Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

2022.05.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 10:55

Csökkenő büntetőkamatokról nem is álmodtunk, ám a babaváró hitel esetében most épp ez történik!

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

Csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél, azaz alacsonyabb mértékű büntetést kell fizetniük azoknak, akik valamilyen oknál fogva elveszítik az állami kamattámogatást. Egy teljes százalékponttal csökkent ugyanis a büntetőkamat, ami a májustól kezdve megkötött szerződésekre fog vonatkozni.

A kormány által végrehajtott módosítás szerint a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130%-ának 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot, tehát a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat, aminek köszönhetően csökken a büntetés mértéke.

Miért fontos, hogy csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél?

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van; az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspárnak legalább egy gyermeke születik, akkor a kölcsön kamatmentes marad, és három éves szüneteltetés is kérhető, majd a második gyermeknél ismét, illetve ekkor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, a harmadik gyermek születése után pedig a babaváró hitel támogatássá alakul át.

Ha viszont a törlesztés első öt évének leteltekor még nem született meg a gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetniük, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni, ami igen komoly terhet ró a családokra, hiszen a korábbi törlesztőrészlet több, mint másfélszereséről beszélünk a továbbiakban – nem beszélve az egy összegű, visszamenőleges kamatfizetésről – vagy legalábbis beszéltünk, hiszen a módosításnak köszönhetően ez némileg mérséklődött.

A módosítás ebben az esetben konkrétan milliókat ér

Májustól a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, aminek köszönhetően azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt – a maximális, 10 millió forintos összeggel –, és az első öt év alatt nem születik gyermekük, 3.421.800 forintos büntetéssel számolhatnak, szemben a több, mint 3,8 millió forintos korábbi értékkel.

Ez persze még mindig egy tetemes összeg, amivel muszáj számolni, ám a közel 400 ezer forint szintén olyan mennyiségű pénz, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Érdemes viszont azt is figyelembe venni, hogy ez a csökkentés még nem jelenti a havi törlesztőrészlet csökkenését is, épp ellenkezőleg: az 5 év leteltéig mindössze 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik majd.

A büntetőkamat csökkentése mindössze enyhíti majd azt az anyagi terhet, amit az állami kamattámogatás elvesztése ró az érintettekre.

A bankok mostantól fix költségtérítést kapnak

A bankok számára a kormány százalékos költségtérítést írt elő, ám a módosítás ezt is megváltoztatta, eddig ugyanis az általuk folyósított CSOK, adó-visszatérítési támogatás, jelzáloghitel-elengedés, illetve babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg, ami nem fix összeg, hanem a kifizetések utáni, százalékban meghatározott érték volt.

A CSOK és az adó-visszatérítés után eddig az összeg 2%-ának megfelelő költségtérítésről volt szó, ám a módosítást követően ez egy új lakás építése esetén 80 ezer forint, új, vagy használt lakás vásárlásakor pedig 40 ezer forint lesz, tehát nem függ a folyósított támogatás összegétől.

A kamattámogatott CSOK-hitel után 1,5%-os, egyszeri költségtérítést kapnak a pénzintézetek, a jelzáloghitel-elengedés folyósítása után pedig a korábbi 1% helyett egyszeri, 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni.

A babaváró hitelnél is történik változás: a bankokat a folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os, a december 31.-én fennálló állomány után február 28.-ig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg; ez április 29.-től egységesen 50 ezer forintra változik.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, mostantól csökkentett büntetéssel számolhatsz! Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, és elindíthatod az igénylést is mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen hitelt érdemes most igényelni: babaváró hitelt, lakáshitelt, vagy olcsó személyi kölcsönt?

Milyen hitelt érdemes most igényelni: babaváró hitelt, lakáshitelt, vagy olcsó személyi kölcsönt?

2020.05.15.

Szögezzük le még a legelején: csak abban az esetben érdemes ezt a cikket elolvasnod, ha maximum 10.000.000 forintra van szükséged. Hiszen csak lakáshitellel mehetsz ezen összeg fölé, tehát, hogy milyen hitelt veszel fel, azt az összeg dönti el elsősorban. Ha viszont 10 millió elég, akkor itt be is fejezhetnénk a témát, hiszen a babaváró hitelnél jelenleg nincs jobb, ha minden feltételt teljesítesz.

Tovább olvasom
Hitelek családalapítás előtt állóknak

Hitelek családalapítás előtt állóknak

2021.08.23.

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Tovább olvasom
Jogosultságellenőrző kalkulátor a babaváró hitelhez

Jogosultságellenőrző kalkulátor a babaváró hitelhez

2019.07.04.

Babaváró hitelt készülsz igényelni, de nem tudod, vajon megkapod-e? Előre szinte senki sem fogja tudni megmondani ezt neked 100%-os biztonsággal, ám van lehetőség arra, hogy megbizonyosodj arról. A lényeges kritériumokat teljesíted. Oldalunkon megtalálhatod a jogosultságellenőrző kalkulátorunkat, illetve a leglényegesebb tudnivalókat a babaváró hitellel és annak igénylésével kapcsolatban. Így könnyebben vághatsz neki a hitelfelvételnek!

Tovább olvasom
Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom