Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor lejár a bankkártya: hogy működik a megújítása?

2024.09.26.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. szeptember 26. 13:04

A modern világban a bankkártya az egyik legelterjedtebb fizetési eszköz, amelyet mindennapjaink során használunk: legyen szó bevásárlásról, éttermi fizetésről vagy online vásárlásokról. Egy dolog azonban biztos: minden kártya lejár egyszer. Utánajártunk, hogyan működik a bankkártya lejárata, megújítása, és miért fontos, hogy időben figyeljünk erre a folyamatra. Mutatjuk a részleteket.

Mikor lejár a bankkártya: hogy működik a megújítása?

Miért jár le egyáltalán a bankkártya?

A bankkártyákon minden esetben megtalálható a lejárati dátum. Ez azért van, mert a kártya – bár technikailag sokáig használható lenne – biztonsági és anyagi okokból csak egy bizonyos ideig marad érvényes. 

A bankok célja, hogy a régi kártyákat időről időre lecseréljék, hogy megfeleljenek a legújabb biztonsági szabványoknak, és minimalizálják az esetleges visszaélések lehetőségét. 

Emellett a fizikai kártya anyaga is elhasználódik, főként, ha gyakran használjuk a POS-terminálokban, így idővel szükségessé válik a megújítása.

Hogyan történik a megújítás?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint fontos tudni, hogy sok esetben a bankok automatikusan küldik ki az új kártyát a lejárat előtt, hogy elkerüljék az esetleges fennakadásokat. 

Az új kártya többnyire a lejárati hónap előtt 1-2 héttel érkezik meg. Az ügyfélnek nem kell külön kérvényeznie a cserét, hacsak nem változtat valamilyen adatot.

Az új kártya aktiválására általában többféle mód van, például telefonon, internetbankon keresztül vagy a legközelebbi ATM-nél

Az aktiválási folyamat gyors és egyszerű, így az új kártya szinte azonnal használhatóvá válik.

Mi történik a régi kártyával?

Amint az új kártya aktiválva van, a régi bankkártya automatikusan érvénytelen lesz. 

Ilyenkor fontos, hogy a régi kártyát biztonságosan semmisítsük meg, hogy ne kerüljön illetéktelen kezekbe. 

A legjobb módszer, ha fizikailag megsemmisítjük, például ollóval szétvágjuk, különös figyelmet fordítva a mágnes csíkra és a chipre.

Mi történik, ha elmarad a megújítás?

Az automatikus megújítás legtöbbször problémamentesen zajlik, de előfordulhatnak kivételek. 

Például, ha valaki időközben változtatta meg a címét, de ezt nem jelezte a banknak, előfordulhat, hogy az új kártyát nem kézbesítik sikeresen. 

Ilyen esetekben érdemes időben felkeresni a bankot, és utánajárni a probléma okának.

Másrészt, ha valaki elfelejti aktiválni az új kártyáját, a régi kártya lejárata után nem fog tudni tovább fizetni. 

Ez különösen kellemetlen lehet olyan helyzetekben, amikor valaki külföldön tartózkodik, és hirtelen fizetésképtelenné válik. 

Ezért kiemelten fontos, hogy mindig figyeljünk a kártyánk lejárati dátumára, és az új kártya időben történő aktiválására.

Kihívások és trendek a kártyaiparban

Az autóversenyhez hasonlóan, ahol minden versenyző folyamatosan próbálja túlszárnyalni a versenytársait, a bankok is versenyeznek egymással a legjobb szolgáltatásokért és technológiákért. 

Egyre több helyen válik elérhetővé az érintésmentes fizetés, az online bankolás és az applikáción keresztüli kártyakezelés, így az ügyfelek kényelme és biztonsága folyamatosan nő. 

Mindezek a trendek segítik a bankokat abban, hogy a bankkártyák megújítása zökkenőmentesen, szinte észrevétlenül történjen.

Bankkártya és a szépségipar?

Elsőre furcsának tűnhet, de a szépségipar is profitál a bankkártyák megújításából, és a hozzá kapcsolódó technológiai fejlesztésekből. 

Gondoljunk csak bele: a modern technológiák, mint például a virtuális kártyák, lehetővé teszik, hogy a szépségápolási szolgáltatásokat is könnyedén, gyorsan és biztonságosan fizessük. 

A szépségszalonok és kozmetikai üzletek számára különösen fontos, hogy a fizetés gördülékenyen menjen, hiszen ez is része a minőségi szolgáltatásnak.

A megújítás egyszerű, de figyelmet igényel

Ahogy egy reality show-ban a versenyzőknek folyamatosan résen kell lenniük, a bankkártya tulajdonosoknak is időben kell lépniük, amikor közeledik a kártyájuk lejárati dátuma. 

Bár a folyamat egyszerű és többnyire automatikus, mégis érdemes figyelemmel kísérni, hogy minden simán menjen. 

A lejárati dátumra való odafigyelés, és az új kártya időben történő aktiválása biztosítja, hogy mindig zökkenőmentesen fizethessünk, akár online, akár bolti vásárlásról van szó.

A bankkártya lejárata és megújítása nem kell, hogy bonyolult folyamat legyen. A legtöbb esetben a bank automatikusan gondoskodik az új kártya kibocsátásáról, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy időben aktiváljuk azt. 

Figyeljünk oda a lejárati dátumra, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, és mindig élvezhessük a modern fizetési technológiák nyújtotta kényelmet és biztonságot.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

2021.08.19.

Készpénzfelvétel során sokszor fizetni kell azért, hogy hozzájuthass a saját pénzedhez, de van lehetőség arra, hogy ezt elkerüld. Mutatjuk ma részleteket!

Tovább olvasom
15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával