Milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez?

Azt, hogy milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez, megtudhatod alábbi cikkünkből.

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok típusa, illetve mennyisége hitelfajtánként és bankonként változó. Vannak dokumentumok, amelyeket minden egyes hitelnél be kell nyújtani, és vannak speciálisabb esetek is; az alábbiakban mindent megtudhatsz a témáról.

Személyazonosító okiratok

Mindenképp szükséged lesz a hiteligényléshez ezekre a dokumentumokra, bármilyen hitelt is szeretnél felvenni. A személyazonosító okmányaid az érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél, illetve jogosítvány, az adókártya és a személyi azonosító jel a lakcímkártyádon.

Jövedelemigazolás

Hitelt csak jövedelemigazolás ellenében kaphatsz, tehát erre a dokumentumra szintén mindenképp szükséged lesz a hiteligényléshez, ám nem mindegy, hogy alkalmazottként, vállalkozóként, vagy nyugdíjasként adod be az igénylést. Alkalmazottként a banki formanyomtatványt kell kitöltetned a munkáltatóddal,  vállalkozóknak a NAV állít ki jövedelemigazolást, nyugdíjasként pedig a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjszelvény és bankszámlakivonat szükséges a hiteligényléshez.

Meglévő hitelekre vonatkozó dokumentumok

Ha már rendelkezel valamilyen hitellel, amit törlesztened kell, szükséged lesz egy tőketartozásról szóló igazolásra is, amit attól a banktól kell kérned, amelytől felvetted a hitelt. A dokumentum tartalmazza a teljes tartozásodat és annak devizanemét; fontos, hogy nem lehet 30 napnál régebbi. Erre a JTM szabályozás miatt lesz szükséged.

A fenti dokumentumokra mind a személyi kölcsönök, mind a jelzáloghitelek esetében szükség van, ám az utóbbihoz továbbiakat is be kell szerezned. Ezek a következők:

•    banki követelményeknek megfelelő adásvételi szerződés

•    tulajdoni lap

•    helyszínrajz vagy térképmásolat

•    építési engedély és tervdokumentáció

•    alaprajz

•    letéti igazolás

•    értékbecslés

•    ingatlan-nyilvántartási kérelem

Ezeket akár online is beszerezheted a Földhivataltól, illetve egy részüket a bank kéri le, Neked nincs dolgod velük, ám az igényléshez nélkülözhetetlenek. Ez esetben is fontos, hogy a bank csak a hiteles, 30 napnál nem régebbi dokumentumokat fogadja el.

Jó, ha tudod, hogy a fenti, hiteligényléshez szükséges dokumentumok beszerzése sok időt is igénybe vehet, ezért, ha hitelt szeretnél igényelni, érdemes mielőbb elkezdened az összegyűjtésüket. Ha pedig már minden megvan, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

Provident Heti Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel