Hirdetés

Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

2021.07.16.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:37

A moratóriumban maradók számára evidens, hogy többet kell majd visszafizetniük, ám sokan nem is tudják, hogy mennyivel – lássuk a részleteket!

Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

A moratóriumban maradni eddig is plusz költséget, illetve meghosszabbodó futamidőt jelentett, ám a legújabb hírek szerint folytatódhat a könnyítés, és az természetesen további költségeket hoz magával. A moratórium időszaka alatt ugyanis a hiteleket nem kell törleszteni, a fennálló tartozásra viszont a kamatok továbbra is terhelődnek, és az így összegyűlt összeget a moratórium vége után egyenlő részletekben kell majd visszafizetni a futamidő végéig. Az erre vonatkozó szabályozás azonban kimondja, hogy a törlesztőrészlet nem nőhet, tehát a futamidő hosszabbodik majd.

Mennyivel többet kell visszafizetni?

Mivel minden hitel más, más kondíciókkal rendelkezik, és persze más a hitelösszeg, a futamidő és a törlesztőrészlet is, konkrét számot nem tudunk mondani; ezt mindenkinek magának kell kiszámolnia a saját hitelszerződése alapján. Csupán azzal tudunk ebben segíteni, hogy támpontokat adunk.

A moratóriumban maradók – vagyis akik nem léptek ki saját elhatározásukból – eredetileg 2020. december 31.-ig kapták ezt a lehetőséget. Ha ekkor megszakították, akkor 9 hónappal emelkedő futamidővel kell számolniuk, illetve ugyanerre az időszakra vonatkozó kamattal.

Azok, akik 2021. június 30.-ig maradtak a moratóriumban, már 15 hónappal kell, hogy számoljanak ugyanezen kritériumok alapján.

Meddig maradhatunk moratóriumban a továbbiakban?

Erre egyelőre két lehetőség körvonalazódik: az egyik az augusztus 31.-ét, a másik pedig 2022. júniust jelöli meg – jelenleg még tartanak a tárgyalások, de ez biztosnak tűnik –, az utóbbi viszont csak külön kérésre valósulhat meg. Bármelyik is következzék be, bizonyos, hogy aki marad a moratóriumban, sokkal többet és tovább fizet majd, mint az, aki kilép, és folytatja a hitele rendesen ütemezett törlesztését.

A mi tanácsunk tehát a következő: ha megteheted, ne maradj a moratóriumban, hanem minél előbb lépj ki belőle, és törleszd tovább a hiteledet a pandémia előtt megszokottak szerint, mert igen komoly összeget is megspórolhatsz így.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

2023.01.18.

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Tovább olvasom
Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

2020.04.07.

Aki banki ügyeket szeretne intézni, annak eddig is a rendelkezésére állt számos megoldás annak érdekében, hogy kényelmesebben és gyorsabban tudja megoldani a felmerülő problémákat. Netbank, telefon, vagy akár a bankok által biztosított mobilalkalmazások. Ugyanígy a hiteligénylés is megoldható már egy ideje az interneten keresztül.

Tovább olvasom
Mi várható a moratórium után?

Mi várható a moratórium után?

2021.06.22.

A moratórium után, azaz 2021. júliusától minden visszatér a régi kerékvágásba, azaz folytatódik a hitelek törlesztése. De milyen következményekkel? Az alábbiakból kiderül.

Tovább olvasom
MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

2020.05.01.

Ha olvasod a híreket, akkor te is bizonyára tudod már, hogy mi történik a nagyvilágban a pandémia hatására. Nem csupán az egészségügy kezd veszélyesen túltelítődni, de a gazdaság is megrogyott. Egész ágazatok váltak egyik napról a másikra feleslegessé; ilyen például a turizmus, a vendéglátás, vagy az utazás. Bár ez utóbbi még tartja magát, de beszélhetnénk bizonyos szolgáltatásokról is, amelyek jelenleg a fertőzés veszélyét növelik.

Tovább olvasom