Hirdetés

Külföldi jövedelemmel is kaphatunk lakáshitelt?

2021.11.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 17. 11:56

Sok honfitársunk dolgozik külföldön. Azok, aki nem letelepedési szándékkal mentek külföldre, dönthetnek úgy, hogy Magyarországom vásárolnak ingatlant jelzáloghitelre. De mennyire egyszerű ez? Lehet egyáltalán külföldi jövedelemmel lakáshitelhez jutni? Utánajártunk.

Külföldi jövedelemmel is kaphatunk lakáshitelt?

Magas kereset, jó ügyfél

A bankok eltérő hitelezési politikát folytatnak, de az jól látható, hogy a hitelbírálatnál a magasabb kereset előnyt jelent. Aki külföldön dolgozik, többnyire épp a magasabb jövedelem miatt teszi ezt, így azt gondolhatnánk, hogy lakáshitelhez is könnyebben juthatnak. Ez azonban nem így van. Ez a hitelezési gyakorlat ugyanis csak a magyar jövedelemre vonatkozik, a külföldire nem. A külföldi jövedelmek más elbírálás alá esnek.

Alkalmazott vagy vállalkozó

Külföldi jövedelem esetén az alkalmazottaknak nagyobb esélyük van hitelhez jutni egy hazai pénzintézettől. Ez vállalkozóként sem lehetetlen, de a bankok jellemzően minden külföldi vállalkozói jövedelemmel történő igénylést egyedileg bírálnak el. Ez minden esetben hosszadalmasabb ügyintézést jelent, és az elutasítás lehetősége is magasabb.

Európai Union belül vagy kívül

Országonként eltérően állnak a bankok a jövedelem igazoláshoz. Egy ausztriai jövedelem több banknál lehet jó, mint egy más Uniós jövedelem, Union kívüli országból származó jövedelemre pedig még kevesebb bank hitelez.

Hosszabb munkaviszony – határozatlan idejű munkaszerződés

A magyar munkaviszonnyal szemben egy külföldi munkahelyen tovább kell dolgoznunk, ha hitelhez akarunk jutni, és a határozott munkaviszony is jelentősen megnehezíti a helyzetünket. Bár találhatunk olyan bankot, amelyik hitelt ad nekünk határozott munkaviszonyra is, de itt is extra hosszú elbírálási idővel kell számolnunk.

Lehet tehát külföldi jövedelemmel is jelzáloghitel igénylést beadni, de arra kell számítanunk, hogy szigorú és hosszadalmas lesz a folyamat, még akkor is, ha a magyar átlagbér többszörösét keressük meg külföldön. Ez azonban ne tántorítson el senkit, egy kis türelemmel és szakértői segítséggel célhoz lehet érni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Fix vagy változó kamatozású hitel? Melyiket válasszuk?

Fix vagy változó kamatozású hitel? Melyiket válasszuk?

2022.03.10.

Hitelfelvétel előtt szabadon dönthetünk arról, hogy fix vagy változó kamatozású hitelt veszünk fel. Mi választunk. Ahhoz, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni, tisztában kell lennünk az előnyökkel és a hátrányokkal. Utánajártunk, hogy a fix vagy a változó kamatozású hitel lehet a jobb számunkra. Mutatjuk, melyiket válasszuk.

Tovább olvasom
A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

2021.08.30.

A gyermekek száma a családi adókedvezmény révén befolyásolja a hitelfelvételt is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Külföldi jövedelemmel is vehetünk fel hitelt?

Külföldi jövedelemmel is vehetünk fel hitelt?

2021.06.03.

Külföldi jövedelemmel megoldható a hitelfelvétel, de érdemes ismerni a folyamat külföldön dolgozókra vonatkozó szabályait – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Tovább olvasom
Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

2022.11.08.

Ha elutasítják a hitelkérelmedet, az több okra is visszavezethető – az alábbiakban a leggyakoribbakat mutatjuk be.

Tovább olvasom