Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

2020.09.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 21:13

Az, hogy milyen besorolású ingatlanokra vehetsz fel lakáshitelt, kulcsfontosságú, hiszen akadnak olyan ingatlantípusok, amelyeket egyetlen bank sem hajlandó megfinanszírozni, és amelyeket igen, azokat is más-más módokon.

Milyen besorolású ingatlanok finanszírozhatóak lakáshitellel?

Hogy milyen besorolású ingatlanra kaphatsz lakáshitelt, persze a banktól is függ, mivel mindegyik másként áll bizonyos kérdésekhez. Ráadás, hogy ha a bank kisebb kockázatot lát egy ingatlanban, akkor jóval kedvezőbb feltételekkel kínálja a lakáshitelét, amiből te is profitálhatsz. A magyarországi bankok csakis Magyarország területén található, magánszemély tulajdonában lévő, per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlanokra adnak hitelt, amelyek lakhatásra alkalmasak. Kivételt képeznek az új lakások, amelyeket már az építési fázisban is meg lehet vásárolni.

Fontos, hogy abban az esetben sem egyforma az ingatlanok besorolása a bank szempontjából, ha a fenti feltételeknek maradéktalanul megfelelnek. Ilyenkor is számít az ingatlan elhelyezkedése, állapota, minősége, kora és közvetlen környezete. Emellett lényeges az ingatlan tulajdoni lapján szereplő besorolás is, mivel a bankok a kiszámítható, problémamentes hitelszerződéseket tekintik jónak, ezért a nehezen megbecsülhető forgalmi értékű, rizikósnak számító ingatlanokra mindig nehezebb hitelt igényelni.

A fentebb is említett, még építés alatt álló, lakóház besorolású ingatlanoknál például problémát okozhat, hogy csak az a bank fog rá hitelt adni, amelyik a projektet is finanszírozza, vagyis nem lesz választási lehetőséged, és könnyen lehet, hogy a bank valami apróság miatt el is utasít. Ilyenkor csak egy másik lakás megtalálása segíthet, illetve a beruházó és a bank közti megállapodás szerint lehetséges a későbbi fizetés is, ami viszont kitágítja a lehetőségeidet.

És most lássuk konkrétabban, hogy milyen besorolású ingatlanra lehet lakáshitelt igényelni! A lakóházak és nyaralók egy része mindenképp ide tartozik, a nem lakóház besorolású nyaralók viszont már csak akkor, ha legalább komfortosak, vagyis van bennük állandó fűtés, hideg-meleg víz és fürdőszoba. Az ártéren épült ingatlanok szintén hitelezhetőek a korábbiak szerint, azonban itt feltétel a vízkár elleni biztosítás. Alacsonyabb hitelezhetőségi rátával a külterületi, illetve a mezőgazdasági területen lévő épületek, valamint a tanyák esetében folyósítanak a bankok, illetve hasonló a helyzet a vályogházaknál is, azzal a különbséggel, hogy ezeket nem minden

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri-e 2021-ben ingatlanba fektetni a pénzünket?

Megéri-e 2021-ben ingatlanba fektetni a pénzünket?

2021.06.16.

Nem véletlen, hogy az ingatlan Magyarországon oly népszerű befektetési forma. Annak ellenére is, hogy a gyors megtérülés már a múlté. Azonban ingatlanba fektetni csak akkor érdemes, ha megfelel a hosszabb távú megtérülés. Vajon 2021-ben is érdemes ingatlanba fektetni a pénzünket?

Tovább olvasom
Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

2023.07.27.

A falusi CSOK, a kistelepülések CSOK támogatása. Ez a támogatási forma jövőre is megmarad, ráadásul a támogatás mértéke jelentősen emelkedik. Városok kizárva. Ha azonban jogosultak vagyunk rá, nagy segítség lehet az otthonunk megszerzéséhez és szebbé tételéhez.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

2022.07.14.

Az ingatlanok árát a falusi CSOK is befolyásolta, így nem csoda, ha lassan a vidék is felzárkózik a nagyobb városokhoz, már ami az árakat illeti.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával