Hirdetés

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 27. 08:14

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

A családtámogatások megmaradnak a 2023-as évben is, bár persze nem biztos, hogy minden ugyanúgy lesz majd elérhető, mint most. A jelentősebb változásokat még nem tudhattuk meg, azonban egy Facebookon közzétett poszt alapján a következő évben is számos családtámogatási lehetőség áll a gyermeket tervező, vagy már nevelő emberek rendelkezésére.

Ez persze nem meglepő, hiszen számos indokot lehet felhozni a családtámogatások 2023-as megmaradása mellett: a gazdaság élénkítése az elmúlt évek nehéz időszaka után, a családok segítése, a népességszám növekedésének ösztönzése, nem is beszélve a politikai indokokról, ám ez utóbbiak nem ezen hasábokra tartoznak. A családtámogatások számtalan előnyt biztosítanak a családokon túl az ingatlanpiac szereplőinek is, tehát logikus, hogy meg kell őket tartani a következő években is.

Annak érdekében, hogy kicsit tisztább legyen a kép a családtámogatások 2023-as helyzetéről, összeszedtük az alábbi cikkben mindazokat az információkat, amelyekről jelenleg biztosat tudunk állítani – ha érdekelt vagy a témában, érdemes végigolvasnod.

Milyen családtámogatások maradnak 2023-ban?

Az alábbiakban felsorolt családtámogatások maradnak 2023-ban is:

  • Babaváró hitel,
  • családi adókedvezmény,
  • CSOK,
  • első házasok adókedvezménye,
  • diplomás gyermekgondozási díj.

E családtámogatások közül a Babaváró hitel a legmeglepőbb, hiszen a jelenlegi szabályok alapján ezt csak 2022. év végéig lehetne igényelni, azonban szerencsére meghosszabbították. A CSOK támogatás 2023-as elérhetősége ezzel szemben a legkevésbé sem okozott döbbenetet, hiszen az igénylésére vonatkozóan nincs a jogszabályban határidő.

Változhatnak az igénylési feltételek?

A feltételek és az elérhető összeg módosításáról jelenleg még nem lehet tudni semmit, azaz elképzelhető, hogy ezeken változtat a kormány. Valószínű azonban, hogy nem fog változni semmi, hacsak az infláció mértéke nem indokolja. Ha viszont bármi is megváltozik – azaz a feltételek, vagy az összegek –, akkor nem biztos, hogy szigorítást jelent, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is leegyszerűsödhetnek.

Milyen konkrétumokat ismerünk még?

A 2023-as költségvetési tervben több, mint 491 milliárd forintot jelöltek ki lakástámogatásokra, ami a 2022-es büdzséhez képest közel 30%-os növekedés – az „mindössze” 382 milliárd forintos összeg volt. Ebből a Babaváró hitelre az idei 90 milliárd forint helyett 175 milliárd forintot különítettek el a 2023-as évre.

Mivel a hitelkamatok az idei évben jelentősen megemelkedtek, a CSOK keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre, de a lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része is a kamattámogatásra mehet el a növekvő kamatok miatt.

Fontos, hogy ez egyelőre csak költségvetési tervezet, vagyis a benne szereplő számok változhatnak, viszont az is kiolvasható belőle, hogy a lakáscélú támogatások és a Babaváró hitel 2023-ban is elérhetőek maradnak. Korábban ugyanis sokan tartottak attól, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több családtámogatás is megszűnik, a költségvetési tervezet azonban nem ezt mutatja.

Mire utalhat, hogy megmaradnak ezek a családtámogatások 2023-ban is?

Mint tudjuk, a gazdaság épp mélyrepülésben van, az infláció elszabadult, az árak pedig drasztikusan emelkednek. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerint a gazdaság újbóli fellendüléséhez nagyban hozzájárulhat az ingatlanpiac, ezért ezt igyekeznek támogatni.

A családtámogatási kiadások jelentős része pedig az adásvételeket teszi könnyebbé, azaz pörgeti a gazdaságot, ezért látszik az a költségvetési tervekből, hogy a kormány stabil lakáspiaci forgalomra számít, vagy legalábbis ezt szeretné elérni. A keresleti oldalt jelentősen élénkíti a lakáscélú családtámogatások és kedvezmények rendszere, tehát nem zárható ki a támogatások további bővítése sem.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom
Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

2021.02.02.

A legfeljebb 10 millió forint összegű Babaváró hitelt 2019 nyarától igényelhetik a fiatal párok. A konstrukció előnyei közé tartozik, hogy a kölcsön a folyósítás első öt évében kamatmentes, illetve a kiutalás utáni első törlesztőrészlet mértékét 50 ezer forintban maximalizálták, ami tartalmazza az állami kezességvállalási díjat is.

Tovább olvasom
Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

2022.08.12.

Válás esetén nem csak az érzelmi megterheléssel kell számolnod, ha felvetted a CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt – mutatjuk, mire számíthatsz.

Tovább olvasom