Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakástakarék sorsa elhalálozás esetén

2021.07.13.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:39

Azok számára lehet hasznos a lakástakarék, akik néhány éven belül szeretnének ingatlant vásárolni, esetleg felújítani. A lakástakarék ugyanis lehetővé teszi a lakáscélú betétek gyűjtését, továbbá ingatlanhitelek nyújtásával is foglalkozik. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a lakástakarék valamelyik résztvevője elhalálozik. Cikkünkből kiderül, mi lesz ilyen esetben a befektetés sorsa.

Lakástakarék sorsa elhalálozás esetén

Elhalálozás esetén mi lesz a lakástakarék-pénztárral?

Az LTP csupán lakossági ügyfeleknek, társasházaknak, valamint lakásszövetkezeteknek adhat lakáscélú kölcsönöket. Azok számára jó lehetőség, akik előre készülnek az ingatlanvásárlásra és a lakásfelújításra. A lakástakarékpénztárnál nem vizsgálják az életkort, nincs előírás erre vonatkozóan. Azonban idősebb igénybe vevők esetén célszerű számításba venni a futamidőt. A futamidő a lakástakarék-pénztár esetében legalább négy, legfeljebb tíz év. Amennyiben egy idősebb személy lesz a kedvezményezett, mindenképpen arra is gondolni kell, hogy mi lesz, ha történik vele valami. Elhalálozás esetén mi történik az LTP-vel? Amennyiben a szerződött hunyt el és nem került megjelölésre kedvezményezett, a megtakarított összeg a törvényes örökösé lesz. Természetesen előfordulhat, hogy több örökös is van. Ebben az esetben megállapodhatnak arról, hogy ki folytatja az LTP fizetését. Ha volt az LTP-szerződésben megjelölve kedvezményezett, akkor értelemszerűen a szerződő helyett ő folytathatja majd a megtakarítást.

Mire lehet számítani akkor, ha a kedvezményezett hunyt el?

Megnéztük, hogy mi történik akkor, ha a szerződött hunyt el, és nem került megjelölésre kedvezményezett. Továbbá azt is, hogy mi várható, ha volt az LTP-szerződésben megjelölve kedvezményezett. Most pedig arra térünk ki, hogy mire lehet számítani akkor, ha a kedvezményezett hunyt el. Az elhalálozás esetén a szerződő marad a lakástakarékban. Mi történik akkor, ha a szerződőnek másik LTP-szerződése is van, amiben ő a kedvezményezett? Ez nyilván problémát jelent, mivel az a főszabály, hogy egy személy egyszerre csupán egyetlen lakástakarék kedvezményezettje lehet. Ennek a problémának a megoldása csak egy módon lehetséges, mégpedig úgy, hogy valamelyik szerződés esetében mihamarabb új kedvezményezett kerül megjelölésre. Ebben az esetben lehet tovább fizetni a megtakarítást, de a felmondására is van lehetőség. Utóbbi megoldásra azért van lehetőség, mert a megtakarítás teljes időszaka alatt, egészen a kiutalás időpontjáig a szerződő rendelkezik az LTP-szerződés felett.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakástakarék felhasználása: mire fordíthatjuk a megtakarított összeget?

Lakástakarék felhasználása: mire fordíthatjuk a megtakarított összeget?

2024.01.09.

A lakástakarék nem szűnt meg, csak átalakult. És sokkal egyszerűbb lett a lakáscél igazolása is. Ami egyszerűbbé, és igazán ügyfélbarát szerűvé teszi ezt a pénzügyi terméket. És mivel ezt szakértőink fontosnak tartják, megmutatjuk, hogy mire fordíthatjuk a lakástakarék összegét. és közérthetően a lakástakarék felhasználásáról.

Tovább olvasom
Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

2018.06.13.

Ha megtakarítási lehetőséget keresel, akkor előbb-utóbb eljutsz a lakás-takarékpénztár megtakarításhoz, mert ezzel elérheted a 10% feletti hozamot, ráadásul biztonságosan, bár a korlátozással számolnod kell, hiszen csak ingatlancélra fordíthatod.

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom
Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával