5 tipp a biztonságos bankoláshoz

biztonságos bankolás feltételeit nem csupán a bank biztosítja; neked is tenned kell érte! Az alábbiakból megtudhatod, hogyan csináld.

A pénzedért keményen meg kell dolgoznod, és egyáltalán nem mindegy, hogy mindet te költöd-e el, vagy a bűnözők. Cikkünkben öt tippet adunk a biztonságos bankoláshoz, amelyeket, ha betartasz, biztos lehetsz benne, hogy rajtad kívül senki más nem fog tudni hozzáférni a bankszámládon tárolt összeghez.

Tippek a biztonságos bankoláshoz

•    Soha ne adj ki semmilyen jelszót, illetve PIN kódot senkinek, és, ha nyilvános helyen, vagy a munkahelyeden vagy kénytelen használni ezeket, óvatosan és körültekintően tedd; ez gyakorlatilag a biztonságos bankolás alapja!

•    Kaphatsz olyan e-maileket és üzeneteket, amelyeket látszólag a bankod küldött. Ha adategyeztetésre kérnek, azonnal fogj gyanút, hogy csalás áldozatává próbálnak tenni, és még véletlenül se válaszolj! Tudnod kell, hogy a bankok e-mailen sosem kérnek ilyesmit, és főleg nem rossz magyarsággal. Ha ilyet látsz, esélyes, hogy egy rossz fordítóprogrammal készült, és azonnal töröld is!

•    Sose hordd magadnál a PIN kódodat felírva, mert, ha "elveszíted" a tárcádat, akkor a "megtaláló" gond nélkül fér hozzá a pénzedhez, amit – ha addig nem tiltattál le mindent – maradék nélkül el is tüntethet a számládról!

•    Ha PIN kódot kell választanod, akkor ne a születési évszámod, az irányítószámod, vagy azonos számjegyek legyenek azok, ellenben legyen olyan, amit könnyen megjegyzel! Egy rokon születési éve, vagy ugyanez visszafelé például már jó lehet, de máshonnan is meríthetsz ötleteket.

•    Gondolj a megelőzésre: használj olyan vírusirtót a számítógépeden, ami kiszűri a kémprogramokat is, a frissítéseket töltsd le és telepítsd, használj a bank által nyújtott jelszóvédelmet, illetve kérd a biztonságosabb bankoláshoz az elektronikus bankkártyát a hagyományos helyett!

Fontos, hogy óvatos légy minden olyan esetben, amikor szokatlan módszerrel bizalmas adatokat próbálnak megszerezni tőled, és ha valamilyen gyanakvásra okot adó esetet tapasztalsz, fordulj a bankodhoz és a rendőrséghez, méghozzá ebben a sorrendben! A bank ugyanis a biztonságos bankolás érdekében egyből le tudja tiltani a bankkártyádat, az internetbank-hozzáférésedet, így a bűnözők próbálkozásai kudarcra lesznek ítélve.

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Cofidis Megújuló Hitel

THM

20,36 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Cofidis Megújuló Hitel

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Prémium Kölcsön