Hirdetés

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

2022.05.06.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 6. 08:50

A hitelbiztosítéki érték kiemelkedően fontos tényező egy lakáshitel igénylése során, amire mindenkinek oda kellene figyelnie, mégis csak kevesen teszik.

Tudj meg mindent a hitelbiztosítéki értékről!

A hitelbiztosítéki érték nem egyezik meg a lakás vételárával; ez azért lényeges, mert sokan a vételár alapján kalkulálják ki a hitelösszeget, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a bank nem így tesz. A bankok számára az ingatlanfedezet értéke ugyanis kiemelkedően fontos, hiszen ezzel kompenzálják a kockázatot.

A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg, tehát nem az eladó, vagy épp az ingatlanközvetítő, és nem az aktuális árat mutatja, hanem azt a minimális értéket, amennyiért az ingatlan értékesíthető lenne abban az esetben, ha a hitel nemfizetése miatt az ingatlan végrehajtás alá kerülne.

A hitelbiztosítéki érték tehát az az összeg, amelyet a bank a hitelbe bevont ingatlanfedezet értékének tekint, ez pedig akár jóval alacsonyabb is lehet, mint az ingatlan forgalmi értéke, aminek oka, hogy a bank a gyors kényszer-értékesítéssel számol, aminek esetében olyan árat kell megadnia, amiért a lehető legrövidebb időn belül hozzájuthat.

A hitelbiztosítéki értéket a forgalmi érték – azaz a vételár – alapján számolják ki; annak 70-90%-a szokott lenni a legtöbb esetben, bizonyos esetekben azonban akár 100% is lehet.

Mi befolyásolhatja a hitelbiztosítéki értéket?

A hitelbiztosítéki értéket alapvetően a vételár alapján kalkulálják ki, ám befolyásolja az is, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, a környéke, a műszaki állapota, és persze a típusa is, vagyis, hogy tégla, panel, vagy más építőanyag.

További szempont – és talán a legfontosabb –, hogy milyen értékesítési lehetőségekre lehet számítani, illetve emellett az ingatlant érintő kockázatokkal és lehetőségekkel is számolni kell; ilyen például a befektetési céllal vásárolt lakások esetében a kiadhatóság.

Mire lehet számítani?

A hitelbiztosítéki értékek statisztikái alapján kijelenthető, hogy a főváros, illetve a megyeszékhelyek jó helyzetben vannak, hiszen ezeken a településeken a legtöbbször 90% körüli a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékhez képest, a nagyvárosoktól távolodva azonban a helyzet egyre csak romlik.

Kisebb városoknál a 80-85% számít átlagosnak, a falvak és községek esetében azonban csak ritkán lépi át a 70%-ot, ami egy hiteligénylő szempontjából mindenképp rossz hír. Ez azonban csak az első, sajnos továbbiak is lesznek.

A hitelbiztosítéki érték hatása a hitelösszegre

Talán nem is kell mondani, hogy az alacsonyabb hitelbiztosítéki érték alacsony hitelösszeget is jelent, ezt pedig súlyosbítja az a tény is, hogy a bankok a forgalmi érték maximum 80%-át finanszírozhatják. A legtöbb pénzintézet azonban nem megy el a “plafonig”, és legtöbbször csak 65-70% az, amit az igénylő megkaphat.

Amennyiben a hitelbiztosítéki érték alacsony, úgy ez a százalékos érték akár még ennél is alacsonyabb lehet – bár erre viszonylag ritkán akad példa –, ám mindenképp magasabb önerőt kell előteremteni az ingatlan megvásárlásához, ami sokak számára komoly terhet jelent, vagy egyenesen lehetetlen.

Nem csak lakáshiteleknél okozhat problémát a hitelbiztosítéki érték

A hitelbiztosítéki értéket minden jelzáloghitel kapcsán meg kell állapítani, így a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is, tehát nem mindegy a hitelcél sem. A szabad felhasználást ugyanis a bank nem ellenőrzi, ennek következtében pedig a hitelbiztosítéki értékhatárt is alacsonyabban húzzák meg.

Segítség is létezik

Szerencsére minden hiteligénylő megtudhatja még a procedúra elindítása előtt, hogy mekkora hitelbiztosítéki értékre számíthat, hiszen van lehetőség előzetes, úgynevezett statisztikai értékbecslésre is, ami nem csak olcsóbb, de gyorsabb is, mint a hagyományos módszer.

Fontos, hogy a statisztikai értékbecslést csak a 150 m² alapterületet meg nem haladó ingatlanokra lehet alkalmazni.

Amennyiben lakásvásárlást tervezel, és ezt hitelből szeretnéd megoldani, ne feledkezz meg a hitelbiztosítéki értékről! Emellett a hitelt is okosan kell megválasztanod, ám ehhez oldalunk segítséget nyújt. Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokra van szükség az értékbecsléshez?

Milyen dokumentumokra van szükség az értékbecsléshez?

2021.03.23.

Lakásvásárlás során az értékbecsléshez dokumentumokra is szükséged lesz – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom