Hirdetés

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

2021.11.19.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 19. 10:35

Az Otthonfelújítási támogatás rendkívüli népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen az állam akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is adhat arra, hogy felújítsuk a lakásunkat. Ehhez persze teljesítenünk kell a támogatás feltételeit. De mi van, ha ez nem teljesül? Utánajártunk, hogy mikor kell visszafizetnünk a lakásfelújítási támogatást.

Lakásfelújítási támogatás – mikor kell visszafizetnünk?

Egy népszerű támogatás – a lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás hivatalos neve Otthonfelújítási támogatás. Nincs szó keveredésről, mindkét elnevezést használják, és ugyanazt a támogatási formát fedi mindkettő. Tehát akár lakásfelújítási támogatásról, akár Otthonfelújítási támogatásról hallunk, ugyanarról a dologról van szó.

A lakásfelújítási támogatás egy rendkívül kedvező, vissza nem térítendő, akár hárommillió forintos állami támogatás, amit a lakásunk korszerűsítésére, bővítésére, felújítására igényelhetünk. Ezzel a támogatással szebbé, otthonosabbá tehetjük az ingatlanunkat úgy, hogy a költségeink felét az állam kifizeti. A támogatás maximum a hárommillió forint lehet, és ahogy már írtuk, hogy a felújításunk költségeinek legfeljebb az ötven százalékát kaphatjuk meg támogatásként.

Az Otthonfelújítási támogatás igénylőjeként nekünk, és a kiskorú gyerekeiknek legalább egy éve a támogatással érintett ingatlanban kell laknunk. Ez nem lesz elvárás, ha az ingatlanunkat egy évnél rövidebb ideje vásároltuk, vagy a gyermekünk még nem született meg egy éve. Lényeges, hogy, az Otthonfelújítási támogatást csak egyszer lehet kérni. Ha nem használjuk fel a hárommillió forintos támogatást, még egyszer nem adhatjuk be újra a kérelmet az Államkincstárhoz még akkor sem, ha még nem járt le a beadási határidő.

Gyermeket kell nevelnünk ahhoz, hogy megkaphassuk ezt a támogatást. Ez egy alapfeltétel. Gyermeknek minősül a huszonöt év alatti vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek. Ha a gyermekünk már elmúlt 25 éves, hiába él velünk, nem igényelhetjük a támogatást. Megváltozott munkaképességű gyermeknél viszont nincs felső korhatár. Fontos, hogy nekünk és a gyermekeinknek azonos lakcímen kell laknunk. A lakcímkártyákon ugyanannak a lakcímnek kell szerepelnie minden családtagunknál.

A támogatást akkor igényelhetjük, ha az ingatlanunk az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel van bejegyezve. A hétvégi házunkra nem igényelhetjük, de ha tanya vagy birtokközpont lakáscélú épülete van a tulajdonunkban, arra igen.

2022. december végéig tudjuk benyújtani az elvárt dokumentumokat. Az utolsó számla kiállítását követően hatvan napunk lesz erre. Minden gyermeket nevelő szülő, akár egyedülálló, akár házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, benyújthat kérelmet támogatásra. Ha közösen igényelünk, a házastársunkkal azonos bejelentett lakcímen kell laknunk.

Lakásfelújítási támogatás – ellenőrizhetik az elvégzett munkákat

Azt kell tudnunk, hogy a többi állami támogatáshoz képest kevésbé szigorú feltételekkel számolnunk a lakásfelújítási támogatás esetén. Míg CSOK-nál, a Babaváró hitelnél és a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjában elérhető hiteleknél is előírás, hogy bizonyos ideig életvitelszerűen az ingatlanban éljünk, és elidegenítési tilalom is lehet a támogatott ingatlanokra, addig a lakásfelújítási támogatásnál nincsenek ilyen elvárások.

A számlákkal igazolt munkák elvégzését viszont ellenőrizhetik. A folyósítás után 180 napig ellenőrizheti a területileg illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal, hogy a felújítás a leadott a számláknak megfelelően valósult meg. A kormányhivatal munkatársa az ellenőrzés során jegyzőkönyvet vesz fel, és azt továbbítja az Államkincstárnak. Ha szabálytalanságot állapítanak meg, akkor vissza kell fizetnünk a támogatási összeget, a kamataival együtt.

Lakásfelújítási támogatás lakásfelújítási hitellel – mikor kell visszafizetni a kamattámogatást?

Az Otthonfelújítási támogatás mellé igényelhetünk kamattámogatott Otthonfelújítási hitelt is. Ezt a kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitelt akkor kaphatjuk meg, ha az Otthonfelújítási támogatás összege eléri a folyósított kölcsön legalább 25 százalékát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a megkapjuk a maximális 3 millió forintos támogatást, akkor 12 millió forint Otthonfelújítási hitelt igényelhetünk.

A kamattámogatás feltétele, hogy az utolsó számla kifizetése után 150 napon belül az Államkincstár állítsa ki a támogatásról szóló igazolást. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetnünk az addig igénybe vett kamattámogatást. A kamattámogatás elvesztése után vissza kell fizetnünk a teljes kamattámogatást egy összegben, ráadásul a kamattámogatott hitelünk átalakul piaci kamatozású hitellé. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy megnövekszik a havi törlesztő részletünk összege.

Lakásfelújítási támogatás – figyeljünk a részletekre

Ahogy látható, az Otthonfelújítási támogatás feltételeinek betartása egyszerű. Fél évig számíthatunk ellenőrzésre. Ha odafigyelünk a részletekre, biztos, hogy nem fog bennünket kellemetlen meglepetés érni. Ugyanez a helyzet az Otthonfelújítási hitelnél is. Ha időben leadjuk az Államkincstár által kiállított támogatásról szóló nyilatkozatot, akkor a hitelünk a futamidő végéig kamattámogatott marad.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

2021.11.04.

Az Otthonfelújítási támogatás népszerű a gyermeket nevelő családok körében. A segítségével felújíthatjuk az otthonunkat, korszerűbbé és szebbé tehetjük a helyet, ahol élünk. A most életbe lépő változtatásokkal szélesebb körben válik elérhetővé ez az állami támogatás. Megnéztük, miben módosultak az Otthonfelújítási támogatás feltételei.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Véghajrában a lakásfelújítási támogatás

Véghajrában a lakásfelújítási támogatás

2022.10.21.

A lakásfelújítási támogatás elérkezett a véghajrához: 2022. december 31-ig van lehetőség beadni az igényléseket, majd lezárul egy korszak.

Tovább olvasom