Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Maximalizálták a CSOK büntetőkamatát

2022.10.03.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. október 3. 10:04

Amikor az igénylő nem teljesíti a CSOK feltételeit, büntetőkamatot kell fizetnie. Ezt maximalizálta most a kormány 5 százalékban. Ez jóval kedvezőbb, mint az eddig elő jogszabály. Mutatjuk, kik az érintettek.

Maximalizálták a CSOK büntetőkamatát

A CSOK büntetőkamata 5 százalék lett

A kormány döntése értelmében a CSOK maximális késedelmi vagy büntetőkamata 5 százalék lett. Ez komoly változás, hiszen a szabályok szerint eddig a jegybanki alapkamat mértékével egyezett meg a büntetőkamat.

Mi az a CSOK?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden CSOK, egy az állam által nyújtott vissza nem térítendő családtámogatási forma. A vissza nem térítendő támogatás attól vissza nem térítendő, hogy a kapott összeget soha nem kell majd visszaadnunk. A Családok Otthonteremtési Kedvezményét már egy gyerek után igényelhetjük, de a maximális tízmillió forintos összeget csak három gyerek esetén kapjuk meg. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan nagyságától is, mert az állam minimum négyzetmétert határozott meg a finanszírozható lakásokra. Attól is függ a Családok Otthonteremtési Kedvezményének mértéke, hogy új vagy használt lakást vásárlunk vagy bővítünk, és függ a már meglévő illetve a vállalt gyerekek számától is.

A Babaváró hitel csak megszületendő gyermekek után jár nekünk, a Családok Otthonteremtési Kedvezményt azonban meglévő gyerekek után is megkaphatjuk. Bár a Babaváró hitel, ami szintén része a kormány Otthonteremtési programjának, és egy kiváló esély a gyermekvállalás előtt állóknak, csak és kizárólag vállalt gyermekek után igényelhető. A Családok Otthonteremtési Kedvezményét azonban meglévő és vállalt gyermekek után is igényelhetjük, mert ez a támogatás jóval szélesebb körben érhető el. Akár van gyerekünk, akár csak tervezzük, hogy lesz, megkaphatjuk a Családok Otthonteremtési Kedvezményét.

Mikor kell büntetőkamatot fizetni?

Amennyiben a vállalt gyermekek nem születnek meg a megadott határidőig, az állami támogatás kamatokkal növelt összegét vissza kell fizetnünk. Ha a gyermekeink részben megszülettek, akkor megtarthatunk annyit a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekeink után jár. Pénzügyi katasztrófát okozhat, hogy az állam egy összegben követeli vissza a tartozást. A kamatokkal növelt támogatási összeget ugyanis hatvan napon belül kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő lejárta után. Ha a CSOK mellé kamattámogatott CSOK hitelt is igényeltünk, akkor a gyermekvállalási határidő lejárta után a már megkapott kamattámogatást is vissza kell fizetniük. Ebben az esetben piaci kamatozású hitellé alakul át a kölcsönünk, és így a havi törlesztő részletünk is jelentősen megemelkedik.

Mennyit kellett eddig fizetni?

Ha nem születnek meg a vállalt gyerekeink a vállalt határidőre, a támogatás összegét vissza kell fizetnünk késedelmi kamatokkal együtt. A késedelmi kamat mértékét a Polgári törvénykönyv határozza meg. A késedelmi kamat mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ha egy vagy két gyermeket vállaltunk, és a jegybanki alapkamat ötszöröse három gyermeknél. Az alapkamat 2022 októberében 13 százalék. Vagyis eddig 13 vagy 65 százalékos büntetőkamattal számolhatott az igénylő.

Mennyit kell most fizetni?

Az állam mindkét esetben 5 százalékra módosította késedelmi kamat mértékét. A támogatási feltételek nem teljesülésekor tehát a CSOK igénylő házaspárok által fizetendő késedelmi vagy büntetőkamat nem lesz magasabb 5 százaléknál. A támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség, és a közöttes időszakban is legfeljebb 5 százalékkal számolják a késedelmi vagy büntetőkamatot, ha az alapkamat vagy annak ötszöröse meghaladja az öt százalékot.

Kire vonatkozik a büntetőkamat maximalizálás?

Az új szabály mindenkire vonatkozik. Azokra is, aki már felvették a CSOK támogatást, és azokra is, akik ezután igénylik azt.

Lényeges, hogy a kamattámogatott, úgynevezett CSOK hitel igénylőire is vonatkozik. A késedelmi kamatot eddig a CSOK hitelnél is a jegybanki alapkamat alapján számolták. Mostantól az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi vagy büntetőkamatra a támogatott CSOK hitelnél is érvényes. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a hitelkamat a feltétel megszegését követően legfeljebb 5 százalék lehet. Egy októberben kötött CSOK hitel normál kamata körülbelül 15 százalék, melyből 12 százalék lesz a kamattámogatás. (a CSOK hitel kamata támogatással 3 százalék) A feltételek nem teljesülése esetén ezt a kamattámogatást kell a maximalizált büntetőkamattal visszafizetni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Tovább olvasom
Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

2021.06.07.

Előfordulhat, hogy vissza kell fizetned a CSOK-ot, ám ez bizonyos esetekben elkerülhető – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

2020.08.17.

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne ezt egy hosszabb lélegzetvételű cikkben kifejtenünk. Ha téged is érdekel a válasz, az alábbiakban elolvashatod!

Tovább olvasom
Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom