5+1 fontos tudnivaló, ha kiváltanád meglévő hiteledet

Kiváltanád meglévő hiteledet? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket, melyben megosztunk veled néhány fontos tudnivalót!

Ha kiváltanád meglévő hiteledet, akkor azon kevesek közé tartozol, akik tudatosan kezelik a pénzügyeiket. A hitelkiváltás ugyanis komoly megtakarítást is eredményezhet, hiszen egy rossz konstrukció nem csak magasabb havi törlesztést jelent, de magasabb költségeket is, amik nem a Te céljaidat szolgálják, ráadásul a kamatkockázatot is csökkentheted így.

1. Válassz egy kifejezetten erre a célra készült konstrukciót!

Ha kiváltanád meglévő hiteledet, akkor egy erre szolgáló konstrukció esetében nem kell számolnod azzal, hogy a bank a meglévő törlesztőrészletedet is beleszámolja a JTM szabályozás által meghatározott keretbe, vagyis több esélyed lesz arra, hogy megkapd a hitelt. Éppen ezért a szabad felhasználású hitelekkel ez esetben nem jársz jól.

2. Készülj fel!

Mivel tulajdonképpen egy átlagos hitelfelvételről van szó – a különbség csak annyi, hogy ezzel a meglévő hiteledet váltod ki –, ugyanazon a procedúrán kell végigmenned, mint egy egyszeri hiteligénylőnek, azaz be kell szerezned a megfelelő dokumentumokat, a hiteled nem lehet elmaradásban, és persze meg kell találnod a megfelelő bankot és konstrukciót is.

3. Dönts a jelzáloghitel és a személyi kölcsön között!

A személyi kölcsön egyszerűbb és gyorsabb, viszont drágább, és nem is minden esetben megfelelő, a jelzáloghitel kedvezőbb, viszont sokkal hosszabb ideig és több procedúrával jár – a döntés a tiéd!

4. Szeretnél plusz szabadon felhasználható összeget is?

Ha kiváltanád meglévő hiteledet, akkor azt teheted ráhagyással is, azaz plusz szabadon felhasználható összeghez is juthatsz, ám csak a JTM szabályozás adta kereteken belül. Ehhez megfelelő konstrukciót kell választanod, ám nem lehetetlen megoldani.

5. Gondolj a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedésre is!

Ne feledd, a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés a második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik után pedig 4 millió forinttal csökkenti a meglévő, lakáscélú hiteled tőketartozását. Tudnod kell, hogy a lehetőség a hitelkiváltást követően sem vész el, de csak akkor, ha a kiváltással kizárólag a korábbi hitelt cseréled le, és nem igényelsz plusz szabadon felhasználható összeget.

+1. A babaváró hitellel is kiválthatod meglévő hiteledet!

A babaváró hitel gyakorlatilag a legjobb lehetőség, hogy kiváltsd meglévő hiteledet, hiszen az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ezalatt gyermeked születik, a futamidő végéig az is marad. Fontos viszont, hogy nem minden bank folyósítja hitelkiváltásra, ezért, ha ez a terved, akkor a bank kiválasztásakor ezt is vedd figyelembe!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön