fbpx
Hirdetés

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

2023.01.20.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 09:38

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-as emelkedését hosszas egyeztetés előzte meg a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek között, de végül megszületett a megállapodás, ami szerint a havi, bruttó minimálbér 2023. január elsejétől 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296.400 forint, ami 16, illetve 14%-os emelkedést jelent a korábbiakhoz képest.

Fontos azonban, hogy az egyezség szerint tavasszal – az akkori gazdasági helyzet alapján – felülvizsgálják a minimálbér összegét. A megemelt minimálbér viszont már a 2023. januári fizetésekre is vonatkozik.

Mi a minimálbér és a garantált bérminimum?

A minimálbért – hivatalos nevén a kötelező legkisebb munkabért – minden munkáltatónak ki kell fizetnie azon munkavállalói felé, akik főállású dolgozóként vannak bejelentve. Ennél kevesebbet egyetlen alkalmazott sem kaphat, függetlenül attól, hogy mi a munkaköre, illetve végzettsége. A minimálbérnél magasabb összegű garantált bérminimumot akkor kell a munkáltatónak megfizetnie, ha az adott munkakör legalább középfokú végzettséghez kötött.

A nyolcórás minimálbér nettó összege adókedvezmények nélkül 154.280 forint lesz 2023 januárjától, a garantált bérminimumé pedig 197.106 forint lesz. A nettó bér mindkét esetben lehet magasabb ennél, ha a munkavállaló adókedvezményekre – például családi adókedvezményre, vagy a 25 év alattiak SZJA-mentességére – jogosult. 2023-ban a munkavállalók számára a járulék- és adófizetés szabályai nem változtak, ezért a nettó bérek is ugyanúgy 16%-kal nőnek, mint a bruttók.

A növekedés mértéke

A 2023-as évre vonatkozó, 16%-os minimálbér-emelés magasnak számít a korábbi évekhez képest, ám elmarad a tavalyi, közel 20%-ostól, viszont fontos hozzátenni, hogy korábban más inflációs helyzet állt fenn. Tavaly például a növekedés emelte a minimálbér reálértékét is, most viszont az sem biztos, hogy a 16% meghaladja-e majd az éves inflációt, hiszen az már októberben 20% fölött volt, és azóta tovább nőtt.

Mikor lehet megkapni a garantált bérminimumot?

Nem az alkalmazott végzettsége, illetve képzettsége az elsődleges szempont, hanem az adott munkakör, tehát akkor kell megadni a garantált bérminimumot, ha az adott feladatot csak minimum középfokú végzettséggel lehet elvégezni, és az alkalmazott rendelkezik ezzel a végzettséggel. A munkáltató nem kötelezhető arra, hogy garantált bérminimumot fizessen egy olyan munkakört betöltő munkavállalónak, amelyhez alapfokú végzettség is elegendő lenne.

A garantált bérminimum jogosságának meghatározásakor meg kell vizsgálni az adott munkakörre vonatkozó jogszabályokat, az ott előírt kötelezettséget és korlátozásokat. Ha az adott jogszabály előírja a legalább középszintű, illetve szakirányú végzettséget, akkor az ezzel rendelkező munkavállalónak ki kell fizetni a garantált bérminimumot.

Mit lehet tudni az adókedvezményekről?

A nettó bér összegét befolyásolják az adókedvezmények – legtöbbször a családi adókedvezmény –, aminek összege egy gyerek után 10.000 forint, két gyerek után 40.000 forint, három gyerek után pedig 99.000 forint. A kedvezményhez igénybe lehet venni a személyi jövedelemadó címén levont összeget, majd ennek kimerítését követően a járulékok összegét is.

Emellett szintén igényelhető az első házasok kedvezménye, a 25 év alattiak SZJA-mentessége, a négy, vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, valamint a személyi kedvezmény is. A gyermekek után igénybe vett adó- és járulékkedvezmények után a nettó bér 2023-ban, egy gyermek után 164.281 forint, két gyermek után 192.280 forint, három gyermek után pedig 232.000 forint.

A három gyermeket nevelők tehát a teljes bruttó minimálbért felvehetik nettóban, viszont ezt egyedül nem tudja kihasználni egy szülő, hiszen a minimálbér teljes adó- és járulékterhe 65.000 forint, ám, ha mindkét szülő dolgozik, megoszthatják a kedvezményt.

Mennyi hitelt igényelhetsz minimálbérrel?

Fontos, hogy más az összeg a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében, ráadásul a JTM-szabályozás alapján az is számít, milyen hosszú a hitel kamatperiódusa, de természetesen bankfüggő is.

Éppen ezért, ha hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenlegi, legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

2021.07.06.

Személyi kölcsönből finanszírozható szinte bármi, így az otthonod felújítása is – mutatjuk, miért és melyiket érdemes választanod!

Tovább olvasom
Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

2022.02.21.

A lakásfelújítás finanszírozása 2022-ben is jóval nagyobb terheket ró a tulajdonosokra, mint tavaly, mivel mind az építőanyagok ára, mind a munkadíj emelkedett.

Tovább olvasom
Hitel fix részletre? Nem lehetetlen!

Hitel fix részletre? Nem lehetetlen!

2018.01.16.

Hitel fix részletre – személyi kölcsön igénylésnél ma már majdnem kötelező ezt a konstrukciót választani.

Tovább olvasom