Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

Ha megszületett az elhatározás, hogy új lakásba szeretnénk költözni, de nincs rá elegendő megtakarításunk, akkor a pénzintézetek nyújthatnak megoldást lakáshitel formájában. Mielőtt beleugranánk egybe, érdemes nyitott szemmel járnunk: az eltérő árak miatt sok banknál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Milliókat is jelenthetnek az eltérő árak

A pénzintézetek igyekeznek a legkedvezőbb feltételeket kínálni a lakáshitelt kérelmezőknek, hogy őket válasszuk, azonban 2021 nyarán a statisztikák szerint a legolcsóbb és a legdrágább hitelek között akár 15-20 ezer forint különbség is lehet a havi törlesztőrészlet tekintetében. Jó hír, hogy az év eleji helyzethez képest közelednek egymáshoz a bankok kínálatai, egyre kisebb a differencia. Azonban még így is számottevő, ugyanis ha ezt egy hosszabb időszakra, például húsz évre vetítjük rá, akkor kamatperiódustól függően a legjobb esetben is több mint 2,5 millióval fizetünk többet, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy szétnézzünk a piacon. Rosszabb esetben ez majdnem ennek a duplája is lehet. A legjobb megoldás megtalálása nem egyszerű feladat, egy bankon belül ugyanis lehetnek eltérő árak. A pénzintézetek igyekeznek „szimpatikusabbá” tenni az ajánlatukat különböző kedvezményekkel. Emiatt a rengeteg lehetőséget nehéz összehasonlítani, de mindenképpen megéri átgondolt döntést hozni. Mégiscsak hosszú évekre elkötelezzük magunkat valamelyik bank felé a hitelfelvétellel.

Ezeken a paramétereken is múlhatnak az eltérő árak 

Nézzük meg, milyen kedvezményeket nyújthatnak a bankok, amelyek befolyásolják a törlesztőrészletet is. A legfontosabb az igazolt jövedelem nagysága, tudniillik a magasabb jövedelműeknek könnyebben adnak kedvezményt a pénzintézetek. Másrészt minél nagyobb az igényelt hitel összege, annál kedvezőbb lehet a kamat. A hitelezett ingatlan becsült forgalmi értéke is a malmunkra hajthatja a vizet, méghozzá abban az esetben, ha ahhoz képest alacsony a felvett összeg. A pénzintézeteknek lehetnek saját akcióik az eltérő árak kompenzálására. Ilyen például egy számlanyitás a banknál, vagy akár az értékbecslés jóváírása a megvalósult hitelfelvétel után. Ez mind csökkentheti a havi törlesztőrészletet is. Mindezeken túl a bankoknak megvan a lehetősége arra, hogy egyedi kamatkedvezményeket biztosítsanak a régi vagy kiemelt ügyfeleinek. Jól gondoljuk át, melyik bank mellett tesszük le a voksunkat, és próbáljuk meg a számunkra legkedvezőbb konstrukciót választani.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Megújuló Hitel

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel