Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

2021.06.07.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:17

Előfordulhat, hogy vissza kell fizetned a CSOK-ot, ám ez bizonyos esetekben elkerülhető – lássuk a részleteket!

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Ha igényelni szeretnéd a CSOK-ot, akkor vagy vannak már gyermekeid, vagy „ígéretet kell tenned” arra, hogy lesznek, és ezzel számtalan előnyre, illetve akár egy 10 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásra is szert tehetsz, sőt, az úgynevezett CSOK-hitelt is igényelheted, amely államilag támogatott, azaz kiemelkedően jó a kamatozása. Sokan vannak, akik gyermektelenül, csupán az ígérettel felszerelkezve adják be az igénylésüket, és sajnos szintén sokan vannak, akiket önhibájukon kívül elkerül a gyermekáldás. Attól függően, hogy ennek mi az oka, van esély arra, hogy nem kell visszafizetni a CSOK-ot; az alábbiakban ezeket olvashatod.

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Ha a vállalt gyermek, vagy gyermekek nem születnek meg, akkor alapvetően vissza kell fizetni a CSOK-ot, de természetesen itt is akadnak kivételek, bár egytől egyig olyanok, amelyeket mi szívünk szerint inkább elkerülnénk, amennyiben lehetséges. Ha a házastársak egyike meghal, a gyermek a terhesség 24. hetét követően halva születik, a CSOK szerződés megkötése után a házastársak egyikét megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják, a CSOK visszafizetése elkerülhető.

Ezen túlmenően van még egy eset, amelyet a törvény betűjével megegyezően idézünk:

„A vállalt első gyermek esetében a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékossága fennáll, vagy P) jellel megjelölt többszörös és összetett betegségben szenved, és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik olyan fogyatékosság, amelyet K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjel jelöl.”

Mi a helyzet a meddőséggel?

Sajnos ebben az esetben nincs jó hírünk: ilyenkor vissza kell fizetni a CSOK-ot, a könnyítés mindössze annyi, hogy nem terhelik meg büntetőkamattal, kivéve akkor, ha a pár nem vesz részt maximális számban „emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban”, azaz lombikbébiprogramban, vagy a petesejt-adományozási és az ivarsejt-adományozási programban.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

2020.08.14.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez, hiszen akit foglalkoztat a lakáspiac jelenlegi helyzete, mégpedig vásárlóként, az nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy mennyire magasak az árak, és hogy mennyire szükség van minden segítségre már ahhoz is, hogy valaki egyáltalán hitelt tudjon felvenni a lakásvásárláshoz. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom
5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

2021.04.23.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK a családok számára nyújtott támogatás ingatlanvásárláshoz. Egy vissza nem térítendő segélyforma 600 ezer és 10 millió forint közötti nagyságrenddel, attól függően, hogy a szóban forgó család hány gyermeket vállal, illetve, hogy használt vagy új lakóhely vételét tervezi.

Tovább olvasom
CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

2019.05.20.

Írtunk már az idén bekövetkező változásokról a CSOK kapcsán, azonban jött egy újabb fejlemény. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a használt lakásokra vonatkozó beforgatási kötelezettség eltörlése. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával