hitel futamidejének végére vonatkozik: ez 65-75 év szokott lenni.

Mivel a Babaváró hitel maximális futamideje 20 év, és a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg maximum 50 ezer forintos törlesztőrészlettel történő visszafizetéséhez erre szükség is van. Ebből viszont egyenesen következik, hogy egyes bankoknál legfeljebb 45, míg másoknál akár 55 éves is lehet a férj a hitel felvételének időpontjában.

A maximális futamidő kérdése

A Babaváró hitel szabályozása alapján a futamidő maximum 20 év lehet, azonban egyes bankoknál kérik a hitelcélt minden egyes hitelkonstrukcióhoz. Lakáscélnál a futamidő gond nélkül lehet 20 év is, ám más hitelcélokra maximum 10 évet adnak, ennek következtében viszont alacsonyabb lesz a felvehető hitelösszeg; szerencsére ez viszonylag ritka, ám érdemes erre is figyelni.

A hitelkiváltás kérdése

A Babaváró hitel elvileg alkalmas hitelkiváltásra, hiszen szabad felhasználású, azaz arra költöd, amire csak szeretnéd, ám egy az egyben hitelkiváltásra csak néhány banknál igényelhető. Persze miután felvetted, kifizetheted belőle a régi hiteleidet, ám a JTM szabályozás miatt erre nem biztos, hogy lehetőséged lesz, hiszen a bank csak hitelkiváltásnál nem veszi figyelembe a régi kölcsönök törlesztőrészleteit.

A KHR-listán passzív státuszban szereplő igénylők kérdése

Ha aktív státuszban szerepelsz a KHR-listán, azaz rendezetlen tartozásod van, akkor egész biztos, hogy nem juthatsz hozzá a Babaváró hitelhez. Ha azonban passzív státuszban vagy, azaz már rendezted a tartozásodat, akkor néhány banktól igényelheted, és meg is kaphatod a kölcsönt, feltéve, hogy te magad rendezted az adósságodat.

A készpénzes jövedelem kérdése

A Babaváró hitel igényléséhez szintén igazolható jövedelemre van szükség, ahogy minden más kölcsönnél is. A készpénzes fizetés azonban a legtöbb esetben nem igazolható, és, ha mégis, a legtöbb bank akkor sem fogadja el, ám szerencsére akadnak olyanok is, amelyek igen, de ekkor a feltételek is szigorúbbak lesznek.

A munkaerő-kölcsönzés kérdése

Amennyiben munkaerő-kölcsönző cégen keresztül vállaltál munkát, sok banknál el fogják utasítani a Babaváró hitel iránti kérelmedet, de néhány pénzintézetnél nehezített elvárásoknak kell megfelelni, míg néhánynál ez egyáltalán nem jelent problémát.

A határozott idejű munkaviszony kérdése

Ez szerencsére egyre kevesebb banknál okoz gondot, de még akad néhány, amelyik határozott idejű munkaszerződések esetében extra feltételeket támaszt. Ilyen lehet például, hogy megadják a minimális hátralévő időt, de az is előfordul, hogy az igénylő házaspárnak csak egyik tagja lehet határozott idejű munkaviszonyban.

A minimálisan elvárt jövedelem kérdése

Természetesen az elvárt nettó jövedelmet illetően is különbség van bankok között; ez talán a legproblémásabb, ezért ennek kell elsődlegesen utánanézni!

Oldalunkon természetesen a legtöbb információt beszerezheted, ha összehasonlítod a bankok ajánlatait. Tedd meg, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

2020.08.19.

Röviden: igen! Kicsit hosszabban: az attól függ… Lássuk, min múlik, hogy vehetsz-e fel babavárót, ha már van hiteled!

Tovább olvasom
Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

2019.09.04.

Az utóbbi években egyre több támogatáshoz juthatnak a családosok, hála a Családvédelmi Akciótervnek. Számos kedvezményt vehetnek igénybe, amik közül kiemelkedik a falusi CSOK és a babaváró hitel, mint a legutóbbi idők slágerei.

Tovább olvasom
5 leggyakoribb tévhit a babaváró hitellel kapcsolatban

5 leggyakoribb tévhit a babaváró hitellel kapcsolatban

2021.04.28.

A babaváró hitellel kapcsolatban számos tévhit kering az interneten, illetve az emberek között; az alábbiakban az öt leggyakoribbat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom
A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

2019.10.24.

A babaváró hitel lényege, hogy segítse az újdonsült szülőket a baba, vagy babák felnevelésében, vagyis mondhatjuk, hogy a lényege a baba. Amennyiben még nincs gyermeketek, de tervben van a családalapítás, akkor a babaváró hitelt Nektek találták ki. Viszont – mint minden hitel esetében – teljesítenetek kell néhány feltételt. Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy vajon a teljes várandósság alatt igényelhető-e a babaváró hitel. Szerencsére a szabályozás részletesen rendelkezik ezzel kapcsolatosan is. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával