Hirdetés

SZJA-visszatérítés: mibe fektessük a pénzt?

2022.03.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. március 24. 10:08

Az SZJA-visszatérítés minden valószínűség szerint már megérkezett hozzád is, és nyilván örülsz a plusz pénznek. De azt is tudod, mihez kezdj vele?

SZJA-visszatérítés: mibe fektessük a pénzt?

Az SZJA-visszatérítés átlagosan 300 ezer forint, ám vannak olyan családok is, amelyek 800 ezer forintnak örülhetnek most. Ez már egy elég komoly összeg, amit nem érdemes csak úgy beépíteni a havi költségvetésbe; ennél okosabb módokon is fel lehet használni.

A befektetés azonban nem mindenkinél ösztönös, sőt, a legtöbben abszolút nem tudják, hogyan lehetne a hirtelen jött pénzt valami olyasmire felhasználni, ami nem csak, hogy hasznos, de akár hasznot is hajt.

Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány példát, amelyek segíthetnek az SZJA-visszatérítés befektetésében.

Szabadulj meg az adósságaidtól!

Az adósságok rányomják a bélyegüket mindenki életére, aki tartozik; ki a banknak, ki a szolgáltatók valamelyikének, ki másfelé. Az SZJA-visszatérítés segíthet megszabadulni ezektől, így fellélegezhetsz, és a havi költségkereted is megnövekedhet.

Ha nagyobb hitelt törlesztesz, akkor persze nem, vagy nem feltétlenül tudsz tőle teljes egészében megszabadulni, de előtörlesztheted azt, amivel csökkentheted a havi törlesztőrészleteidet, vagy akár a futamidőt is. Ezen túl azt az előnyt sem szabad elfelejteni, hogy így mentesülsz egy jövőbeni kamatfizetési kötelezettségtől is, ami tiszta nyereséget jelent.

Képezz tartalékot!

Sokszor hallhattad már ezt a tanácsot, de ebben a helyzetben nem maradhat ki. Mindenkinek érdemes rendelkeznie legalább 6 hónapra elegendő vésztartalékkal, ami biztonsági célokat szolgál. A biztonsági tartalék lényege, hogy segítséget nyújt váratlan események során: például, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy komolyabb kiadás merül fel.

A biztonsági tartaléknak nagyjából 6 havi kiadást kell fedeznie, amire az SZJA-visszatérítés összege valószínűleg nem elegendő, ám alapot adhat a további megtakarításokhoz. Érdemes olyan befektetésben tárolni az ilyen célú összegeket, amelyek könnyen hozzáférhetőek, azaz például állampapírokban, vagy akár lekötött bankbetétben is.

Egy jó választás ráadásul még hozamot is termel, tehát ezzel kapcsolatban érdemes alaposan tájékozódni, vagy befektetési tanácsot kérni egy szakembertől.

Valósítsd meg a pénzügyi céljaidat!

Az okos befektetés ismérve, hogy hasznot hajt, ám sokan összekeverik ezt a hozammal. Okos befektetés lehet például egy autó is, amellyel dolgozol, sőt, akár egy új mosógép is, amelynek alacsonyabb az energiafogyasztása és magasabb a mosási kapacitása, mint a réginek.

A lakásfelújítás is lehet olyan pénzügyi cél, amire megéri elkölteni az SZJA-visszatérítést, főleg, ha energetikailag hasznos; ilyen például az ablakcsere, a fűtés modernizálása, vagy az alacsonyabb fogyasztású gépek beszerzése, de az életminőség javítását és a komfortérzet növelését sem szabad elhanyagolni.

Vásárolj valamilyen kötvényt!

A kötvények fix hozamot garantálnak, és biztonságosnak tekinthetőek, ezért érdemes megfontolni, hogy ebbe fektesd a pénzedet. Ha gyermeked van, még egyszerűbb a helyzet, hiszen az úgynevezett Babakötvény jelenleg a legmagasabb kamatozású lakossági állampapír az infláció feletti 3%-ával. A jelenlegi infláció mellett ez 8% feletti hozamot jelent, ami már igencsak elgondolkodtató.

Ráadásul a Babakötvényre jár állami támogatás is: az éves befizetés 10%-a, de maximum 12 ezer forint, emellett minden, 2005. december 31. után született belföldi, illetve 2017. június 30. után született külföldi gyermek számára az állam 42.500 forint életkezdési támogatást ad. Sok kicsi sokra megy, és ez is hozzátesz annyit, ami miatt érdemes babakötvénybe fektetni az SZJA-visszatérítést.

Persze bármilyen más kötvényt is választhatsz, a lényeg, hogy hozamot termeljen.

Gondolj a nyugdíjas éveidre!

Ez talán a legokosabb befektetés, amibe elhelyezheted az SZJA-visszatérítést: a nyugdíj-megtakarítás. Sajnos már most lehet tudni, hogy az állami nyugdíjrendszer belátható időn belül nem lesz képes biztosítani a nyugdíjasok számára a megélhetést, és sajnos ez nem nagyon fog változni a jövőben.

A nyugdíj-megtakarítás havi befizetéseket kíván, ám elindíthatod egy nagyobb összeggel, így például a most megérkező SZJA-visszatérítéssel is, sőt, a későbbiekben is van lehetőséged nagyobb összegek befizetésére.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

Tovább olvasom
Befektetés kezdőknek – mibe fektessünk 2022-ben?

Befektetés kezdőknek – mibe fektessünk 2022-ben?

2022.09.06.

A befektetés kezdők számára kifejezetten bonyolult és kockázatos, de alábbi cikkünk talán neked is sikerül elindulni!

Tovább olvasom
Infláció – mibe érdemes befektetni jelenleg?

Infláció – mibe érdemes befektetni jelenleg?

2022.02.15.

Befektetni jelenleg nem egyszerű az átlagember számára, „köszönhetően” a magas inflációnak, de természetesen nem is lehetetlen – mutatjuk a lehetőségeket!

Tovább olvasom