fbpx
Hirdetés

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

2022.05.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 10:55

Csökkenő büntetőkamatokról nem is álmodtunk, ám a babaváró hitel esetében most épp ez történik!

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

Csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél, azaz alacsonyabb mértékű büntetést kell fizetniük azoknak, akik valamilyen oknál fogva elveszítik az állami kamattámogatást. Egy teljes százalékponttal csökkent ugyanis a büntetőkamat, ami a májustól kezdve megkötött szerződésekre fog vonatkozni.

A kormány által végrehajtott módosítás szerint a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130%-ának 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot, tehát a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat, aminek köszönhetően csökken a büntetés mértéke.

Miért fontos, hogy csökken a büntetőkamat a babaváró hitelnél?

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van; az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspárnak legalább egy gyermeke születik, akkor a kölcsön kamatmentes marad, és három éves szüneteltetés is kérhető, majd a második gyermeknél ismét, illetve ekkor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, a harmadik gyermek születése után pedig a babaváró hitel támogatássá alakul át.

Ha viszont a törlesztés első öt évének leteltekor még nem született meg a gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetniük, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni, ami igen komoly terhet ró a családokra, hiszen a korábbi törlesztőrészlet több, mint másfélszereséről beszélünk a továbbiakban – nem beszélve az egy összegű, visszamenőleges kamatfizetésről – vagy legalábbis beszéltünk, hiszen a módosításnak köszönhetően ez némileg mérséklődött.

A módosítás ebben az esetben konkrétan milliókat ér

Májustól a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, aminek köszönhetően azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt – a maximális, 10 millió forintos összeggel –, és az első öt év alatt nem születik gyermekük, 3.421.800 forintos büntetéssel számolhatnak, szemben a több, mint 3,8 millió forintos korábbi értékkel.

Ez persze még mindig egy tetemes összeg, amivel muszáj számolni, ám a közel 400 ezer forint szintén olyan mennyiségű pénz, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Érdemes viszont azt is figyelembe venni, hogy ez a csökkentés még nem jelenti a havi törlesztőrészlet csökkenését is, épp ellenkezőleg: az 5 év leteltéig mindössze 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik majd.

A büntetőkamat csökkentése mindössze enyhíti majd azt az anyagi terhet, amit az állami kamattámogatás elvesztése ró az érintettekre.

A bankok mostantól fix költségtérítést kapnak

A bankok számára a kormány százalékos költségtérítést írt elő, ám a módosítás ezt is megváltoztatta, eddig ugyanis az általuk folyósított CSOK, adó-visszatérítési támogatás, jelzáloghitel-elengedés, illetve babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg, ami nem fix összeg, hanem a kifizetések utáni, százalékban meghatározott érték volt.

A CSOK és az adó-visszatérítés után eddig az összeg 2%-ának megfelelő költségtérítésről volt szó, ám a módosítást követően ez egy új lakás építése esetén 80 ezer forint, új, vagy használt lakás vásárlásakor pedig 40 ezer forint lesz, tehát nem függ a folyósított támogatás összegétől.

A kamattámogatott CSOK-hitel után 1,5%-os, egyszeri költségtérítést kapnak a pénzintézetek, a jelzáloghitel-elengedés folyósítása után pedig a korábbi 1% helyett egyszeri, 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni.

A babaváró hitelnél is történik változás: a bankokat a folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os, a december 31.-én fennálló állomány után február 28.-ig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg; ez április 29.-től egységesen 50 ezer forintra változik.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, mostantól csökkentett büntetéssel számolhatsz! Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, és elindíthatod az igénylést is mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

Tovább olvasom
A babaváró hitel röviden összefoglalva

A babaváró hitel röviden összefoglalva

2019.06.20.

Újabbnál újabb módokat láthatunk, amelyeket a kormány mutat be, hiszen tény, ami tény: fogy a magyar. A CSOK különféle módozatai után a legfrissebb fejlemény a babaváró hitel, ami július 1.-től vehető igénybe. Ha gyermeket tervezel a közeljövőben, akkor te is érintett vagy, érdemes hát elolvasnod az alábbi írásunkat!

Tovább olvasom
Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

2019.10.01.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is számos dokumentumot kell benyújtani ahhoz, hogy a hitelkérelem elbírálásra kerülhessen, és elég, ha csak egy nem felel meg, máris megakad a folyamat. Sajnos van egy dokumentum, ami szinte biztosan ebbe a kategóriába esik, ha már beadtad a kérelmedet. De most változott a TB igazolással kapcsolatos szabályozás, vagyis ezek után már nem lehet vele gond.

Tovább olvasom
Januártól 100% önerő lehet a babaváró hitel

Januártól 100% önerő lehet a babaváró hitel

2021.12.10.

Önerő lehet a babaváró hitelből, méghozzá teljes egészében, de csak 2022. január 1.-től kezdődően – érdemes tehát készülni!

Tovább olvasom