Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitelhez önerő – miért szükséges?

2019.01.09.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 20:33

Ha ingatlanhitelt szeretnél felvenni, akkor biztos utánanéztél már néhány dolognak ezzel kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, illetve sokaknak a legproblémásabb tényező az, hogy a lakáshitelhez önerőt is kell biztosítani, vagyis ahhoz, hogy lakáshoz juss, szükséged lesz némi saját pénzre is, ami a lakás értékének 20%-a. És hogy miért is szükséges ez?

Lakáshitelhez önerő – miért szükséges?

A válság előtti években rengetegen tudtak új otthonhoz jutni azáltal, hogy nem volt szükséges a lakáshitelhez önerőt is biztosítani. Sok más mellett ennek is volt köszönhető a rengeteg bedőlt hitel és közvetve ez vezetett a most uralkodó állapotokhoz is. A Magyar Nemzeti Bank épp ezért vezette be néhány éve a JTM-et, ami tulajdonképpen az adósságfék-szabályozás része. A hitelfelvevő havi törlesztőrészlete eszerint nem lehet magasabb a rendszeres, igazolt, nettó jövedelmének 50%-ánál, vagy 400.000 forint felett a 60%-ánál. A jövedelmeket és az adósságterheket több adóstárs esetében viszont összevontan is lehet kezelni. A JTM vizsgálata minden 200.000 forintot meghaladó hitelkérelem benyújtásakor kötelező. Az új hiteltörlesztés mellett figyelembe kell venni a hitelfelvevő minden hitelének törlesztését is, jövedelemként pedig csakis az igazolt, nettó jövedelmet lehet elfogadni.


Ebbe tartozik bele az is, hogy a lakáshitel önerő kötelezővé vált. Hiszen a szabályozás kimondja, hogy a felvett hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át, vagyis a maradék 20%-ot a hitelfelvevőnek kell előteremtenie. A lakástakarékpénztári megtakarítások épp ezért váltak annyira népszerűvé az utóbbi években, hiszen sokan nem rendelkeznek egy akkora összeggel, hogy meg tudják oldani a lakáshitel önerejének biztosítását. Természetesen léteznek erre egyéb lehetőségek is, mint például egy személyi kölcsön felvétele, de ez esetben figyelembe kell venni azt is, hogy bele fogják számítani a lakáshitel törlesztésébe, és így valószínűleg alacsonyabb lesz az igényelhető hitelösszeg!


Ha problémát okoz számodra a lakáshitel önerejének előteremtése, akkor tekintsd meg oldalunkon az elérhető személyi kölcsönöket. Ha inkább a gyűjtögetés mellett döntenél, akkor válassz egy lakástakarékpénztárat! Nálunk össze is hasonlíthatod őket. Egész biztosan megtalálod majd a legmegfelelőbbet, de ha kérdésed van, akkor fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Jövedelemarányos törlesztőrészlet részletesen

Jövedelemarányos törlesztőrészlet részletesen

2019.04.24.

Talán nem hallottad még a „jövedelemarányos törlesztőrészlet” kifejezést, pedig sokat segíthet akkor, amikor hitelt akarsz felvenni. Hogy miért? Alább kifejtjük!

Tovább olvasom
Lehet egyszerre több hitelem?

Lehet egyszerre több hitelem?

2019.07.26.

A fenti kérdésre a válasz röviden: igen. A kérdés valójában nem az, hogy lehet-e egyszerre több hiteled, hanem az, hogy mennyi; erre a válasz azonban nem egyszavas lesz, és ha tovább olvasol, az is kiderül, hogy miért.

Tovább olvasom
Melyik lakástakarék a megfelelő?

Melyik lakástakarék a megfelelő?

2018.04.16.

Ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék, vagyis az LTP a legjobb választás, mert mással gyakorlatilag nem érhető el 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett; igaz, némileg korlátozott, hiszen ingatlancélra kell fordítanod.

Tovább olvasom
Személyi kölcsönt otthonról, online? Megoldható!

Személyi kölcsönt otthonról, online? Megoldható!

2019.06.28.

Nincs olyan ember, akinek ne lenne elemi érdeke, hogy mindent a lehető legegyszerűbben oldjon meg. Ha Te is ezt gondolod magadról, akkor ajánlunk egy lehetőséget, amivel még egyszerűbbé teheted az életedet. A lehető legegyszerűbbé a hitelfelvételt. Sokszor írtunk már erről, de hátha még nem olvastad. A személyi kölcsönt otthonról, online is igényelheted, vagyis ki sem kell mozdulnod a lakásodból. Csupán internetkapcsolatra és egy számítógépre lesz szükséged a művelethez!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával