Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Autóhitelt szeretnél igényelni? Mutatjuk a részleteket!

2024.10.02.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. október 2. 17:04

Az autóhitel igénylése napjainkban egyre népszerűbb, mivel sokan választják ezt a finanszírozási formát, hogy megvásárolhassák álmaik autóját. Legyen szó családi járműről, sportkocsiról, vagy egy tágas, megbízható terepjáróról, az autóhitel lehetőséget kínál arra, hogy ne egyszerre kelljen kifizetni a teljes vételárat, hanem kényelmesen, részletekben lehessen fizetni. Utánajártunk és áttekintjük, hogyan működik az autóhitel, mire kell figyelni az igénylés során, és milyen előnyei lehetnek ennek a finanszírozási formának.

Autóhitelt szeretnél igényelni? Mutatjuk a részleteket!

Mi az autóhitel?

Az autóhitel egy olyan pénzügyi termék, amelyet bankok, pénzintézetek vagy egyéb hitelezők kínálnak, hogy segítsenek a vásárlóknak új vagy használt autót vásárolni. 

A hitel lehetőséget ad arra, hogy az autó vételárának egy részét (vagy akár teljes összegét) részletekben fizesd vissza. 

A hitelnek a vásárolt autó lehet a biztosítéka, ami azt jelenti, hogy a banknak jogában áll visszavenni a járművet, ha a hitelt nem fizeted megfelelően.

Autóhitel típusai

Az autóhitelnek többféle változata létezik, attól függően, hogy az ügyfél milyen finanszírozási megoldást szeretne választani.

Klasszikus autóhitel: Ebben az esetben az autót a vásárló nevére írják, és a hitel törlesztéséig az autó a bank záloga marad. A tulajdonjog már azonnal az ügyfélnél van, azonban ha nem teljesíti a hiteltörlesztést, a bank jogosult visszavenni a járművet.

Lízing: A lízing során az autó nem a vásárló tulajdona, hanem a lízingcégé. A vásárló bérleti díjat fizet az autó használatáért, és a futamidő végén dönthet úgy, hogy megvásárolja az autót, vagy visszaadja a lízingcégnek.

Operatív lízing (tartós bérlet): Ebben az esetben az autót csak béreled, de nem szándékozol megvásárolni. A bérlet végén visszaadod az autót a lízingcégnek, és nincs lehetőséged arra, hogy az autó tulajdonosává válj.

Autóhitel igénylésének feltételei

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint ahhoz, hogy autóhitelt igényelhess, néhány alapvető feltételnek meg kell felelned. 

Ezek a feltételek pénzintézettől függően eltérhetnek, de általánosságban a következőkre kell figyelni:

Kor és jövedelem: A hitelfelvevőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és igazolnia kell, hogy rendelkezik elegendő jövedelemmel a hitel törlesztésére. Sok hitelintézet minimum jövedelmet is megszab, amely alapján a hiteligénylő fizetőképességét mérlegelik.

Kedvező hitelbírálat: A bankok a hitel elbírálása során megvizsgálják a hiteligénylő pénzügyi múltját, és megnézik, hogy az illetőnek van-e korábbi tartozása, illetve fizetési nehézsége. Ha a hitelbírálat pozitív, akkor indulhat a folyósítás.

Önerő: Az autóhitel felvételéhez szükséges lehet egy bizonyos százalék önrész, ami az autó vételárának egy részét fedezi. Ez az összeg változó lehet, de általában 10-20% között van.

Hitelkamatok és költségek: A hitel kamatai változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú hitelt veszel fel, és mennyi időre. Fontos, hogy alaposan tájékozódj az esetleges rejtett költségekről is, mint a hitelbírálati díjak vagy a különböző kezelési költségek.

Autóhitel igénylésének folyamata

Az autóhitel igénylésének folyamata viszonylag egyszerű, az alábbi lépéseket kell követni.

Előzetes hitelbírálat: Mielőtt kiválasztanád a megvásárolni kívánt autót, érdemes felvenni a kapcsolatot egy pénzintézettel, hogy előzetes hitelbírálatot végezhessenek. Itt a pénzintézet megvizsgálja a pénzügyi helyzetedet, és meghatározza, hogy milyen összegű hitelt kaphatsz.

Autó kiválasztása: Ha a bírálat sikeres, és tudod, hogy mekkora hitelkeret áll rendelkezésedre, kiválaszthatod az autót. Legyen szó új vagy használt autóról, érdemes átgondolni az igényeidet és lehetőségeidet.

Hitelkérelem benyújtása: Miután kiválasztottad a megvásárolni kívánt autót, benyújtod a hitelkérelmet a pénzintézetnek. Itt részletes információkat kell megadnod az autóról és a finanszírozás részleteiről.

Szerződés aláírása: Ha a hitelkérelmed jóváhagyásra kerül, aláírhatod a szerződést. Ezt követően a pénzintézet kifizeti az autó vételárát, és te már használhatod is az új járművedet.

Mire figyelj az autóhitel igénylésekor?

Az autóhitel igénylése előtt érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni:

Futamidő: Minél hosszabb futamidőre veszed fel a hitelt, annál kisebb lesz a havi törlesztőrészlet, de hosszú távon többet fizetsz ki kamatok formájában. Gondosan mérlegeld, milyen futamidővel jársz a legjobban.

Biztosítás: Ne feledd, hogy az autóra biztosítást is kell kötnöd. A CASCO biztosítás például kötelező lehet, ha hitelre vásárolsz autót.

Kamatok: Érdemes külön figyelni a változó és fix kamatozású hitelek közötti különbségekre, hiszen a gazdasági helyzet változásával a havi törlesztőrészleted is növekedhet vagy csökkenhet.

Az autóhitel kiváló lehetőséget biztosít azoknak, akik nem szeretnék egy összegben kifizetni autójuk vételárát. 

Egy olyan jármű, mint a Mercedes GLE terepjáró, sokak álma lehet, és az autóhitel segítségével elérhetővé válhat. 

Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódj a feltételekről és lehetőségekről, mielőtt döntést hozol, hogy a legjobb megoldást választhasd.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

10,36% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Legjobb autóhitelt keresed?

Legjobb autóhitelt keresed?

2019.04.29.

Autót szeretnél vásárolni, és ehhez a legjobb autóhitelt keresed? Szinte minden pénzintézetnél találhatsz olyan hitelt, amit autóvásárlásra kínálnak, így a választék bőséges, neked csak döntened kell, hogy melyikre adod le az igénylésedet. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni még a hitel felvétele előtt, ugyanis ezek alapján dől el, hogy jól jársz-e a hitelügylettel.

Tovább olvasom
Mi a különbség az autóhitel és az autólízing között?

Mi a különbség az autóhitel és az autólízing között?

2020.10.09.

Ha autót szeretnél vásárolni, és nincs rá elegendő alaptőkéd, akkor jó, ha tudod, hogy mi a különbség az autóhitel és az autólízing között, ugyanis komoly előnyöktől eshetsz el, ha nem megfelelően döntesz. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Új, vagy használt autót érdemes venni?

Új, vagy használt autót érdemes venni?

2021.04.07.

Hogy új, vagy használt autót vásárolsz-e, az számos tényezőtől függ. Vannak azonban általános tények, amelyekről jó, ha tudsz!

Tovább olvasom
Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

Ki vehet fel autóhitelt? – Feltételek, amiket ismerned kell

2023.08.29.

Az autóhitel rendkívül népszerű. Szívesen veszünk ingatlan mellett autót is hitelre. A feltételek egyszerűek és könnyen teljesíthetőek. Hogy mindenki, aki egy jobb autót szeretne, az hozzájuthasson. Röviden és közérthetően az autóhitelről és az autóhitel feltételeiről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával