Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

7 hatékony spórolási tipp az új évre

2023.01.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 4. 12:39

Spórolási tippek az új évre – ezt a címet számtalanszor olvashattad már, ám a mi felsorolásunk valóban segít, ha betartod a lépéseit!

7 hatékony spórolási tipp az új évre

Spórolási tippekkel az új évre már-már Dunát lehetne rekeszteni, hiszen minden létező magazin lehoz egy ezzel a címmel megjelenő cikket december vége felé, vagy épp január elején. A legtöbbje színtiszta kattintásvadászat, ám egy kis részükben van némi igazság; mi most azokat a tanácsokat osztjuk meg veled, amelyeket magunk is kipróbáltunk, és pénzügyi szakemberként csak javasolni tudjuk, hogy Te is alkalmazd őket a mindennapjaidban!

1. Vezesd a bevételeidet és a kiadásaidat!

Ezt valószínűleg hallottad már, és mi is megemlítettük párszor, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezt mindenképp vezesd be, hiszen ez mindennek az alapja. Ha ugyanis követed a költéseid, látni fogod, hogy min tudsz spórolni. Néhány hónap után ki fog derülni az eredményekből, hogy mire költesz többet, mint amennyit kellene.

Többféle segítséged lehet ebben az egyszerű, kockás füzettől kezdve, az Excel táblázatokon át, egészen a mobiltelefonokra fejlesztett applikációkig. Ez utóbbiakkal nem csak a bevételeidet és a kiadásaidat tudod követni, hanem különböző statisztikákat is készítenek neked az aktuális pénzügyi helyzetedről.

Lényeges, hogy ne csak az ad-hoc költségeidet vezesd, de tudd előre azt is, hogy mire kell majd költened, és, hogy ez mennyire van összhangban a bevételeiddel. Érdemes ráadásul tételesen is végignézned a költéseidet, és elválasztani a fix kiadásokat az esetiektől; így könnyebben derül ki, hol kellene visszafognod magad.

2. Halmozz fel tartalékot!

Szintén gyakran emlegetett tanács, hiszen csak így lehetnek nyugodtak az éjszakáid; a tartalékok számtalan esetben jelenthetik a mentsvárat. Hazánkban azonban elég rosszak a tartalékok felhalmozásával kapcsolatos statisztikák, ezért légy Te a kivétel!

A szakértők szerint a cél legalább a háromhavi, de inkább a fél-egy éves jövedelmed; ennyivel már biztonságban lennél anyagilag, hiszen bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor átmenetileg nem tudsz pénzt keresni. Ilyenkor a tartalékhoz nyúlhatsz, fenntarthatod az életszínvonaladat, vagy épp valami nem várt kiadást oldhatsz meg a segítségével – hidd el, mindig lesz helye!

3. Mondj le egy rossz szokásodról, a pénzt pedig fektesd be!

Mindenkinek vannak rossz, ráadásul költséges szokásai: a dohányzás, az esti egy-egy sör, a szerencsejáték; a sort hosszasan folytathatnánk. Ha magadba nézel, biztos Te is találsz valamit, amire havi szinten költesz el akár csak néhány ezer forintot, és ráadásul feleslegesen. Mondj le róla, és tedd félre azt a pénzt, amit költenél rá, majd találj egy befektetési formát, ami megfelel az elképzeléseidnek, és helyezd el benne a pénzedet!

Ilyen lehet például egy nyugdíjbiztosítás megkötése, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Válassz a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek közül, és még állami támogatást is kaphatsz rá!

4. Add el a felesleges holmikat!

Mindenkinek vannak felesleges holmijai, amelyeket csak eltesz egy „jó lesz még valamire” felkiáltással, holott tudja: soha többé nem fogja azokat használni. Amennyiben a Te félretett dolgaidnak van némi értéke is, érdemes azokat meghirdetned a közösségi oldalakon, vagy az apróhirdetési portálokon, majd a kapott pénzt az előző pont szerint befektetned!

5. Tudatosan vásárolj!

Vásárlás előtt alaposan gondold át, hogy mire van szükséged, és csak azt vedd meg, ami valóban fontos! Egy bevásárlólista nagy segítség lehet, ha csak azokat a tételeket veszed meg, amelyek szerepelnek rajta. Ezt persze nem mindig könnyű betartani, ám az úgynevezett 10 másodperces szabállyal ez is sikerülhet.

Az úgynevezett impulzusvásárlás sokak számára okoz gondot; ez az, amikor meglátsz valami figyelemfelkeltő terméket, és már teszed is be a kosaradba. A 10 másodperces szabály épp ezt segít elkerülni: csupán annyit kell tenned, hogy mielőtt a kosaradba teszed az árucikket, elgondolkozol azon, hogy valóban szükséged van-e rá. Ha így teszel, meg fogsz döbbenni, hogy mennyiszer mondasz majd nemet!

6. Cseréld le a drága hiteledet egy kedvezőbbre!

Szintén sokszor merül fel a hitelkiváltás, mint téma, és ez most sincs másként. Ha drága, elavult hitelt törlesztesz, érdemes egy kedvezőbbre cserélned, már, ha találsz olyat. Napjainkban ez persze nem egyszerű a folyamatosan emelkedő alapkamat miatt, ám egy próbát megér.

7. Használd ki az állami támogatásokat!

Számtalan állami támogatásban részesülhetsz – ha jogosult vagy rá –, és ezekkel komoly összegekhez juthatsz. Ilyen például a fentebb már említett nyugdíj-előtakarékosság, amihez adó-visszatérítés jár, vagy épp a kamattámogatott hitelek igénylése, de a CSOK is ebbe a kategóriába tartozik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
5 pénzügyi tipp harmincasoknak

5 pénzügyi tipp harmincasoknak

2023.01.27.

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. Megmutatjuk, mi a fontos, mire kell figyelni, és hogyan is csináljuk ezt jól.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával