Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

2021.02.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:00

Kiderítettük, hogy az igénylése után mennyi idővel lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra; ez a következő cikkünk témája.

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

A CSOK még mindig az egyik legnépszerűbb támogatási forma, amely a családok segítését tűzte a zászlajára. A 10 millió forintos állami támogatás igen nagy segítség, a mellé felvehető, kedvezményes lakáshitellel együtt pedig már egy igen komoly összegről van szó, ami sok családnak jelentett ugródeszkát az elmúlt években. Az igények azonban változnak az idő előrehaladtával, ezért megnéztük, hogy mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra, ami lefedi az elképzeléseket.

A CSOK igénylésekor megkötések is vannak

A CSOK igénylésénél egy alapvető kitétel az, hogy 10 évig abban az ingatlanban kell az igénylőknek életvitelszerűen élniük, amelyre felvették a támogatást. Vannak persze kivételek is, így például ha az egyik szülő egy másik városban vállal munkát akár, akkor legfeljebb 5 évig lehet másik településen élni, illetve ha a család egyik tagját valamely egészségügyi intézményben kezelik, avagy egy közeli hozzátartozót kell ápolni, akkor sem szükséges a 10 éves határidő betartása, valamint a nagykorú, vagy nagykorúvá vált gyerekek szintén elköltözhetnek a 10 év lejárta előtt.

További kikötés, hogy 10 évig nem lehet eladni azt az ingatlant, amelyre igénybe vették a CSOK-ot, illetve csak úgy lehet, ha a támogatást a büntetőkamatokkal együtt visszafizetjük, és a CSOK-hitel piaci kamatozású lakáshitellé alakul át. Ugyanígy kiadni sem lehet a CSOK-támogatott ingatlant, sőt, a támogatottakon kívül másnak nem is lehet állandó lakcíme sem az ingatlanban.

Létezik valamilyen kiskapu?

Háromféle megoldás is létezik, amelyek által továbbvihető a CSOK. Az első, hogy az eladástól számított 60 napon belül új ingatlant vásárolunk, és ha ez sikerül, nem kell visszafizetni a CSOK támogatást, és a kamattámogatott hitel is továbbvihető. Ha ez nem sikerül, akkor jön a második lehetőség: a CSOK támogatás visszafizetési kötelezettségét ideiglenesen fel is lehet függeszteni, és egy éven belül meg lehet vásárolni az új ingatlant.

Ekkor ugyan vissza kell fizetni a támogatást, de az új ingatlanra ismét igénybe lehet venni. A harmadik esetben vásárolhatunk egy új, a feltételeknek megfelelő ingatlant, majd a régit egy éven belül el kell adnunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom
Növekszik a CSOK büntetőkamata

Növekszik a CSOK büntetőkamata

2021.09.10.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény már egy gyermek után igényelhető, három után pedig elérheti a maximális tíz milliós összeget. Tíz millió forint hatalmas összeg, érthető a nagy érdeklődés. A vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek a kormány Otthonteremtési programjában. Vannak azonban feltételek, amiknek teljesülniük kell. Mi történik, ha nem teljesítjük a vállalt feltételeket? Mekkora a büntetés? Megnéztük.

Tovább olvasom
Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Tovább olvasom
Hitelek családalapítás előtt állóknak

Hitelek családalapítás előtt állóknak

2021.08.23.

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával