Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

2021.08.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:24

Kárigény-bejelentésre lenne szükség, de – mivel először csinálod – nem tudod pontosan, hogy hogyan kellene? Olvasd el alábbi cikkünket!

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

A biztosítási események bármikor bekövetkezhetnek, hiszen a forgalomban elég egy apró hiba, és az apró koccanásoktól kezdve egészen a tömeges karambolig bármi előfordulhat. Az első sokk után azonban sürgősen intézkedni is kell, azaz meg kell tenni a kárigény bejelentését, különben elesünk a minket megillető összegtől. A biztosító ugyanis nem tud automatikusan mindenről, ami az ügyfeleivel történik; a problémákat jelenteni szükséges.

A kárigény bejelentése az első lépés

Bármilyen káresemény is történik, a legelső lépés a kárigény bejelentése kell, hogy legyen – természetesen a személyi sérülések ellátása után –, amit a hagyományos, kék-sárga bejelentőlapon kell megtenni. Napjainkban persze már van lehetőség elektronikus úton, a MABISZ E-Kárbejelentő applikációjával is megtenni ugyanezt, de sokan még mindig a régi módot használják.

Mit kell tartalmaznia a kárigény bejelentésének?

A kárigény bejelentésekor rögzíteni kell a baleset minden körülményét. Ha személyi sérülés történik, akkor értesítenünk kell a rendőrséget is, és a kárigény-bejelentő lapon is jeleznünk kell ezt a körülményt. A rendőrségi eljárás során megállapítják a kár mennyiségét és mértékét, és ekkor kerül sor az úgynevezett „nem dologi károk” megállapítására is, ami például lehet a személyi sérülés miatt felmerülő jövedelemkiesés, vagy az elszenvedett egészségromlás miatt követelt sérelemdíj.

Mi történik ezután?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében fontos tudni azt, hogy a károkozónak 5, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy bejelentse a kárt a károkozó biztosítójánál. Ha ez megtörtént, akkor a biztosító kárszemlét végez, majd megállapítja a kártérítés összegét, és ha nincs kifogásunk, a kárrendezés folyamata lezárul a kártérítés kifizetésével. Gyakori azonban, hogy a biztosított nem fogadja el az összeget; ilyenkor a kártérítés javítási számla alapján történik. Érdemes azonban több szerviztől is ajánlatot kérni a javításra, mert lehetséges, hogy a biztosító által ajánlott összeg nem csak, hogy fedezi a javítás költségeit, de többlethez is juthatunk általa.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

2020.03.06.

A hitelfelvétel nem csak komoly döntés, hanem komoly felelősség is. Hiszen nem csak a saját életedre van hatással, hanem a környezetedére is. Előfordulhat olyan eset is, amikor már csak a hozzátartozóidra nehezedik mázsás súllyal a hiteltartozásod; ilyen az, amikor nem csak a javaidat, de a tartozásodat is öröklik. A hitelem biztosítása tehát nem csak engem véd, hanem az örökösöket is.

Tovább olvasom
Ismerd meg, hogyan működik a hitelfedezeti biztosítás!

Ismerd meg, hogyan működik a hitelfedezeti biztosítás!

2024.03.05.

A hitelfedezeti biztosítás a nagy összegű hitelek biztosítására szolgál. De hogyan köthető meg ez a biztosítás? És mire jó? És persze: érdemes megkötni? Körbejártuk a témát, és röviden és közérthetően írunk a hitelfedezeti biztosításról.

Tovább olvasom
Mit nyújt egy magán-egészségbiztosítás?

Mit nyújt egy magán-egészségbiztosítás?

2023.03.24.

A magán-egészségbiztosítás számos előnyt rejt, ezért érdemes lehet megismerkedned vele – az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat olvashatod.

Tovább olvasom
Casco biztosítás lényege

Casco biztosítás lényege

2020.03.03.

Aki rendelkezik, vagy rendelkezett valaha saját tulajdonú autóval, az előtt nem ismeretlen a casco biztosítás lényege. De mások is hallhattak már róla, hiszen tulajdonképpen általános kifejezésről van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával