fbpx
Hirdetés

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 27. 08:14

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

A családtámogatások megmaradnak a 2023-as évben is, bár persze nem biztos, hogy minden ugyanúgy lesz majd elérhető, mint most. A jelentősebb változásokat még nem tudhattuk meg, azonban egy Facebookon közzétett poszt alapján a következő évben is számos családtámogatási lehetőség áll a gyermeket tervező, vagy már nevelő emberek rendelkezésére.

Ez persze nem meglepő, hiszen számos indokot lehet felhozni a családtámogatások 2023-as megmaradása mellett: a gazdaság élénkítése az elmúlt évek nehéz időszaka után, a családok segítése, a népességszám növekedésének ösztönzése, nem is beszélve a politikai indokokról, ám ez utóbbiak nem ezen hasábokra tartoznak. A családtámogatások számtalan előnyt biztosítanak a családokon túl az ingatlanpiac szereplőinek is, tehát logikus, hogy meg kell őket tartani a következő években is.

Annak érdekében, hogy kicsit tisztább legyen a kép a családtámogatások 2023-as helyzetéről, összeszedtük az alábbi cikkben mindazokat az információkat, amelyekről jelenleg biztosat tudunk állítani – ha érdekelt vagy a témában, érdemes végigolvasnod.

Milyen családtámogatások maradnak 2023-ban?

Az alábbiakban felsorolt családtámogatások maradnak 2023-ban is:

  • Babaváró hitel,
  • családi adókedvezmény,
  • CSOK,
  • első házasok adókedvezménye,
  • diplomás gyermekgondozási díj.

E családtámogatások közül a Babaváró hitel a legmeglepőbb, hiszen a jelenlegi szabályok alapján ezt csak 2022. év végéig lehetne igényelni, azonban szerencsére meghosszabbították. A CSOK támogatás 2023-as elérhetősége ezzel szemben a legkevésbé sem okozott döbbenetet, hiszen az igénylésére vonatkozóan nincs a jogszabályban határidő.

Változhatnak az igénylési feltételek?

A feltételek és az elérhető összeg módosításáról jelenleg még nem lehet tudni semmit, azaz elképzelhető, hogy ezeken változtat a kormány. Valószínű azonban, hogy nem fog változni semmi, hacsak az infláció mértéke nem indokolja. Ha viszont bármi is megváltozik – azaz a feltételek, vagy az összegek –, akkor nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is leegyszerűsödhetnek.

Milyen konkrétumokat ismerünk még?

A 2023-as költségvetési tervben több, mint 491 milliárd forintot jelöltek ki lakástámogatásokra, ami a 2022-es büdzséhez képest közel 30%-os növekedés – az “mindössze” 382 milliárd forintos összeg volt. Ebből a Babaváró hitelre az idei 90 milliárd forint helyett 175 milliárd forintot különítettek el a 2023-as évre.

Mivel a hitelkamatok az idei évben jelentősen megemelkedtek, a CSOK keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre, de a lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része is a kamattámogatásra mehet el a növekvő kamatok miatt.

Fontos, hogy ez egyelőre csak költségvetési tervezet, vagyis a benne szereplő számok változhatnak, viszont az is kiolvasható belőle, hogy a lakáscélú támogatások és a Babaváró hitel 2023-ban is elérhetőek maradnak. Korábban ugyanis sokan tartottak attól, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több családtámogatás is megszűnik, a költségvetési tervezet azonban nem ezt mutatja.

Mire utalhat, hogy megmaradnak ezek a családtámogatások 2023-ban is?

Mint tudjuk, a gazdaság épp mélyrepülésben van, az infláció elszabadult, az árak pedig drasztikusan emelkednek. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerint a gazdaság újbóli fellendüléséhez nagyban hozzájárulhat az ingatlanpiac, ezért ezt igyekeznek támogatni.

A családtámogatási kiadások jelentős része pedig az adásvételeket teszi könnyebbé, azaz pörgeti a gazdaságot, ezért látszik az a költségvetési tervekből, hogy a kormány stabil lakáspiaci forgalomra számít, vagy legalábbis ezt szeretné elérni. A keresleti oldalt jelentősen élénkíti a lakáscélú családtámogatások és kedvezmények rendszere, tehát nem zárható ki a támogatások további bővítése sem.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel felvétele vállalkozóként

Babaváró hitel felvétele vállalkozóként

2022.01.07.

A Babaváró hitel rendkívüli népszerűségnek örvend Magyarországon. Ez a nagy összegű, szabadon felhasználható, kamatmentes hitel lehetőséget nyújt sok család számára, hogy gyermeket vállaljanak. A Babaváró hitel nem csak az alkalmazottaknak lehet előnyös, a vállalkozóknak ugyanúgy jól jöhet ez a támogatás. Megnéztük, milyen módon lehet Babaváró hitelhez jutni vállalkozóként.

Tovább olvasom
Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom
Érdemes több banknál is megpróbálni a babaváró hitelt?

Érdemes több banknál is megpróbálni a babaváró hitelt?

2020.10.13.

A babaváró hitel jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukció, még annak ellenére is, hogy a feltételei nehezítettek, és csak egy bizonyos csoport számára érhető el. A kondíciói gyakorlatilag verhetetlenek, hiszen nincs az a személyi kölcsön, ami ennyire alacsony költségekkel, ráadásul akár húsz évre is igénybe vehető, és a tulajdonságai mindenhol meg is egyeznek.

Tovább olvasom
Felsőoktatási TB jogviszony számít a babaváró hitelnél?

Felsőoktatási TB jogviszony számít a babaváró hitelnél?

2019.10.21.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, akkor számos feltételt kell teljesítened. Amik között kiemelt helyet foglal el a TB jogviszony kérdése. Sok fiatal házaspárnál jelent problémát, hogy egyikük, vagy mindketten egyetemre, illetve főiskolára járnak, vagy nemrég fejezték be a tanulmányaikat, így felsőoktatási TB jogviszonnyal rendelkeznek.

Tovább olvasom