Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

A külföldi bankkártya-használat a magyarok többségének már évek óta természetes, sőt, a legtöbben már nem is visznek magukkal készpénzt, hiszen egyetlen plasztik lap segítségével mindent meg tudnak oldani. Ahhoz azonban, hogy a nyaralás zavartalan lehessen, érdemes megtenni néhány óvintézkedést, hiszen egy váratlan többletköltség, technikai probléma, vagy az elhagyott kártya komoly gondokat okozhat, és nem csak a nyaralás közben, hanem utána is.

Derítsük fel előre a kártyaelfogadó helyeket

Ahogy hazánkban, úgy a nyaralásunk célpontjában sem mindenhol fogadnak el bankkártyát. Fontos, hogy a fizetési szokásainktól függetlenül legyen nálunk legalább egy minimális mennyiségű készpénz, hiszen bármikor szükség lehet rá!

A vásárlási limit beállítása is fontos lehet

A vásárlási limit beszabályozásának két oka is van: ha egy drága helyre utazunk, de alacsony a napi vásárlási limitünk, hamar a végére érhetünk, és a kellemetlen helyzetek sem váratnak majd sokáig magukra. A másik ok viszont a bankkártya elvesztése; ilyenkor azért fontos, hogy legyen limit a kártyát, mert csak így akadályozható meg, hogy a bankszámla teljes egyenlege lenullázódjon.

Többletköltségek is lehetnek

A kártyás vásárlás minden esetben ingyenes, ezzel mindenki tisztában van, azonban külföldön a helyi valutában fizetünk, és ez kétféleképpen lehetséges:

  • forintban fizetés, amit a helyi bank vált át helyi valutára

  • helyi valutában fizetés, amit a saját bankunk vált helyi valutára

Az utóbbi esetében alacsonyabb lesz a deviza eladási árfolyam, tehát, ha megoldható, érdemes inkább ezt választani!

Az adatok biztonsága ilyenkor még fontosabb

Ezt talán mondani sem kell, de biztos, ami biztos: a kártya közelében ne tartsuk a PIN kódunkat, mert komoly bajunk származhat belőle, ha ellopják ezeket. Amennyiben megoldható, mindig fizessünk érintéses módon, és tartsuk magunknál a bankunk telefonos ügyfélszolgálatának elérhetőségét is, hogy probléma esetén azonnal fel tudjuk venni a kapcsolatot.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön