Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részeként, új elemeként hívták életre az úgynevezett falusi CSOK-ot, amely vidéki ingatlan vásárláshoz, vagy felújításhoz, korszerűsítéshez nyújt állami támogatást.

A falusi CSOK-ot 2019-ben hirdették meg és vezették be. A program elsődleges célja az, hogy ne néptelenedjen el a vidék, támogassák a csökkenő lélekszámú, szegényebb térségekben lévő kistelepüléseket. A lényege az, hogy a falusi CSOK-nál a használt ingatlan megvásárlására is ugyanannyi állami támogatás vehető igénybe, mint új házra, vagy lakásra. Nem akárhol, az állam kijelölt 2486 települést, amelyeken felhasználható ez a támogatási forma.

A falusi CSOK felvételhez több egyéb feltétel mellett legalább két év TB-biztosított jogviszony szükséges, az ingatlan vételárára maximum a támogatás felét lehet fordítani, a többi része csak felújításra, korszerűsítésre költhető. Fontos tudni, hogy a támogatás külterületi ingatlanokra is igénybe vehető, de csak akkor, ha az adott vidéki ingatlan lakóház besorolású. A korszerűsítés, bővítés határideje szabott, legfeljebb három év áll rendelkezésre. A teljesítést pedig ellenőrzi a támogatást nyújtó/hitelező bank. A falusi CSOK támogatás mellé természetesen felvehető a CSOK hitel is.

A falusi CSOK támogatás maximálisan igényelhető összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan megvásárlására – ahogyan arról már szó volt - ezen összegek legfeljebb fele költhető. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi CSOK-nál sem létezik már ingatlan értékhatár, amely korábban 35 millió forint volt, de 2019-ben megszüntették.

Ahogyan a CSOK esetében, a falusi CSOK támogatásnál is meghatározza az állam azt, hogy mekkorának kell lenniük az ingatlanok minimális alapterületeinek. Bővítésnél természetesen a munkálatokat követő alapterület számít. Tudni kell, hogy az nem igényelhet falusi CSOK támogatást, akinek köztartozása van, büntetett előéletű, illetve 18 év alattiak sem juthatnak ilyen módon anyagi forráshoz.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával