Hirdetés

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

2022.11.15.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. november 15. 13:42

A hitelátvállalás viszonylag ritka, de legalábbis ritkább, mint a szokványos hitelfelvétel; lássuk, mit érdemes tudni róla.

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

Hitelátvállalás során a hitelszerződés megmarad, csupán az adós személye változik, és az új szerződő az eredeti feltételekkel viszi tovább a kölcsönszerződést. Előnye, hogy megspórolhatóak a hitelkiváltással járó költségek, szerződésmódosítási díj azonban mindenképp lesz.

Ha a hitel feltételeiben változás történik, hitelkiváltásról beszélünk, még abban az esetben is, ha a régi és az új hitelt is ugyanazon bank nyújtja. A hitelátvállalásnál egyedül a futamidőt lehet meghosszabbítani anélkül, hogy kiváltásra kerülne sor, hiszen ez az eredeti adós számára is bármikor rendelkezésre áll. Nem túl gyakori a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök esetében – többnyire váláskor szokták kérni –, viszont autóhiteleknél mondhatni szokványos.

Hitelátvállalás ingatlanhiteleknél

Ha ingatlanvásárlásról van szó, a hitelátvállalás kifejezetten ritka megoldás, de nem példa nélküli, a hitelátvállalás lehetőségét ugyanis nem minden bank kínálja jelzáloghitel esetén, ezért a kölcsönt eredetileg folyósító bankot kell megkérdezni a feltételekről.

A hitelt nyújtó bank elvégzi a hitelbírálatot, azaz meggyőződik a hitelképességről, és, ha minden feltételnek megfeleltünk, akkor módosításra került a hitel- és zálogszerződés, és onnantól gyakorlatilag átvállaltuk a hitelt, és törlesztjük tovább az eredeti feltételekkel.

Ha a hitelátvállalás családon belül történik, akkor első lépésként ajándékozási szerződést kell kötni, ami szerint a család egyik tagja elajándékozza az ingatlant egy másik családtagnak. Előtte viszont mindenképp érdeklődni kell a bankban, hogy az ajándékozási szerződés megkötése után lehetséges-e a hitelátvállalás szerződésmódosítással.

Előfordulhat, hogy ugyanarra az ingatlanra több jelzálogjog is be vagy jegyezve, ilyen lehet például, ha egy államilag támogatott hitelt – például a CSOK-hitelt – egy piaci hitellel egészítették ki ; ekkor a bank mellett az állam is jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra. Ez persze nem akadályozza meg, hogy hitelátvállalás történjen, csupán megnehezíti az ügyintézést. Lényeges azonban, hogy a CSOK-kal vásárolt lakás eladása a támogatás visszafizetését is maga után vonhatja, ezért mindenképp utána kell járni a feltételeknek.

Ha válásra kerül a sor, és a házaspár mindkét tagja szerepel az ügyletben – jelzáloghiteleknél ez kötelező, személyi kölcsönöknél csak előfordulhat –, akkor a vagyonmegosztásnál megállapodhatnak a felek arról, hogy az eredeti hiteltartozást közösen viszik-e tovább, vagy valamelyik fél átvállalja azt.

A bank ebben az esetben is elvégzi annak vizsgálatát, hogy a kölcsönt a volt házastárstól átvállaló adós megfelel-e a hitelezhetőségi feltételeknek, és elvárja a jogerős, a vagyoni kérdésekről is rendelkező bírósági végzést.

Mikor nem lehetséges a hitelátvállalás?

Ha a fedezetül szolgáló ingatlan végrehajtás alatt áll, a hitelátvállalás nem megoldható, de felmondott hitelt sem lehet átvállalni, hiszen felmondás után már csak új szerződés köthető. Ugyanez a helyzet, ha a lakáson közüzemi tartozás áll fenn, valamint ha az ingatlanra a NAV, vagy egy magánszemély jelzálogjogot jegyzett be.

Hitelátvállalás autóhitel esetén

Egy autóhitel átvállalása lényegében ugyanazt jelenti, mint más hiteleknél: a vevő azonos feltételekkel átvállalja az eladó által felvett kölcsönt. Ha a két fél megállapodik, a pénzintézet megvizsgálja a vevő hitelképességét, akinek a kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumokat is be kell mutatnia, illetve a hitelátvállalási szándékról írásos kérelmet is be kell nyújtania. Ha minden részlet stimmel, az új ügyfélnek szerződésmódosítási díjat kell fizetnie, és a havi részleteket ezt követően már ő törleszti.

Autóhitel átvállalása előtt azonban érdemes alaposan megfontolni az ügyletet, hiszen előfordulhat, hogy a hiteltartozás magasabb összeget jelent, mint a gépjármű piaci értéke. Emellett az eredeti szerződés kondícióit is érdemes összehasonlítani egy újabb konstrukcióéval, hiszen könnyen lehet, hogy a régi hitelnél sokkal jobb is létezik már. Ráadásul nem kell autóhitelnél maradni, hiszen a vételár egy személyi kölcsönből is rendezhető, aminek jóval gyorsabb az átfutási ideje.

A hitelátvállalásnak tehát számos előnye lehet, de akár hátrányokkal is találkozhatsz, ezért érdemes minden szempontból megvizsgálnod az adott ügyletet, és eszerint dönteni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Új, vagy használt autót érdemes venni?

Új, vagy használt autót érdemes venni?

2021.04.07.

Hogy új, vagy használt autót vásárolsz-e, az számos tényezőtől függ. Vannak azonban általános tények, amelyekről jó, ha tudsz!

Tovább olvasom
Cofidis autóhitel – mit kell tudni róla?

Cofidis autóhitel – mit kell tudni róla?

2020.01.07.

Mindegy, hogy családi autót, vagy a munkádhoz szükséges járművet szeretnél vásárolni. A Cofidis autóhitel segíteni fog neked ebben. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit kell tudnod róla, és azt is elmondjuk, miért érdemes ezt választanod autófinanszírozáshoz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

Személyi kölcsön autóvásárlásra – miért éri meg?

2020.01.16.

Ha autóvásárlásra adod a fejed, akkor számos lehetőség közül választhatsz. De mivel mindegyik másban jó, érdemes alaposan megfontolnod, hogy milyen módon finanszírozod meg az ügyletet. Ha nem áll a rendelkezésedre a vételár, illetve az egyéb költségek fedezete. Véleményünk szerint a személyi kölcsön autóvásárlásra a legjobb, amit tehetsz, és az alábbiakban ki is fejtjük, hogy miért.

Tovább olvasom
Legjobb autóhitelt keresed?

Legjobb autóhitelt keresed?

2019.04.29.

Autót szeretnél vásárolni, és ehhez a legjobb autóhitelt keresed? Szinte minden pénzintézetnél találhatsz olyan hitelt, amit autóvásárlásra kínálnak, így a választék bőséges, neked csak döntened kell, hogy melyikre adod le az igénylésedet. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni még a hitel felvétele előtt, ugyanis ezek alapján dől el, hogy jól jársz-e a hitelügylettel.

Tovább olvasom