Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Az autó adásvételének menete

2022.02.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. február 4. 13:06

Amikor autót vásárolunk adásvételi szerződést kell kötnünk. Új autó vásárlásánál és lízingszerződés megkötésekor ezt megteszik helyettünk, ha azonban használt autót vásárolunk, nekünk kell végigvinnünk a folyamatot. Mutatjuk, hogy mi az autó adásvételének menete.

Az autó adásvételének menete

Az autó leinformálása

Használt autó vásárlásához ma már nem kell körbejárnunk a használtautó-kereskedéseket. Az interneten mindent megtalálunk, több weboldalra is rákereshetünk, ha autót szeretnénk venni. A szűrő segítségével kikereshetjük a kiválasztott modellt, és megnézhetjük a kínálatot. Az autóról lesznek fenn képek, és azt is kiírja a program, hogy hány kilométert kell utaznunk ahhoz, hogy személyesen is megnézzük az autót. A műszaki adatokat is leírják, tudhatjuk hány éves az autó, milyen motorral van szerelve, és azt is, hogy milyen extrákat tartalmaz.

A kilométeróra-állást is feltüntetik, de ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. A választásnál fontos szempont, hogy hány kilométer van a kocsiban, de ezek az adatok gyakran nem fedik a valóságot. Az óratekerés nemzeti sport volt még néhány éve, ma már azonban az interneten minden autó előélete lekérdezhető. Az autó megvásárlása előtt fontos lehet azt tudnunk, hogy hány tulajdonosa volt eddig az autónak, milyen kilométeróra-állásokat jegyeztek fel a szervizekben vagy az eladáskor, és azt sem árt tudnunk, hogy az autó törött-e. Ez a szolgáltatás rendkívül hasznos, jobb, mint a szervizkönyv, mindenki számára elérhető, és elkerülhetjük vele, hogy az óratekerésből adódó hamis információk befolyásoljanak bennünket.

Fontos, hogy megbízhatónak tartsuk a kereskedőt, bízzunk benne, hiszen egy sok rejtett hibával rendelkező, esetleg többszörösen sérült autó rengeteg plusz költséget okozhat a későbbiekben.

Miből vegyünk autót? – készpénz vagy hitel

Külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy hitelből vásároljunk autót, vagy inkább lízingeljünk. Persze készpénzben is fizethetjük az autó vételárát, ha van elég megtakarításunk. Készpénzes vásárlás esetén gondoljunk arra, hogy az autó vételárán kívül egyéb kiadásaink is lesznek. Át kell íratnunk az autót, és kötelező biztosítást is kell kötnünk rá. Érdemes lehet a vásárlás után egy szervizbe is elvinni az új autónkat. Ezekért pedig fizetnünk kell.

Amikor hitelből vásárolunk autót, körültekintően kell eljárnunk. Nem csak a legmegfelelőbb konstrukciót kell kiválasztanunk, hanem azt is mérlegelnünk kell, hogy a családi költségvetés mekkora terhet bír el. A havi kiadások évekre meghatározhatják a kiadásainkat. Felelősen kell döntenünk, a túlzott eladósodás ugyanis veszélyt jelent számunkra és szeretteink számára is. A Magyar Nemzeti Bank a weboldalán tájékoztat bennünket a túlzott eladósodás veszélyeiről, és ötleteket ad, hogy kerülhetjük azt el.

Szerződéskötés előtt vizsgáltassuk át az autót- eredetiségvizsgálat

Mielőtt megvásároljuk az autót, mindenképpen vizsgáltassuk át egy szakszervizben. Ezért fizetnünk kell majd, de az állapotfelmérő lapon minden fontos információ rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy meghozzuk a megfelelő döntést. Törött volt az autó? Több alkatrészt is azonnal cserélni kell? Még a szerződés megkötése előtt eldönthetjük, hogy a vételár megfelelő-e az autó műszaki állapotához.

Az eredetiségvizsgálat nem az autó átvizsgálását jelenti. Amikor átíratjuk az autót, be kell nyújtanunk egy eredetiséget igazoló dokumentumot. Több cég is foglalkozik eredetiségvizsgálattal, az egyikhez el kell vinnünk az autót. Ezt többnyire már az autó megvásárlása után tesszük meg, de megegyezhetünk úgy is az eladóval, hogy a vételár kifizetése előtt az autónak át kell esnie az eredetiségvizsgálaton.

Az adásvételi szerződés megkötése

Az adásvételt egy formanyomtatvány kitöltésével köthetjük meg. Ezt bármelyik nyomtatvány vagy papírboltban beszerezhetjük. Az adatok értelemszerű beírása után az eladó és a vevő is aláírják a nyomtatványt, és két tanúra is szükség lesz. Ezzel megtörtént az adásvétel, és az autó a mi tulajdonunkba került.

A szerződés megkötése után jogunk van meggondolnunk magunkat, az eladó ugyanis szavatossággal tartozik az autóért. A szavatosság ideje eltérő az autókereskedésből vásárolt és a magánszemélytől vásárolt autók esetében.

A kötelező biztosítás megkötése

Az adásvételi szerződés megkötésével még nem érnek véget a teendőink. Az adásvétel napjától már ugyanis Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítással (KGFB) kell rendelkeznünk. Ha az autót egy kereskedésben vásároljuk, ott segíthetnek nekünk a kötelező biztosítás megkötésében, de azt az interneten is megköthetjük. Ha ezt elmulasztjuk, és már a hazaúton balesetet okozunk, komoly következményekre számíthatunk. Ráadásul minden olyan nap után, amikor az autónk nincs biztosítva, büntetést rónak ki ránk, amit a biztosítás megkötésekor azonnal ki kell fizetnünk.

A kötelező biztosítás megkötése, ahogy a nevében is benne van, kötelező. Az autónkra köthetünk Casco biztosítást is. Külön cikkben foglalkozunk azzal, hogy miért éri meg Casco biztosítást kötni.

Az autó átíratása

Az adásvételt követően 15 napunk van arra, hogy az autót a nevünkre írassuk. Az átírás költsége a vevőt terheli. Az átírás díja az autó teljesítményétől függ. Ezután kapjuk meg a nevünkre szóló forgalmi engedélyt, az autó törzskönyve pedig postán érkezik majd. Fontos tudni, hogy az autó volt tulajdonosának is be kell jelentenie az adásvételt. A bejelentést online is megtehetjük.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

2020.01.16.

Ha autóvásárlásra adod a fejed, akkor számos lehetőség közül választhatsz. De mivel mindegyik másban jó, érdemes alaposan megfontolnod, hogy milyen módon finanszírozod meg az ügyletet. Ha nem áll a rendelkezésedre a vételár, illetve az egyéb költségek fedezete. Véleményünk szerint a személyi kölcsön autóvásárlásra a legjobb, amit tehetsz, és az alábbiakban ki is fejtjük, hogy miért.

Tovább olvasom
Új, vagy használt autót érdemes venni?

Új, vagy használt autót érdemes venni?

2021.04.07.

Hogy új, vagy használt autót vásárolsz-e, az számos tényezőtől függ. Vannak azonban általános tények, amelyekről jó, ha tudsz!

Tovább olvasom
Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

2023.08.29.

Az autóhitel rendkívül népszerű. Szívesen veszünk ingatlan mellett autót is hitelre. A feltételek egyszerűek és könnyen teljesíthetőek. Hogy mindenki, aki egy jobb autót szeretne, az hozzájuthasson. Röviden és közérthetően az autóhitelről és az autóhitel feltételeiről.

Tovább olvasom
Személyi kölcsönből vásárolnál autót? Mutatjuk az előnyeit!

Személyi kölcsönből vásárolnál autót? Mutatjuk az előnyeit!

2021.09.08.

Személyi kölcsönből autót is vásárolhatsz, és érdemesebb is, mint autóhitelből – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával