Hirdetés

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

2023.01.20.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 09:38

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-as emelkedését hosszas egyeztetés előzte meg a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek között, de végül megszületett a megállapodás, ami szerint a havi, bruttó minimálbér 2023. január elsejétől 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296.400 forint, ami 16, illetve 14%-os emelkedést jelent a korábbiakhoz képest.

Fontos azonban, hogy az egyezség szerint tavasszal – az akkori gazdasági helyzet alapján – felülvizsgálják a minimálbér összegét. A megemelt minimálbér viszont már a 2023. januári fizetésekre is vonatkozik.

Mi a minimálbér és a garantált bérminimum?

A minimálbért – hivatalos nevén a kötelező legkisebb munkabért – minden munkáltatónak ki kell fizetnie azon munkavállalói felé, akik főállású dolgozóként vannak bejelentve. Ennél kevesebbet egyetlen alkalmazott sem kaphat, függetlenül attól, hogy mi a munkaköre, illetve végzettsége. A minimálbérnél magasabb összegű garantált bérminimumot akkor kell a munkáltatónak megfizetnie, ha az adott munkakör legalább középfokú végzettséghez kötött.

A nyolcórás minimálbér nettó összege adókedvezmények nélkül 154.280 forint lesz 2023 januárjától, a garantált bérminimumé pedig 197.106 forint lesz. A nettó bér mindkét esetben lehet magasabb ennél, ha a munkavállaló adókedvezményekre – például családi adókedvezményre, vagy a 25 év alattiak SZJA-mentességére – jogosult. 2023-ban a munkavállalók számára a járulék- és adófizetés szabályai nem változtak, ezért a nettó bérek is ugyanúgy 16%-kal nőnek, mint a bruttók.

A növekedés mértéke

A 2023-as évre vonatkozó, 16%-os minimálbér-emelés magasnak számít a korábbi évekhez képest, ám elmarad a tavalyi, közel 20%-ostól, viszont fontos hozzátenni, hogy korábban más inflációs helyzet állt fenn. Tavaly például a növekedés emelte a minimálbér reálértékét is, most viszont az sem biztos, hogy a 16% meghaladja-e majd az éves inflációt, hiszen az már októberben 20% fölött volt, és azóta tovább nőtt.

Mikor lehet megkapni a garantált bérminimumot?

Nem az alkalmazott végzettsége, illetve képzettsége az elsődleges szempont, hanem az adott munkakör, tehát akkor kell megadni a garantált bérminimumot, ha az adott feladatot csak minimum középfokú végzettséggel lehet elvégezni, és az alkalmazott rendelkezik ezzel a végzettséggel. A munkáltató nem kötelezhető arra, hogy garantált bérminimumot fizessen egy olyan munkakört betöltő munkavállalónak, amelyhez alapfokú végzettség is elegendő lenne.

A garantált bérminimum jogosságának meghatározásakor meg kell vizsgálni az adott munkakörre vonatkozó jogszabályokat, az ott előírt kötelezettséget és korlátozásokat. Ha az adott jogszabály előírja a legalább középszintű, illetve szakirányú végzettséget, akkor az ezzel rendelkező munkavállalónak ki kell fizetni a garantált bérminimumot.

Mit lehet tudni az adókedvezményekről?

A nettó bér összegét befolyásolják az adókedvezmények – legtöbbször a családi adókedvezmény –, aminek összege egy gyerek után 10.000 forint, két gyerek után 40.000 forint, három gyerek után pedig 99.000 forint. A kedvezményhez igénybe lehet venni a személyi jövedelemadó címén levont összeget, majd ennek kimerítését követően a járulékok összegét is.

Emellett szintén igényelhető az első házasok kedvezménye, a 25 év alattiak SZJA-mentessége, a négy, vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, valamint a személyi kedvezmény is. A gyermekek után igénybe vett adó- és járulékkedvezmények után a nettó bér 2023-ban, egy gyermek után 164.281 forint, két gyermek után 192.280 forint, három gyermek után pedig 232.000 forint.

A három gyermeket nevelők tehát a teljes bruttó minimálbért felvehetik nettóban, viszont ezt egyedül nem tudja kihasználni egy szülő, hiszen a minimálbér teljes adó- és járulékterhe 65.000 forint, ám, ha mindkét szülő dolgozik, megoszthatják a kedvezményt.

Mennyi hitelt igényelhetsz minimálbérrel?

Fontos, hogy más az összeg a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében, ráadásul a JTM-szabályozás alapján az is számít, milyen hosszú a hitel kamatperiódusa, de természetesen bankfüggő is.

Éppen ezért, ha hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenlegi, legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Casco biztosítás lényege

Casco biztosítás lényege

2020.03.03.

Aki rendelkezik, vagy rendelkezett valaha saját tulajdonú autóval, az előtt nem ismeretlen a casco biztosítás lényege. De mások is hallhattak már róla, hiszen tulajdonképpen általános kifejezésről van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Az online hiteligénylés előnyeiről

Az online hiteligénylés előnyeiről

2018.06.26.

Egyre többen tudják, hogy bizonyos hiteltípusokat bizonyos pénzintézeteknél már online is lehet igényelni. De még nem annyira elterjedt ez a lehetőség. Ahhoz, hogy népszerűbb legyen, ismerni kell az online hiteligénylés előnyeit, ezért összefoglaljuk Neked röviden, hogy miért is érdemes a következő hiteledet így igényelned!

Tovább olvasom
Mire használható fel a személyi kölcsön?

Mire használható fel a személyi kölcsön?

2018.05.29.

A címben feltett kérdésre nagyon röviden is tudunk válaszolni. Bármire; a személyi kölcsön ugyanis egy szabadon felhasználható hitelkonstrukció, amit rugalmas, de viszonylag rövid futamidővel vehetsz igénybe, hitelcélt viszont – a fedezetes hitelek nagy többségével szemben – nem szükséges megadni hozzá.

Tovább olvasom
Milyen vállalkozói hitelek érhetőek el az OTP Banknál?

Milyen vállalkozói hitelek érhetőek el az OTP Banknál?

2022.05.27.

Vállalkozói hitelre lenne szükséged a céged finanszírozására, fejlesztésére, vagy az esetleg felmerülő nehézségek áthidalására? Az OTP Banknál mindent megtalálhatsz!

Tovább olvasom