Hirdetés

5 pénzügyi tipp harmincasoknak

2023.01.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. január 27. 09:37

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. Megmutatjuk, mi a fontos, mire kell figyelni, és hogyan is csináljuk ezt jól.

5 pénzügyi tipp harmincasoknak

Öt pénzügyi tipp harmincasoknak

1. Tervezzük meg a hosszú távú pénzügyeinket

A harmincas éveinkhez érve kulcsfontosságú lesz, hogy legyenek pénzügyi terveink. Számítanunk kell nem várt kiadásokra, és betervezhetünk nagyobb vásárlásokat is. A gyerek előbb-utóbb egyetemre megy. Fizetni kell az albérletért, vagy vehetünk neki egy lakást. Ezek mind nagyobb kiadások lesznek, amit nem biztos, hogy a havi jövedelmünkből ki tudunk majd fizetni. Fel kell készülnünk erre. Az autót is le kell cserélni időnként, és az is sok pénzünkbe fog kerülni, amíg megtaláljuk álmaink otthonát. Egy barátom azt mondta, addig kell költözni, amíg meg nem találjuk azt a helyet, ahol igazán jól érezzük magunkat.

A tervezéssel, az előre gondolkodással elkerülhetjük azt, hogy olyan helyzetbe találjuk magunkat, amit nem tudunk megoldani. Vannak, lesznek előre látható kiadások, és bizony nem árt felkészülni arra is, hogy nem várt, váratlan kiadásaink is lehetnek.

2. Pontos célkitűzésre van szükség

Célszerű pontosan meghatározni, hogy mit szeretnénk a jövőben. Egy horgásztanyát? Egy kis házat a hegyekben? Egy belvárosi lakást? Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, könnyebben tudunk számolni, tervezni. És ahogy a hajósok mondják: soha nem fúj jó irányból a szél annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. A célunk hajszálpontos meghatározása már fél siker.

3. Havonta takaríts meg!

Félretehetjük a jutalmainkat, vagy a váratlan bevételeinket is. A szakértők azonban azt javasolják, hogy minden havi bevételünkből takarítsunk meg. Tegyünk félre, ne költsünk el mindent. A hitelfelvétellel is bánjunk óvatosan, legyünk körültekintőek, hitelfelvétel előtt vizsgáljuk meg a hosszú távú hatásokat.

A havi megtakarítás előnye, hogy előre láthatjuk, hogy év végén vagy akár tíz év múlva mekkora összeg lesz a megtakarítási számlánkon. Számolhatunk a kamatokkal is, ha megfelelő befektetést választunk. Nem biztos, hogy otthon, a párnánkban kell tartanunk a pénzünket.

4. Egy rész ide, egy rész oda – egy rész félre

Megtakarításnál célszerű egy százalékos értéket meghatározni konkrét összeg helyett. Így amikor növekszik a jövedelmünk, a megtakarításaink is ezzel párhuzamosan fognak emelkedni. A meghatározott százalékot már a hónap elején érdemes elkülöníteni, és úgy tekinteni rá, mintha nem is lenne. Akár egy másik számlára is utalhatjuk, vagy egyből be is fektethetjük.

A konkrét célokhoz akár külön számlát is nyithatunk. Nyithatunk egy számlát továbbtanuláshoz, egy nagyobb utazáshoz, gyűjthetünk autóra vagy új bútorra a nappaliba. Így elkülönülnek a célokra szánt összegek, és számunkra is teljesen világos lesz, hogy mire gyűjtünk éppen.

Bár még korainak tűnhet harminc évesen, de a nyugdíjra is gondolnunk kell. Kiváló nyugdíjcélú megtakarításokat találhatunk, akár adójóváírással is. Ha úgy tudunk megtakarítani, hogy ahhoz az állam is hozzájárul, éljünk ezzel a lehetőséggel. A cél, hogy egy nyugodt, békés öregkort megélve, pénzügyi nehézségek nélkül élhessünk.

5. Azt is védeni kell, ami már megvan

Az évek, évtizedek alatt felhalmozott megtakarításunkat meg is kell óvnunk. Ez ma már nem nehéz, nem kell puskát tartanunk az ajtó mögött, kiváló biztosítási termékek vannak. A lakásbiztosítás megkötése rendkívül fontos. A szakértők óriási felelőtlenségnek tartják, hogy a legnagyobb értékünket, az otthonunkat, nem biztosítjuk. Havi néhány ezer forintos kiadás megóvja a lakásunk értékét, bármi is történjen. Egy sok tízmilliós értékről lehet szó, aminek az elvesztése pótolhatatlan kárt okozhat nekünk.

De védenünk kell az autónkat is, a nyaralónkat, sőt, saját magunkat is. Baleset, betegség biztosítást köthetünk, de vannak már rendkívül speciális biztosítások is, például munkanélküliség esetére. Egy szakértő segíthet nekünk kiválasztani a legmegfelelőbb konstrukciókat, testre szabott védelmet kaphatunk. Járjunk alaposan utána, és előzzük meg, hogy az esetleg bekövetkező baj, még pénzügyi problémát is okozzon nekünk.

A biztosítások megkötése ma már rendkívül egyszerű. Szakértő weboldalakon tájékozódhatunk, és akár online is megköthetjük a kiválasztott termékre a szerződést. A biztosítás az előrelátó, biztonságra törekvők eszköze. Nem csodaszer, de segítség lehet a bajban. Nem akarunk mást, mint megóvni azt, amit már megteremtettünk. Megdolgoztunk érte, ne hagyjuk elveszni. Maradjon a miénk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

7 hatékony spórolási tipp az új évre

7 hatékony spórolási tipp az új évre

2023.01.04.

Spórolási tippek az új évre – ezt a címet számtalanszor olvashattad már, ám a mi felsorolásunk valóban segít, ha betartod a lépéseit!

Tovább olvasom