Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 18. 08:37

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

A hitelezés nyugdíjasok számára magas kockázatot jelent, ám plusz feltételek teljesítésével megoldható. A nyugdíj biztos jövedelemnek számít ugyan, ám minden banknál meghatároznak egy maximális életkort, ami felett így, azaz nehezített feltételekkel hiteleznek, ráadásul ez az életkor a hitel lejárati idejéhez kapcsolódik.

A feltételek nem sokban különböznek az általános hitelbírálati szabályoktól: a hitelek nyugdíjasként igényelve is az elsődleges jövedelem alapján kerülnek elbírálásra, és emellett kell még néhány feltételt teljesíteni, ami szintén megoldható.

A jövedelmi feltételek

A nyugdíj elsődleges jövedelem, tehát elfogadható hitelkérelemnél, a mértéke viszont más olyan kérdés, ami nem hagyható figyelmen kívül. Ennek oka, hogy a JTM-szabályozás során bevezetett Jövedelemarányos Törlesztési Mutató határozza meg, hogy a jövedelem – vagyis ebben az esetben a nyugdíj – mekkora része lehet a hitel törlesztőrészlete.

500 ezer forint alatt 50%, felette 60% lehet a törlesztés mértéke a jövedelemhez képest, legalábbis a szabályok szerint, a bankok azonban az esetek többségében ennél alacsonyabb értékekkel dolgoznak. A hitelösszeg meghatározásakor tehát ezt mindenképp figyelembe kell venni, ha meg is akarjuk kapni a hitelt nyugdíjasként.

A felső korhatár kérdése

A törvények szerint nincs felső korhatár a hitelek igénylésekor, és az életkor miatti automatikus elutasítás éppen emiatt nem is lehetséges. Azt azonban már a bankok szabályozzák, hogy milyen feltételekkel nyújtanak hitelt a nyugdíjasok számára.

A fentebb is említett, maximális életkor tehát nem arra vonatkozik, hogy egyáltalán nem nyújtanak a bankok hitelt nyugdíjasoknak, csupán arra, hogy az általuk megszabott határ felett olyan adóstársat kell bevonni az ügyletbe, aki megfelel az életkori kikötésnek.

A felső korhatár a hitel futamidejének végére vonatkozik, erre mindenképp figyelni kell; személyi kölcsönnél ez általában 65 és 72 év közé esik, lakáshitelnél pedig 70 és 75 év közé.

Hogyan igényeljünk hitelt nyugdíjasként?

A hiteligénylés menete nyugdíjasok számára sem tér el jelentősen az általánostól, de azért akad néhány különbség, ami leginkább a dokumentumokat érinti. Hitelt nyugdíjasként csak abban az esetben lehet igényelni, ha rendelkezünk nyugdíjszelvénnyel, nyugdíjas igazolvánnyal, illetve nyugdíjhatározattal; van, ahol ezek közül egy is elegendő, és van, ahol több igazolást is kérnek.

A hitelképesség vizsgálata a jövedelmen felül a következő feltételek ellenőrzéséből áll:

  • bejelentett, magyarországi, állandó lakhely megléte,
  • azonosító okmányok, vagyis személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány megléte,
  • bankszámla megléte,
  • KHR listán való szereplés (ez kizáró ok, mint minden hiteligénylésnél).

A nyugdíjasok nem csak hitelt, de CSOK-ot is igényelhetnek

A tavalyi évtől kezdődően lehetőség nyílt arra is, hogy nyugdíjasként a CSOK-ot, illetve a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelt is igényelhessék azok, akik a nyugdíj mellett dolgoznak, és vérszerinti, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek.

Ehhez persze a hitel felvételi követelményein felül a CSOK feltételeinek is meg kell felelniük, így többek között annak is, hogy egy lakcímen élnek a gyermekkel, és legalább 180 napja társadalombiztosítási jogviszonnyal is rendelkeznek.

Amennyiben hitelt nyugdíjasként szeretnél igényelni, a legelső dolgod az legyen, hogy alaposan felméred a hitelpiacot annak érdekében, hogy megtalálhasd a lehető legjobb hitelkonstrukciót. Ez csak első hallásra hangzik embert próbáló feladatnak, hiszen valójában igen könnyen és gyorsan megoldható.

Oldalunkon összegyűjtöttük a pénzintézetek legjobb hitelajánlatait, és táblázatszerűen sorba rendeztük őket a legfontosabb paramétereik szerint. A Te dolgod csupán annyi, hogy összehasonlítod őket, majd a saját szempontjaid alapján kiválasztod azt a konstrukciót, ami a leginkább megfelel az elképzeléseidnek.

Ha megtaláltad, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön, vagy áruhitel? Melyiket válasszuk?

Személyi kölcsön, vagy áruhitel? Melyiket válasszuk?

2023.02.03.

Hogy személyi kölcsön, vagy áruhitel a megfelelőbb a céljaidnak, az főként rajtad múlik, ám akadnak részletek, amelyeket érdemes átgondolnod!

Tovább olvasom
Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

2021.10.25.

A szabadon felhasználható hitelek a legnépszerűbbek. Ez nem véletlen, hiszen a felhasználásukat nem kell igazolni, szabadon, bármire elkölthetők. Megnéztük, hogy ha szabadon felhasználható összegre van szükségünk, akkor a személyi kölcsönt válasszuk vagy a jelzáloghitelt.

Tovább olvasom
Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

Lakáshitel kisokos: Rövid vagy hosszú futamidő a jobb választás?

2024.04.12.

Az otthonvásárlás egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy milyen típusú lakáshitelt válasszunk. Az egyik legfontosabb döntés, amit ebben az összefüggésben kell meghoznunk, az a futamidő hossza. Rövid vagy hosszú futamidővel érdemes-e vállalni a hitelt? Melyik a megfelelő választás? Utánajártunk, és megvizsgáltuk a két lehetőség előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

2021.10.05.

A személyi kölcsönök piaca sokszereplős. Szinte mindegyik pénzintézet kínál személyi kölcsönt. Ez a Magyarországon rendkívül népszerű hitelfajta két formában is elérhető. Az úgynevezett klasszikus személyi kölcsön mellett igényelhetünk Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is. De mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával