fbpx
Hirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

2021.04.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:27

Az első házasok kedvezménye egy, az állam által biztosított előny, amiről – ha érintett vagy – érdemes lehet minél többet megtudnod.

Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezményét akkor is igénybe vehetitek, ha régóta vagytok házasok. A kedvezmény csökkenti az összevont adóalapot, így kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnetek. Ez havi szinten több tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ami már elég komoly összeg ahhoz, hogy komolyan elgondolkozz az igénylésén. Az első házasok kedvezménye a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapig jár, ám abban az esetben gyakorlatilag azonnal megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik.

Ki veheti igénybe az első házasok kedvezményét?

A első házasok kedvezményére azok a párok jogosultak, akik 2014. december 31. után keltek egybe, és legalább az egyik félnek ez az első házassága, illetve emellett már a bejegyzett élettársak is igénybe vehetik az első házasok kedvezményét, életkori megkötés pedig nincs.

Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

Legalább a házaspár egyik tagjának kell SZJA befizetést eszközölnie, vagyis adózó állampolgárnak kell lennie. A KATA-s vállalkozókat, illetve a nyugdíjasokat is megilleti az első házasok kedvezménye, de csak akkor, ha a párjuk dolgozik és adózik. A külföldön házasodók is lehetőséghez juthatnak, hiszen, ha a magyar állam elismeri a házasságot, akkor ők is megfelelnek a feltételeknek.

A külfölddel kapcsolatos további esetek

Gyakori, hogy a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár; ebben az esetben is járhat az első házasok kedvezménye, de csak abban az esetben, ha a külföldi fél az adott adóévben megszerzett jövedelmének – melybe beleszámít az összes önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem – 75%-át Magyarországon fizeti be adóként. A külföldi munka sem akadály, de csak akkor, ha csak az egyik fél dolgozik egy másik országban, hiszen, ha a másik félnek van magyarországi SZJA befizetése, vagyis itthon adózik, nem munkanélküli, nem KATA-s vállalkozó és nem is nyugdíjas, akkor a pár jogosult igénybe venni az első házasok kedvezményét.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések