Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezménye egy, az állam által biztosított előny, amiről – ha érintett vagy – érdemes lehet minél többet megtudnod.

Az első házasok kedvezményét akkor is igénybe vehetitek, ha régóta vagytok házasok. A kedvezmény csökkenti az összevont adóalapot, így kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnetek. Ez havi szinten több tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ami már elég komoly összeg ahhoz, hogy komolyan elgondolkozz az igénylésén. Az első házasok kedvezménye a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapig jár, ám abban az esetben gyakorlatilag azonnal megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik.

Ki veheti igénybe az első házasok kedvezményét?

első házasok kedvezményére azok a párok jogosultak, akik 2014. december 31. után keltek egybe, és legalább az egyik félnek ez az első házassága, illetve emellett már a bejegyzett élettársak is igénybe vehetik az első házasok kedvezményét, életkori megkötés pedig nincs.

Milyen feltételekkel igényelhető az első házasok kedvezménye?

Legalább a házaspár egyik tagjának kell SZJA befizetést eszközölnie, vagyis adózó állampolgárnak kell lennie. A KATA-s vállalkozókat, illetve a nyugdíjasokat is megilleti az első házasok kedvezménye, de csak akkor, ha a párjuk dolgozik és adózik. A külföldön házasodók is lehetőséghez juthatnak, hiszen, ha a magyar állam elismeri a házasságot, akkor ők is megfelelnek a feltételeknek.

A külfölddel kapcsolatos további esetek

Gyakori, hogy a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár; ebben az esetben is járhat az első házasok kedvezménye, de csak abban az esetben, ha a külföldi fél az adott adóévben megszerzett jövedelmének – melybe beleszámít az összes önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem – 75%-át Magyarországon fizeti be adóként. A külföldi munka sem akadály, de csak akkor, ha csak az egyik fél dolgozik egy másik országban, hiszen, ha a másik félnek van magyarországi SZJA befizetése, vagyis itthon adózik, nem munkanélküli, nem KATA-s vállalkozó és nem is nyugdíjas, akkor a pár jogosult igénybe venni az első házasok kedvezményét.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel