Mikor vehetjük igénybe az ÁFA-visszatérítési támogatást?

Az ÁFA-visszatérítési támogatás több fajtája érhető el 2021. január 1.-től, és már nem csupán a preferált kistelepüléseken!

Az ÁFA-visszatérítési támogatás ismét csak a magyarok otthonteremtésének megkönnyítését célozza, és meglehetősen népszerű lett az elmúlt időszakban. Nem is csoda, hiszen a segítségével akár 5 millió forint visszatérítés is elérhető, ami – lássuk be – nem kevés pénz, főleg, ha épp egy otthon megvásárlásán vagyunk túl, és még be is kellene rendezni azt.

Mikor vehető igénybe ÁFA-visszatérítési támogatás?

Az 27% ÁFA-visszatérítési támogatás igényelhető új lakás építése esetén maximum 5 millió forintig, 5% ÁFA pedig abban az esetben, ha a a finanszírozáshoz CSOK is kapcsolódik. A falusi CSOK szerinti, preferált kistelepüléseken ingatlan bővítése, illetve korszerűsítése esetén a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák szintén visszaigényelhetőek maximum 5 millió forintig .

Az ÁFA-visszatérítési támogatásra jogosult ingatlanok

Az ÁFA-visszatérítési támogatásra azok az ingatlanok jogosultak, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Ez alapján legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület vehet részt benne. Emellett az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárából is lehet ÁFA-visszatérítési támogatást igényelni.

Mekkora az ÁFA-visszatérítési támogatás?

Az ÁFA-visszatérítési támogatást az építkezés helyéül szolgáló építési telek, illetve a lakás, vagy ház építéséhez megvásárolt anyagokról és igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összege adja, de legfeljebb 5 millió forint lehet. Ha telekvásárlásról van szó, akkor a támogatás összege megegyezik a telekárra megfizetett ÁFA összegével.

Fontos tudni, hogy az ÁFA-visszatérítési támogatás a 2018. január 1.-én, illetve azt követően kiállított számlák alapján legkésőbb 2022. december 31.-ig igényelhető.

Az ÁFA-visszatérítési támogatás TB jogviszonyra vonatkozó előírásai

Az igénylőnek egy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolnia, hogy a támogatás kérelmezésének időpontjában a magyar társadalombiztosítási rendszerben legalább 180 napja, folyamatosan biztosított, avagy egy másik állam TB rendszerének hatálya alá tartozik, és ezt hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával tudja igazolni.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Privát Kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön