Hirdetés

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon?

2022.01.19.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 19. 13:46

Az ingatlanpiac változásait az is nyomon követi, aki nem akar lakást venni vagy eladni. Ez egy mindannyiunkat érdeklő téma, és a sajtóban számtalan szakértő cikk foglalkozik vele. Bár sok az információ, mégsem könnyű átlátni az ingatlanpiaci folyamatokat. Utánajártunk, hogy mire számíthatunk az ingatlanpiacon.

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon?

Az elmúlt évekről – röviden

Az elmúlt évtizedben a lakásárak egyes területeken 300 százalékkal emelkedtek meg. És ezt még a legbátrabb elemzők sem jelezték előre. 2010 körül a mai lakásárak irreálisnak tűntek volna. Ma már azonban nem ez a helyzet. A lakásárak az egekben vannak. És hogy mire számítanak a szakértők? A legóvatosabbak is úgy nyilatkoznak, hogy elképzelhetetlennek tartják a lakásárak csökkenését. De mi állhat ennek a hátterében?

Emelkednek a lakásárak

Bár a lakásárak lokálisan különböző mértékben, de egyértelmű emelkedést mutatnak rövid és középtávon is. Az imént említett háromszoros áremelkedés ugyan csak az ország egyes régióit érinti, de általánosan elmondható, hogy a lakásárak tartós növekedést mutatnak. Lakást vásárolni tehát jó befektetés, hiszen ha ma megvásároljuk az ingatlant, az néhány hónap vagy év múlva biztos többet ér majd. Ez többféle módon is jó befektetés lehet. Egyfelől, ha most vásárolunk ingatlant azzal a céllal, hogy benne éljünk, jobb, ha azt minél előbb megvásároljuk. Ilyenkor a várható áremelkedést már nem kell kifizetnünk a vásárláskor. Másfelől, ha azzal a céllal vásárolunk ingatlant, hogy azt majd haszonnal adjuk tovább, akkor az áremelkedés a mi hasznunk lesz. Ha a befektetés célja az értékmegőrzős, és esetleg ki is adjuk az ingatlanunkat, akkor az nem csak havonta fog bevételt hozni, hanem az értéke is folyamatosan növekszik majd.

Az ingatlanpiacon az áremelkedés minden elképzelést felülmúlt. Ennek az okai összetettek, és nem is tudjuk feltárni mindegyiket. Az állam által biztosított kamattámogatások, és a családi támogatások biztosan növelték a keresletet, de az is befolyással lehet az ingatlanpiacra, hogy bár mi drágának érezhetjük az ingatlanárakat, a környékbeli országokkal összehasonlítva azokat, az árak még mindig alacsonynak számítanak.

A járványhelyzet további nem várt hatást hozott, bizonyos ingatlanok iránt ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet. És nem csak az ingatlanpiacra voltak hatással az elmúlt évek. Jelentősen változott a hitelpiac is.

Változások a finanszírozásban

Az ingatlan árak a lakáshitelek piacát is befolyásolják. A magasabb vételárak miatt nem csak a saját erő nő meg, de az igényelt hitelösszeg is magasabb lesz. Emiatt pedig az elvárt minimális jövedelemszint növekszik. Az egyik hozza maga után a másikat. És nekünk egyre magasabb havi nettó jövedelmet kell igazolnunk ugyanazért a lakásért. Ez azoknál az igénylőknél okozhat gondot, akiknek a jövedelme a finanszírozhatóság határán mozog. Ők akár úgy is járhatnak, hogy már nem tudják megvásárolni a kiválasztott ingatlant, mert a havi törlesztőrészlet már nem fér bele a jövedelmükbe. A piaci hiteleken kívül azonban vannak más lehetőségeink is. Mutatjuk, mik ezek.

MNB Zöld Otthon program – és más állami támogatások

A Magyar Nemzeti Bank zöld hitelének kamata végig fix 2,5 százalék. 70 millió forintot is igényelhetünk új, energiatakarékos lakás megvásárlásához. A zöld hitelt szereti az igénylők. Állami kamattámogatással eddig maximum 15 millió forintot igényelhettünk. Most már van egy olyan lakáshitel, amivel nagyobb összeget is igényelhetünk. Az MNB NHP ZOP elég lehet arra, hogy megvásároljuk álmaink ingatlanát. Ez az egyik a nem piaci kamatozású hitelek közül. De vannak még lehetőségeink.

Ott van például a szabad felhasználású kölcsönökhöz hasonló Babaváró hitel, ami kamatmentes lehet, ha gyermekünk születik. És három gyermek után átalakul vissza nem térítendő támogatássá. A CSOK és a falusi CSOK is jó lehetőség, ha a családunknak otthont szeretnénk. Ezekhez ráadásul kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk, aminek a felső határa a fent említett 15 millió forint.

Vannak tehát lehetőségek a piaci hiteleken kívül is. Amikor lakásvásárlás előtt állunk gondoljunk ezekre is. És gondoljunk arra is, amire a szakértők egyre többször hívják fel a figyelmet: nem biztos, hogy halogatnunk kellene a vásárlást. Az ingatlanárak ugyanis folyamatosan emelkednek. És úgy tűnik, ez egy darabig még így is lesz. Az ingatlan vásárlást persze nem szabad elkapkodni. Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen ingatlant szeretnénk vásárolni. De ha döntöttünk, akkor cselekedjünk. Ne várjuk meg, amíg tovább drágulnak a lakások. Ne feledjük: csak az elmúlt évben negyven százalékos áremelkedés is volt egyes területeken.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

2020.01.28.

A foglaló biztosítékként szolgál a lakásvásárlásra a vevő részéről, az eladó felé; általában a vételár 10%-a, de természetesen ettől – megállapodás szerint – el lehet térni. Írásba szokás foglalni, mint minden pénzátadást ilyen esetekben. Fontos, hogy ha nem a dokumentumban nem jelzik, hogy foglalóként került átadásra az összeg, akkor előlegnek minősül, amire teljesen más szabályok vonatkoznak.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

2022.12.30.

Terhelt ingatlan vásárlásakor rengeteg buktatóval lehet találkozni, és igencsak érdemes ezeket elkerülni – erről szól alábbi cikkünk.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
Lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehetséges?

Lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehetséges?

2020.03.09.

Sajnos lakást vásárolni egyre nehezebb, hiszen az árak az egeket ostromolják. Ennek ellenére van lehetőség abban az esetben is, ha nem rendelkezel önerővel. Ha van egy másik ingatlan, ami alkalmas rá, akkor a lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehet belőle. Ehhez azonban szükség van egy ilyen ingatlanra.

Tovább olvasom