Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kik jogosultak illetékmentességre?

2020.12.15.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:25

Az, hogy kik jogosultak illetékmentességre, számos tényezőtől függ, ám ezek mindegyikét megtudhatod, ha elolvasod cikkünket!

Kik jogosultak illetékmentességre?

Ha ingatlant vásárolunk, akkor nem csupán annak vételárát kell kifizetnünk, hanem egyéb költségekkel is számolnunk kell, amelyek nagy többsége nem kerülhető meg. Ilyen költség például a vagyonszerzési, vagy vagyonátruházási illeték, aminek mértéke az ingatlan értékének 4%-a, ám akadnak olyan helyzetek, amikor a vásárló jogosult illetékmentességre, vagyis nem, vagy nem teljes mértékben kell azt megfizetnie.

Mikor vagyunk jogosultak illetékmentességre?

Az úgynevezett cserét pótló vétel az az eset, amikor eladtunk egy ingatlant, és a vételárát egy másik ingatlan megvásárlására fordítottuk. Ha 3 éven belül adtunk el egy, vagy több ingatlant, akkor az újonnan vásárolt és a régi ingatlan vételárának különbözetét tekinthetjük az illeték alapjának. Az illetékmentességi jogosultság ebben az esetben ugyan nem valósul meg, de a különbözet így is alacsonyabb lesz. Ha viszont a korábbi ingatlant csak az új megvásárlása után adjuk el, akkor egy év áll a rendelkezésünkre, hogy ezt a kedvezményt érvényesíthessük.

Az illetékmentesség egyéb feltételei

Ha szeretnénk jogosultak lenni az illetékmentességre, akkor egyéb feltételeket is teljesítenünk kell. Ha például az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolté, illetve ha vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, 15.000.000 forint alatti értékű lakást vásárolunk, akkor az illetéket nem kell megfizetnünk.

Nem illetékmentesség, de kedvezmény

Kedvezményt kaphatunk 35 évnél fiatalabbként, ha a megvásárolt ingatlan lesz az első lakástulajdonunk. Ebben az esetben 50% illetékkedvezmény jár, amennyiben az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. További kedvezmény, hogy az első lakásvásárlásnál az illetéket 12 egyenlő részletben, egy év alatt is kifizethetjük, és erre már nincs sem életkori, sem az ingatlan értékére vonatkozó megkötés.

Új könnyítés januártól

2021. januárjától jogosultak az illetékmentességre azok, akik a CSOK segítségével vásárolnak új, vagy használt ingatlant! Ez friss bejelentés, ami rengeteg családnak nyújthat könnyebbséget, illetve segíthet egy jelentősebb összeg megtakarításában is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

2021.09.24.

Ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ennek a mértéke 4%. Ez egy sokmilliós ingatlannál komoly összeg, ezért érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kell illetéket fizetnünk. Megnéztük, mikor nem kell ingatlan illetéket fizetnünk.

Tovább olvasom
CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

2023.12.22.

A CSOK Plusz egy új támogatási forma, ami mellé még illetékmentességet is kapnak a támogatottak. A CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlan után fizetendő vagyonszerzési illetéket ugyanis 80 millió forintig nem kell megfizetniük. Mutatjuk a részleteket

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával