fbpx
Hirdetés

Véghajrában a lakásfelújítási támogatás

2022.10.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. október 21. 08:49

A lakásfelújítási támogatás elérkezett a véghajrához: 2022. december 31-ig van lehetőség beadni az igényléseket, majd lezárul egy korszak.

Véghajrában a lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás – mint tudható – utólag igényelhető a munkálatokról kiállított számlák ellenében, azaz előbb el kell végezni a különféle feladatokat, majd ezt követően lehet kérni a támogatás összegét. Azonban már megfelelő szakembert találni is komoly kihívást jelent, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a munkálatokra gyakran hónapokat kell várni.

Ha a felújítást hitelből szeretnénk megoldani, akkor plusz idővel kell számolnunk, ami lerövidítheti a munkára fordítható időt, ráadásul mindezt két hónap alatt megoldani a szabályoknak megfelelően szinte lehetetlennek tűnik, de láttunk már csodákat. Ezért, ha úgy döntöttél, hogy felújítod a lakásod még az idei év vége előtt, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

A lakásfelújítási támogatásról röviden

A lakásfelújítási támogatás az otthonok felújítására, illetve korszerűsítésére szolgál. Az állam a munkálatok költségeinek felét, de legfeljebb 3 millió forintot áll, de a támogatási összegnek 50-50%-ban kell tartalmaznia anyagköltséget és munkadíjat.

A támogatást minden gyereket nevelő szülő igényelheti, függetlenül attól, hogy házasságban, élettársi kapcsolatban, vagy egyedül él, viszont kizárólag olyan ingatlanra fordítható, ahol a család maga is él, és a családnak legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie benne. További kikötés, hogy a családnak legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie, ám ez nem elvárás akkor, ha egy éven belül vásárolták azt meg.

Az igénylőknek, de legalább az egyik félnek legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie – de a közfoglalkoztatott jogviszony nem megfelelő –, illetve a nyugdíj melletti munkaviszony is elfogadható, több igénylő esetén pedig az is elfogadható, ha az egyik fél jelenleg külföldön dolgozik, de ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a TB-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

A határidő kérdése

A beadás ideje elektronikus ügyintézésnél a benyújtás napja, postai feladás esetén a postára adás napja, míg kormányablaknál történő beadáskor az átvétel napja. Ha valami hiányzik az igénylésből, az nem jár automatikus elutasítással, hanem hiánypótlást kérnek, vagyis az utolsó pillanatban érdemes lehet akár hiányosan is beadni a kérelmet, majd pótolni, ami szükséges.

Ez azonban másodlagos kérdés, hiszen sokkal komolyabb problémákat okozhat, ha valaki nagyobb munkálatokat szeretne az év hátralévő részében elvégeztetni – például lecseréltetni a tetőszerkezetet, vagy komplett belső felújítást szeretne. A megfelelő szakemberek megtalálása önmagában is heteket, de hónapokat is igénybe vehet, a munkálatok elkezdésének időpontjáról már nem is beszélve.

Még nehezebb lesz a határidő betartása akkor, ha a támogatott lakásfelújítási hitelt is igényelni szeretnénk, hiszen egy hiteligénylés hetekig is eltarthat, arról nem is beszélve, hogy ez egy jelzálogkölcsön, ami minden esetben hosszabb átfutási idejű, mint más konstrukciók.

Mondhatjuk tehát, hogy aki korán elkezdte, az járt a legjobban, azonban ez egyrészt meglehetősen cinikus hozzáállás, másrészt még nincs minden veszve, hiszen az évből még több, mint két hónap hátravan. Éppen ezért még adunk néhány tippet is, hogy a maximumot hozhasd ki az ügyletből.

Hogyan maximalizáld a támogatást?

Két dologra lesz szükséged: a munkálatok teljes költsége érje el legalább a 6 millió forintot, valamint a munkadíj és az anyagköltség ne legyen másfél-másfél millió forintnál alacsonyabb összeg. Persze, ha nem akarsz hatalmas munkákat végezni, a kisebbekhez is jól jöhet a támogatás, hiszen vásárolhatsz például új szanitereket, építhetsz új kerítést, stb.

Fontos, hogy mivel a támogatási összeg felének munkadíjnak kell lennie, ezeket a munkákat nem végezheted el Te magad, hiszen így csak az anyagköltségről lesznek számláid. Azt ellenben nem írják elő, hogy az anyagköltségnek és a munkadíjnak egymáshoz kapcsolódónak kell lennie, ezért, ha például az egész házat kifesteted – aminél a munkadíj akár sokszorosan is meghaladhatja az anyagköltséget –, akkor azzal nyersz egy jókora “keretet” a saját magad által elvégzett munkákhoz is.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2022-ben?

2022.02.21.

A lakásfelújítás finanszírozása 2022-ben is jóval nagyobb terheket ró a tulajdonosokra, mint tavaly, mivel mind az építőanyagok ára, mind a munkadíj emelkedett.

Tovább olvasom
Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

2021.07.06.

Személyi kölcsönből finanszírozható szinte bármi, így az otthonod felújítása is – mutatjuk, miért és melyiket érdemes választanod!

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás is véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás is véget érhet idén

2022.02.17.

Véget érhet idén több olyan lehetőség is, amelyekkel a lakásvásárlásokat támogatta a kormány; alábbi cikkünkben ezeket szedtük össze.

Tovább olvasom
Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Tovább olvasom