Mi a teendő, ha autót örököltem?

Ha autót örököltél, számos teendő vár rád, mégpedig sürgősek. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ha már túl vagy a hagyatéki ügyeken, akkor nyilván a kezedben az örökölt autó kulcsa, forgalmija és más papírjai, ám még nem vezetheted. A kötelező biztosítást ugyanis meg kell kötnöd a magad nevére, ellenkező esetben ugyanis csak problémád származhat az öröklésből.

Öröklés esetén mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Tragédia esetén be kell jelenteni a biztosító felé a halálesetet, és jelezni kell, hogy a meglévő szerződést hatályban szeretnéd tartani; ez esetben a hagyatéki tárgyalásdátumától számított 30 napon belül lehet megkötni az új szerződést fedezetlenségi díj felszámítása nélkül. Fontos, hogy ha nem jelentetted a biztosítónak a haláleset tényét és a szerződés hatályban tartását, akkor a haláleset napjától kezdve fedezetlenségi díjat számolnak fel.

A fedezetlenségi díj fizetésének egyéb hátrányai

Igen, egyéb, hiszen már az is egy alapvető hátrány, hogy feleslegesen fizetsz ki akár több tízezer forintot is. Ezt a díjat a kötelező biztosítás díjával együtt kell befizetned, mert, ha nem teszed meg, akkor a kötelezőre befizetett pénzből vonják le, ami nemfizetést eredményez, hiszen a kötelező díját nem rendezted; a fedezetlenségi díjnak ugyanis elsőbbsége van. Nemfizetés miatt viszont záros határidőn belül felmondja a biztosító a szerződésedet, és az örökölt autód kötelező nélkül marad. Ilyenkor elég egy kisebb koccanás, amelyben Te vagy a vétkes fél, és máris több százezer forintnyi kiadással számolhatsz. Ha ez nem lenne elég, a törvény szerint így nem is közlekedhetnél az autóval, tehát bírságok is fenyegetnek. 

És ha az örökölt autónak több örököse is van?

Bonyolódik a helyzet, hiszen többfelé oszlik minden, és ha nincs megegyezés, akkor nem működik a rendszer sem. Ilyenkor ugyanis minden tulajdonos kötelezetté válik a kötelező biztosítás megkötésére, szerződő fél viszont csak egyvalaki lehet.

Tekintsd meg oldalunkon a biztosítók kötelező biztosításra vonatkozó ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön