Mi a különbség a lakáslízing és lakáshitel között?

lakáslízing és lakáshitel között számos különbség fedezhető fel, amelyeket az alábbiakban részletesen is kifejtünk, hogy könnyebb legyen a választás.

Lakásvásárlás esetén több lehetőség közül is választhatsz, de, ha nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár, akkor csak a lakáshitel és a lakáslízing marad, mint esély. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindkettőhöz viszonylag könnyen hozzájuthatsz, ám, mielőtt döntenél, érdemes alaposan tájékozódnod – ebben segítünk neked alábbi írásunkkal.

Lakáslízing és lakáshitel – mi a különbség?

Ahhoz, hogy könnyen elmagyarázhassuk, mi a különbség a lakáslízing és a lakáshitel között, tisztáznunk kell a fogalmakat. A lakáslízing olyan konstrukció, amiben a lízingbeadó gyakorolja a tulajdonjogot a lízingbevevő megbízásából; előbbi az utóbbi birtokába és használatába adja az ingatlant a szerződésben meghatározott időintervallumra, vagyis a lakáslízinget nyújtó pénzintézet tulajdona a lakás, és csak akkor válsz Te annak tulajdonosává, amikor lejár a lízingszerződésed. Lakáshiteleknél ez fordítva zajlik le, vagyis a lakás tulajdonjoga már a szerződés aláírásának pillanatától kezdve a Tiéd.

Milyen lakáslízingek közül lehet választani?

A lakáslízing három altípusra bontható: nyílt végű, zárt végű és a visszlízingre. Az első igénybevételekor eldöntheted, hogy a maradványérték megfizetésével megszerzed-e a tulajdonjogot, a másodiknál ezt csak Te teheted meg, a harmadiknál pedig eladhatod a lízingcégnek, majd ismét lízingbe veheted azt. A maradványérték a legnagyobb különbség a lakáslízing és a lakáshitel között, mivel a hitelek esetében ez nem létezik. További differencia, hogy lízinget devizaalapon is igényelhetsz, nincs felső életkori határ, ráadásul a vételár részét képező ÁFA kamatmentes részletre is fizethető.

További fontos tudnivalók

A lakáslízing esetében kettős illetékfizetésre kell számítanod, mivel egyrészt azt a lízingcég kifizeti a szerződés kezdetekor, majd a lejárati időt követően a végső tulajdonos, azaz vagy Te, vagy a lízingcég még egyszer kifizeti ugyanazt az illetéket. Alapvetően viszont mindkét esetben Te fogsz fizetni, hiszen a lakáslízing díjába valószínűleg mindkét illeték költségét beépítik, tehát jóval drágábban jutsz hozzá a lakásodhoz.

Mint az jól látható, ha a lakáslízing és lakáshitel közül az utóbbit érdemesebb választanod. Ha így döntesz, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylést online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön