Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

2019.05.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 13:44

Mióta megjelent a CSOK 2019-es módosítása, számtalanszor tették már fel nekünk a fenti kérdést. A CSOK két részre bontható. A vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre. A babaváró támogatás tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Ebben a cikkben a két hitelt hasonlítjuk össze azért, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Lássuk először a CSOK kamattámogatott hitelt!

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

A CSOK hitel csak ingatlancélra használható fel, az igénylésnél tehát ingatlanfedezetet kell bevonni. A futamidő maximuma 25 év, a hitel kamata pedig legfeljebb 3% lehet. A hiteligénylőknek ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni. Azaz minimum 180 nap folyamatos TB jogviszony szükséges, illetve ugyanebből két év, ha három gyermek után igénylik a CSOK hitelt.

Nézd meg a válogatott lakáshteleket egy helyen, kattints ide!

Itt kell megjegyezzük, hogy a CSOK-ot egyedülálló szülő is igényelheti! Fontos, hogy ezt a már megszületett és az előre vállalt gyermekek után is fel lehet venni. Viszont a hitel egy részének elengedéséhez csak a felvétele után született gyereket veszik figyelembe. Ehhez kapcsolódó, igen lényeges információ, hogy a CSOK hitelből a második gyermek születése után 1.000.000, a harmadik gyermek születése után további 4.000.000, illetve minden további gyermek után gyermekenként 1.000.000 forintot enged el az állam.

És most lássuk a babaváró hitelt, ami egy szabad felhasználású személyi kölcsön, aminek futamideje maximum 20 év, a törlesztőrészlet maximum 50.000 forint lehet, és csak házastársak igényelhetik. A hitel kamatmentes; a kamattámogatást abban az esetben kell visszafizetni, ha a szerződéskötéstől számított öt éven belül nem születik gyermek a családban. A törlesztés az első gyermek megszületésétől kezdve három évig szüneteltethető, a másodiknál pedig további három év halasztás kérhető, és támogatássá válik, ha a hitelfelvevők családjában, a szerződéskötés után legalább három gyermek születik. Partenrünk ajánlatait is tekintsd meg, itt!

A babaváró hitelt a 2019. július 1. után született gyermekek után lehet igényelni, és a legalább 12 hetes magzatokat már gyermeknek tekinti a törvény. Lényeges feltétel, hogy az igénylő pár legalább egyik tagjának minimum három éves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Fontos tudni még azt, hogy az állam a második gyermek megszületése után a fennmaradó tőketartozás 30%-át, a harmadik után pedig a teljes tőketartozást elengedi.

Lényeges tudnivaló, hogy a CSOK-ot és a babaváró hitelt akár együtt is fel lehet venni, illetve azt is meg kell még említenünk, hogy mindkettőnél figyelembe veszik a JTM szabályozást! Mindkét hitelnél kizáró ok a negatív KHR listán való szereplés, a CSOK vissza nem térítendő támogatását viszont így is igénybe lehet venni.

Reméljük, hogy segítettünk, ám ha mégis maradtak volna kérdéseid, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

Autóhitel vagyis autóvásárlás hitelből

2018.02.16.

Autóvásárláson töröd a fejed? Ha a vételárat nem tudod egy összegben kifizetni, szükséged lesz hitelre, hiszen többnyire mindenki így vásárol gépkocsit. Ha ez lesz az első autóvásárlásod, vagy a legutóbbi már elég régen volt, érdemes utánanézned, hogy mik az aktuális lehetőségeid autóhitel terén!

Tovább olvasom
Szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez

Szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez

2019.07.24.

Szinte mindent tudunk már a babaváró hitelről: a feltételeit, az igénylés menetét, a kedvezmények mértékét, stb., ám arról már sokkal kevesebb szó esik, hogy mik a szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez. Jelen cikkünkben erre adunk választ; az alábbiakban tételesen felsoroljuk Neked, hogy miket kell feltétlenül beszerezned.

Tovább olvasom
JTM-ről bővebben

JTM-ről bővebben

2018.03.15.

A jövedelem arányos törlesztőrészlet (JTM) viszonylag új kifejezés a pénzügyi életben, a jelentése pedig „jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató”. Sokan nem ismerik még, ezért most kifejtjük, mit is kell tudni róla!

Tovább olvasom
akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával