Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Autóhitelt szeretnél igényelni? Mutatjuk a részleteket!

2024.10.02.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. október 2. 17:04

Az autóhitel igénylése napjainkban egyre népszerűbb, mivel sokan választják ezt a finanszírozási formát, hogy megvásárolhassák álmaik autóját. Legyen szó családi járműről, sportkocsiról, vagy egy tágas, megbízható terepjáróról, az autóhitel lehetőséget kínál arra, hogy ne egyszerre kelljen kifizetni a teljes vételárat, hanem kényelmesen, részletekben lehessen fizetni. Utánajártunk és áttekintjük, hogyan működik az autóhitel, mire kell figyelni az igénylés során, és milyen előnyei lehetnek ennek a finanszírozási formának.

Autóhitelt szeretnél igényelni? Mutatjuk a részleteket!

Mi az autóhitel?

Az autóhitel egy olyan pénzügyi termék, amelyet bankok, pénzintézetek vagy egyéb hitelezők kínálnak, hogy segítsenek a vásárlóknak új vagy használt autót vásárolni. 

A hitel lehetőséget ad arra, hogy az autó vételárának egy részét (vagy akár teljes összegét) részletekben fizesd vissza. 

A hitelnek a vásárolt autó lehet a biztosítéka, ami azt jelenti, hogy a banknak jogában áll visszavenni a járművet, ha a hitelt nem fizeted megfelelően.

Autóhitel típusai

Az autóhitelnek többféle változata létezik, attól függően, hogy az ügyfél milyen finanszírozási megoldást szeretne választani.

Klasszikus autóhitel: Ebben az esetben az autót a vásárló nevére írják, és a hitel törlesztéséig az autó a bank záloga marad. A tulajdonjog már azonnal az ügyfélnél van, azonban ha nem teljesíti a hiteltörlesztést, a bank jogosult visszavenni a járművet.

Lízing: A lízing során az autó nem a vásárló tulajdona, hanem a lízingcégé. A vásárló bérleti díjat fizet az autó használatáért, és a futamidő végén dönthet úgy, hogy megvásárolja az autót, vagy visszaadja a lízingcégnek.

Operatív lízing (tartós bérlet): Ebben az esetben az autót csak béreled, de nem szándékozol megvásárolni. A bérlet végén visszaadod az autót a lízingcégnek, és nincs lehetőséged arra, hogy az autó tulajdonosává válj.

Autóhitel igénylésének feltételei

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint ahhoz, hogy autóhitelt igényelhess, néhány alapvető feltételnek meg kell felelned. 

Ezek a feltételek pénzintézettől függően eltérhetnek, de általánosságban a következőkre kell figyelni:

Kor és jövedelem: A hitelfelvevőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és igazolnia kell, hogy rendelkezik elegendő jövedelemmel a hitel törlesztésére. Sok hitelintézet minimum jövedelmet is megszab, amely alapján a hiteligénylő fizetőképességét mérlegelik.

Kedvező hitelbírálat: A bankok a hitel elbírálása során megvizsgálják a hiteligénylő pénzügyi múltját, és megnézik, hogy az illetőnek van-e korábbi tartozása, illetve fizetési nehézsége. Ha a hitelbírálat pozitív, akkor indulhat a folyósítás.

Önerő: Az autóhitel felvételéhez szükséges lehet egy bizonyos százalék önrész, ami az autó vételárának egy részét fedezi. Ez az összeg változó lehet, de általában 10-20% között van.

Hitelkamatok és költségek: A hitel kamatai változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú hitelt veszel fel, és mennyi időre. Fontos, hogy alaposan tájékozódj az esetleges rejtett költségekről is, mint a hitelbírálati díjak vagy a különböző kezelési költségek.

Autóhitel igénylésének folyamata

Az autóhitel igénylésének folyamata viszonylag egyszerű, az alábbi lépéseket kell követni.

Előzetes hitelbírálat: Mielőtt kiválasztanád a megvásárolni kívánt autót, érdemes felvenni a kapcsolatot egy pénzintézettel, hogy előzetes hitelbírálatot végezhessenek. Itt a pénzintézet megvizsgálja a pénzügyi helyzetedet, és meghatározza, hogy milyen összegű hitelt kaphatsz.

Autó kiválasztása: Ha a bírálat sikeres, és tudod, hogy mekkora hitelkeret áll rendelkezésedre, kiválaszthatod az autót. Legyen szó új vagy használt autóról, érdemes átgondolni az igényeidet és lehetőségeidet.

Hitelkérelem benyújtása: Miután kiválasztottad a megvásárolni kívánt autót, benyújtod a hitelkérelmet a pénzintézetnek. Itt részletes információkat kell megadnod az autóról és a finanszírozás részleteiről.

Szerződés aláírása: Ha a hitelkérelmed jóváhagyásra kerül, aláírhatod a szerződést. Ezt követően a pénzintézet kifizeti az autó vételárát, és te már használhatod is az új járművedet.

Mire figyelj az autóhitel igénylésekor?

Az autóhitel igénylése előtt érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni:

Futamidő: Minél hosszabb futamidőre veszed fel a hitelt, annál kisebb lesz a havi törlesztőrészlet, de hosszú távon többet fizetsz ki kamatok formájában. Gondosan mérlegeld, milyen futamidővel jársz a legjobban.

Biztosítás: Ne feledd, hogy az autóra biztosítást is kell kötnöd. A CASCO biztosítás például kötelező lehet, ha hitelre vásárolsz autót.

Kamatok: Érdemes külön figyelni a változó és fix kamatozású hitelek közötti különbségekre, hiszen a gazdasági helyzet változásával a havi törlesztőrészleted is növekedhet vagy csökkenhet.

Az autóhitel kiváló lehetőséget biztosít azoknak, akik nem szeretnék egy összegben kifizetni autójuk vételárát. 

Egy olyan jármű, mint a Mercedes GLE terepjáró, sokak álma lehet, és az autóhitel segítségével elérhetővé válhat. 

Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódj a feltételekről és lehetőségekről, mielőtt döntést hozol, hogy a legjobb megoldást választhasd.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

10,36% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

2023.08.29.

Az autóhitel rendkívül népszerű. Szívesen veszünk ingatlan mellett autót is hitelre. A feltételek egyszerűek és könnyen teljesíthetőek. Hogy mindenki, aki egy jobb autót szeretne, az hozzájuthasson. Röviden és közérthetően az autóhitelről és az autóhitel feltételeiről.

Tovább olvasom
Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

2018.02.16.

Autóvásárláson töröd a fejed? Ha a vételárat nem tudod egy összegben kifizetni, szükséged lesz hitelre, hiszen többnyire mindenki így vásárol gépkocsit. Ha ez lesz az első autóvásárlásod, vagy a legutóbbi már elég régen volt, érdemes utánanézned, hogy mik az aktuális lehetőségeid autóhitel terén!

Tovább olvasom
Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

2020.01.16.

Ha autóvásárlásra adod a fejed, akkor számos lehetőség közül választhatsz. De mivel mindegyik másban jó, érdemes alaposan megfontolnod, hogy milyen módon finanszírozod meg az ügyletet. Ha nem áll a rendelkezésedre a vételár, illetve az egyéb költségek fedezete. Véleményünk szerint a személyi kölcsön autóvásárlásra a legjobb, amit tehetsz, és az alábbiakban ki is fejtjük, hogy miért.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

2022.11.15.

A hitelátvállalás viszonylag ritka, de legalábbis ritkább, mint a szokványos hitelfelvétel; lássuk, mit érdemes tudni róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával