Hirdetés

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

2022.05.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 10:55

Csökkenő büntetőkamatokról nem is álmodtunk, ám a babaváró hitel esetében most épp ez történik!

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

Csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél, azaz alacsonyabb mértékű büntetést kell fizetniük azoknak, akik valamilyen oknál fogva elveszítik az állami kamattámogatást. Egy teljes százalékponttal csökkent ugyanis a büntetőkamat, ami a májustól kezdve megkötött szerződésekre fog vonatkozni.

A kormány által végrehajtott módosítás szerint a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130%-ának 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot, tehát a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat, aminek köszönhetően csökken a büntetés mértéke.

Miért fontos, hogy csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél?

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van; az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspárnak legalább egy gyermeke születik, akkor a kölcsön kamatmentes marad, és három éves szüneteltetés is kérhető, majd a második gyermeknél ismét, illetve ekkor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, a harmadik gyermek születése után pedig a babaváró hitel támogatássá alakul át.

Ha viszont a törlesztés első öt évének leteltekor még nem született meg a gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetniük, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni, ami igen komoly terhet ró a családokra, hiszen a korábbi törlesztőrészlet több, mint másfélszereséről beszélünk a továbbiakban – nem beszélve az egy összegű, visszamenőleges kamatfizetésről – vagy legalábbis beszéltünk, hiszen a módosításnak köszönhetően ez némileg mérséklődött.

A módosítás ebben az esetben konkrétan milliókat ér

Májustól a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, aminek köszönhetően azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt – a maximális, 10 millió forintos összeggel –, és az első öt év alatt nem születik gyermekük, 3.421.800 forintos büntetéssel számolhatnak, szemben a több, mint 3,8 millió forintos korábbi értékkel.

Ez persze még mindig egy tetemes összeg, amivel muszáj számolni, ám a közel 400 ezer forint szintén olyan mennyiségű pénz, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Érdemes viszont azt is figyelembe venni, hogy ez a csökkentés még nem jelenti a havi törlesztőrészlet csökkenését is, épp ellenkezőleg: az 5 év leteltéig mindössze 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik majd.

A büntetőkamat csökkentése mindössze enyhíti majd azt az anyagi terhet, amit az állami kamattámogatás elvesztése ró az érintettekre.

A bankok mostantól fix költségtérítést kapnak

A bankok számára a kormány százalékos költségtérítést írt elő, ám a módosítás ezt is megváltoztatta, eddig ugyanis az általuk folyósított CSOK, adó-visszatérítési támogatás, jelzáloghitel-elengedés, illetve babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg, ami nem fix összeg, hanem a kifizetések utáni, százalékban meghatározott érték volt.

A CSOK és az adó-visszatérítés után eddig az összeg 2%-ának megfelelő költségtérítésről volt szó, ám a módosítást követően ez egy új lakás építése esetén 80 ezer forint, új, vagy használt lakás vásárlásakor pedig 40 ezer forint lesz, tehát nem függ a folyósított támogatás összegétől.

A kamattámogatott CSOK-hitel után 1,5%-os, egyszeri költségtérítést kapnak a pénzintézetek, a jelzáloghitel-elengedés folyósítása után pedig a korábbi 1% helyett egyszeri, 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni.

A babaváró hitelnél is történik változás: a bankokat a folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os, a december 31.-én fennálló állomány után február 28.-ig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg; ez április 29.-től egységesen 50 ezer forintra változik.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, mostantól csökkentett büntetéssel számolhatsz! Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, és elindíthatod az igénylést is mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 tipp a babaváró hitel felvételéhez

5 tipp a babaváró hitel felvételéhez

2019.07.22.

A babaváró hitel mindenki fantáziáját megmozgatta, aki mostanában alapítana családot, sőt, még azok is elkezdtek tervezgetni, akik eddig nem nagyon vágtak volna bele a gyereknevelésbe. Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg téged is érint a dolog, itt van 5 tipp a babaváró hitel felvételéhez!

Tovább olvasom
Babaváró hitel igényléséhez szükséges, hogy legyen gyermekem?

Babaváró hitel igényléséhez szükséges, hogy legyen gyermekem?

2020.10.14.

A babaváró hitelhez – már a nevéből adódóan is – szorosan kapcsolódik a gyermekvállalás kérdése, azonban ez nem jelenti azt, hogy már meg is kell lennie, éppen ellenkezőleg!

Tovább olvasom
Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

2020.11.05.

Az Erste személyi kölcsöne egy szokványos hitelkonstrukció abból a szempontból, hogy tetszőleges célra használható fel, viszonylag gyorsan, kezes nélkül és kedvező feltételekkel igényelhető, a törlesztőrészlete a futamidő végéig fix, az igényléséhez pedig nem szükséges fedezetet biztosítani.

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

2021.10.22.

Időről időre érdemes lehet felülvizsgálni az aktuálisan fennálló hiteleinket. Egy elavult konstrukció ugyanis jelentős többletköltséggel járhat számunkra. Hitelünk kiváltásához több lehetőség közül is választhatunk, ezek közül az egyik a Babaváró hitel. És ez lehet a legjobb opció. Mutatjuk, hogy mikor.

Tovább olvasom