fbpx
Hirdetés

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

2022.05.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 10:55

Csökkenő büntetőkamatokról nem is álmodtunk, ám a babaváró hitel esetében most épp ez történik!

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

Csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél, azaz alacsonyabb mértékű büntetést kell fizetniük azoknak, akik valamilyen oknál fogva elveszítik az állami kamattámogatást. Egy teljes százalékponttal csökkent ugyanis a büntetőkamat, ami a májustól kezdve megkötött szerződésekre fog vonatkozni.

A kormány által végrehajtott módosítás szerint a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130%-ának 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot, tehát a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat, aminek köszönhetően csökken a büntetés mértéke.

Miért fontos, hogy csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél?

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van; az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspárnak legalább egy gyermeke születik, akkor a kölcsön kamatmentes marad, és három éves szüneteltetés is kérhető, majd a második gyermeknél ismét, illetve ekkor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, a harmadik gyermek születése után pedig a babaváró hitel támogatássá alakul át.

Ha viszont a törlesztés első öt évének leteltekor még nem született meg a gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetniük, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni, ami igen komoly terhet ró a családokra, hiszen a korábbi törlesztőrészlet több, mint másfélszereséről beszélünk a továbbiakban – nem beszélve az egy összegű, visszamenőleges kamatfizetésről – vagy legalábbis beszéltünk, hiszen a módosításnak köszönhetően ez némileg mérséklődött.

A módosítás ebben az esetben konkrétan milliókat ér

Májustól a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, aminek köszönhetően azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt – a maximális, 10 millió forintos összeggel –, és az első öt év alatt nem születik gyermekük, 3.421.800 forintos büntetéssel számolhatnak, szemben a több, mint 3,8 millió forintos korábbi értékkel.

Ez persze még mindig egy tetemes összeg, amivel muszáj számolni, ám a közel 400 ezer forint szintén olyan mennyiségű pénz, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Érdemes viszont azt is figyelembe venni, hogy ez a csökkentés még nem jelenti a havi törlesztőrészlet csökkenését is, épp ellenkezőleg: az 5 év leteltéig mindössze 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik majd.

A büntetőkamat csökkentése mindössze enyhíti majd azt az anyagi terhet, amit az állami kamattámogatás elvesztése ró az érintettekre.

A bankok mostantól fix költségtérítést kapnak

A bankok számára a kormány százalékos költségtérítést írt elő, ám a módosítás ezt is megváltoztatta, eddig ugyanis az általuk folyósított CSOK, adó-visszatérítési támogatás, jelzáloghitel-elengedés, illetve babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg, ami nem fix összeg, hanem a kifizetések utáni, százalékban meghatározott érték volt.

A CSOK és az adó-visszatérítés után eddig az összeg 2%-ának megfelelő költségtérítésről volt szó, ám a módosítást követően ez egy új lakás építése esetén 80 ezer forint, új, vagy használt lakás vásárlásakor pedig 40 ezer forint lesz, tehát nem függ a folyósított támogatás összegétől.

A kamattámogatott CSOK-hitel után 1,5%-os, egyszeri költségtérítést kapnak a pénzintézetek, a jelzáloghitel-elengedés folyósítása után pedig a korábbi 1% helyett egyszeri, 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni.

A babaváró hitelnél is történik változás: a bankokat a folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os, a december 31.-én fennálló állomány után február 28.-ig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg; ez április 29.-től egységesen 50 ezer forintra változik.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, mostantól csökkentett büntetéssel számolhatsz! Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, és elindíthatod az igénylést is mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Érdemes több banknál is megpróbálni a babaváró hitelt?

Érdemes több banknál is megpróbálni a babaváró hitelt?

2020.10.13.

A babaváró hitel jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukció, még annak ellenére is, hogy a feltételei nehezítettek, és csak egy bizonyos csoport számára érhető el. A kondíciói gyakorlatilag verhetetlenek, hiszen nincs az a személyi kölcsön, ami ennyire alacsony költségekkel, ráadásul akár húsz évre is igénybe vehető, és a tulajdonságai mindenhol meg is egyeznek.

Tovább olvasom
Hitelek családalapítás előtt állóknak

Hitelek családalapítás előtt állóknak

2021.08.23.

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Tovább olvasom
Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

2022.08.12.

Válás esetén nem csak az érzelmi megterheléssel kell számolnod, ha felvetted a CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt – mutatjuk, mire számíthatsz.

Tovább olvasom
5 leggyakoribb tévhit a babaváró hitellel kapcsolatban

5 leggyakoribb tévhit a babaváró hitellel kapcsolatban

2021.04.28.

A babaváró hitellel kapcsolatban számos tévhit kering az interneten, illetve az emberek között; az alábbiakban az öt leggyakoribbat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom