MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

Ha olvasod a híreket, akkor te is bizonyára tudod már, hogy mi történik a nagyvilágban a pandémia hatására. Nem csupán az egészségügy kezd veszélyesen túltelítődni, de a gazdaság is megrogyott. Egész ágazatok váltak egyik napról a másikra feleslegessé; ilyen például a turizmus, a vendéglátás, vagy az utazás. Bár ez utóbbi még tartja magát, de beszélhetnénk bizonyos szolgáltatásokról is, amelyek jelenleg a fertőzés veszélyét növelik.

Egyes iparágakban megszűnt a forgalom, épp ezért a bevételük is visszaesett – sok esetben nullára –, kiadások azonban még így is lehetnek, mint például egy üzlethelyiség, vagy iroda bérleti díja, de a hitelek törlesztése is problémát fog okozni az elkövetkezendő hónapokban. A túlélés érdekében a Magyar Nemzeti Bank javaslatot tett, a kormány pedig kihirdette a vállalati hitelmoratóriumot, ami által a nehéz helyzetbe került vállalkozások túlélhetik a recessziót.

vállalati hitelmoratórium mindkét oldal, tehát a bankok és a vállalkozások számára is fontos, hiszen az előbbieknek is érdeke, hogy ne kelljen felmondaniuk tömegesen a hiteleket, hiszen ez számukra is gond, a vállalkozások számára pedig a felmondott hitelszerződés a megszűnést is jelentheti. Mindkét fél érdeke a megoldás.

Lényeges, hogy a vállalati hitelmoratóriumon felül a kormány egyéb segítséget is nyújt. A kiemelten veszteséges szektorokban – mint a turizmus, a vendéglátás, vagy a taxiszolgáltatás – 2020. június 30.-ig a járulékfizetési kötelezettséget is elengedték.

A Magyar Nemzeti Bank a hitelmoratóriuma az összes létező vállalati hitelre vonatkozik, és a törlesztést fel is függeszti 2020. végéig. Reménykedünk benne, hogy pesszimista jóslat az év végéig tartó járványhelyzet, és csak néhány hónapig kell kitartanunk, aztán a gazdaság visszatérhet a régi kerékvágásba, de azt gondoljuk, hogy valószínűleg már semmi nem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt.

Amennyiben kérdésed lenne a hitelmoratóriummal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel